Festen är slut


Sverige är ett rikt land. Och vi har kunnat behålla och öka levnadsstandarden genom finanskriser för att vi är en högteknologisk kunskapsnation och haft politiker, som Anders Borg 2008, som kunde lotsa landet varsamt genom krisen. 

Vi har även världens högsta skatter. Som tänkt köpa oss världens bästa välfärd, men tyvärr gäller inte det riktigt längre. Långsamt har välfärden gröpts ur, både på grund av att för få i varje generation vill jobba i den och på grund av att befolkningen växt. 

Om allt färre ska försörja allt fler går ekvationen inte ihop. 

Vi måste börja ställa grupp mot grupp, det borde vi gjort länge.

Vi har solidariskt betalningsansvar. Detta har aldrig inneburit att stora grupper med människor inte betalar in men ska få lika mycket ut. 

Det är givetvis så att det är inte enskilda migranters fel att det blivit så här. Ingen lastar de individerna. Varje person av de hundratusentals som kommit hit, just till Sverige, just till landet som ligger allra längst bort i hela EU sett från den sida den kom ifrån (söderifrån), har gjort det av ett skäl. De har hört att Sverige är ett bra land att bo i och inte minst har de hört att man lättast får både stanna där och ta hit sina släktingar. 

Underskatta inte det sistnämnda skälet. Folk väljer de länder där de totalt sett tjänar mest, både i form av villkor men inte minst det första hindret till allt det – chansen att få stanna och få hit sina släktningar (som inte alls alltid innebär små barn utan även föräldrar etc).

Så fick vi 40 000 afghaner att lämna oftast säkra hem i Iran eller Afghanistan på jakt efter ett bättre liv och inte sällan i uppdrag att ta hit familjen. 

Jag lastar ingen. Alla drömmer om ett bättre liv. Smugglare har i åratal utnyttjat detta faktum och hitta på sagohistorier om gratis lön, bostad, mobiltelefoner och datorer redan vid ankomst. Allt för att få deras kanske sista pengar och sätta dem i en lastbil eller en farlig båt på Medelhavet. 

Ingen rimlig person är utan empati att man förstår att varje individ som kommit till Sverige är utan skuld för att systemen nu börjar klappa ihop. 

För ordet systemkollaps, som Margot Wallström myntade 2015 men då refererade till om mottagningssystemet, är nu passande för att beskriva välfärden. Åtminstone en systemkollaps in vardande. 

Det säger sig självt. 

Om man bara fyller på med människor som ska utnyttja systemet men inte med de som ska betala havererar systemet och ingen som lever på bidrag eller subventionerade anställningar bidrar. De transfererar bara andra människors pengar. De skapar inga egna. Ja, det är skatt på vissa bidrag men eftersom bidraget från början är 100 % skatt skapas inga nya pengar. Man bidrar inte. 

Händerna då? 

De ska ju lösa personalkrisen. Återigen, vanlig matematik. Om en familj på fem personer kommer hit ska fem personer utnyttja välfärden. Om en person i familjen till slut efter flera år börjar jobba i välfärden räcker alltså inte händerna ändå. 

Jag kommer själv från invandrare. Arbetande invandrare. Han kom från Italien på 40-talet och började direkt jobba på ASEA.

Alla som kommer hit och jobbar är en tillgång. Så var det då och så är det nu. 

Men de som kommer hit och inte jobbar är en belastning. Det måste vi våga säga. De belastar systemet. 

Gör din plikt. Kräv din rätt. 

I den ordningen. Det måste vara slut med att låtsas att meningen är omvänd och att välfärdssystemet bygger på att det finns en pojke med guldbyxor. 

Vi måste börja ställa grupp mot grupp. 

Det gör vi genom att gradera välfärdssystemet och bygga ut den kvalificeringsnivå som redan idag finns. 

Om ni trodde att välfärden är helt generell har ni kunskapsluckor – den har aldrig varit helt och hållet ovillkorad. 

Du får inte en krona i a-kassa om du inte först varit med och betalat 12 månader och jobbar samtidigt. Du får inte en krona i sjukpenning om du inte har en sjukpenningsgrundande inkomst, SGI. Och har du ingen SGI får du visserligen föräldrapenning men bara grundnivån, som blir max 5000 kronor per månad. Du får heller ingen VAB utan SGI.

Först jobbar du ihop till försäkringen, sedan kan du kvittera ut. 

Vi måste koppla fler välfärdstjänster till inkomst. På något annat sätt kan vi inte hantera välfärdens svällande kostnader. 

Lika för alla. De som betalar in till systemet får ut mest. Inga gräddfiler för någon. 

Istället för att ha frivilliga språkkurser och vidareutbildningskurser ska dessa vara som krav för att få någon ersättning alls. Alla som kommer hit har en omedelbar plikt att göra sitt yttersta för att försörja sig själva. Utan språket går inte det och de som inte har ett yrke som ger jobb här måste utbilda sig. 

Grundläggande vård är en mänsklig rättighet. Vård som inte kan anstå. Men där måste det stanna tills man är självförsörjande. 

Tandvård måste börja jämställas med vad alla andra i Sverige har för villkor, idag betraktas all tandvård i princip som akut när det just handlar om migranter trots att samma problem leder till stora notor för övriga medborgare. 

Vi kräver av utländska forskare som ska forska här att de skaffar sig privata sjukvårdsförsäkringar. För att de inte ingår i vårt välfärdssystem. Samma för familjen. Och de kommer hit och jobbar. 

Vi har redan världens högsta skatter. Alla ekonomer vet att skatteuttaget inte är oändligt och vi som land har alltid legat nära smärtgränsen. Finansieringen till välfärden kan därför bara lösa på tre olika sätt – minska den generella nivån så att alla, även vi som betalat in till systemet från och med nu får betydligt sämre välfärd, eller öka kvalificeringsgraden så att man kopplar inbetalning till uttag i större utsträckning. 

Eller så får man ta pengar från andra delar. Som att infrastrukturprojekt som vägar betalar av privata företag som sätter upp vägtullar. Ett annat sätt är att börja ta betydligt högre egenavgifter av folk som att att införa skolavgifter i skolan till exempel. Någonstans måste pengarna in, eller så får man skära i kostnaderna. 

Vänsterns dröm om evigt skatteuttag är lika verkligt som enhörningar. 

Det finns inga djupa fickor med pengar som staten inte redan har sina händer långt nere i. Vi har inte horder med lågt beskattade rika människor alldeles vad Jonas Sjöstedt drömmer om i sitt privata diplomatliv på Östermalm. Vi har hårt beskattade hårt arbetande människor där uttaget redan är maxat, det finns knappt något mer att kräma ut innan staten börjar förlora pengar istället eftersom skattekraften flyttar, börjar jobba svart och gör vad de kan för att få behålla de få kronorna de har. 

På 1980-talet var de rikaste personerna i mångas omgivningar hantverkare och andra sådana yrken som kunde dra in en rejäl guldkant på tillvaron genom svartjobb medan alla tjänstemän såg 80 % av de sist intjänade kronorna försvinna i skatt. 

Vi måste återställa rättvisan och grundtanken i hela välfärdssystemet. De som betalar in till systemet får ut från systemet, övriga får en grundnivå. 

Undantaget är barn.

Ska vi ha en chans med integrationen måste barnen så fort det är möjligt komma in i det svenska samhället och kulturen. Förskola och skola är nyckeln dit. 

Men vuxna får finna sig i att börja från början. Först jobb, sedan hela välfärden och rättigheterna. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

15 kommentarer till Festen är slut

 1. Du har på alla sätt rätt, men dina krav känns tyvärr alldeles för marginella, samtidigt som somliga troligen ändå kommer löpa amok, om de språk- och utbildningskrav som ställs verkligen ska vara relevanta, dvs ge access till arbetsmarknaden. Ett problem är förstås att vi redan invaggat alla en känsla av att de inte behöver bidra. Ett annat är att av dem vi importerat så är en allt annat än försumbar andel i praktiken obildbar för att nå de kravnivåer som vårt samhälle oftast ställer. Somalia har en snitt-IQ på 67, MENA-området på 80-85. Amerikanska försvaret kräver minimum 83 för att ens bry sig om att släppa in någon – de har testat och vet; under den nivån är det irrationellt att utbilda för kostnaden är större än intäkten.

  Du missar också att nämna hur vi ska göra med socialbidraget, som garanterar nivåer som är högre än både a-kassa och lägstapension. Här finns ju sprängkraften – det är här allt tricklar ner genom tratten till slut. Skulle vara minst sagt välbehövt att någon inom M med inflytande tar upp den saken. Men ingen verkar ju våga.

  Du missar också en annan mycket viktig sak: snällanställningarna. Det är dessa som gjort att vi inte redan har en socialbidragsbomb och istället snart 3 p-vakter på varje kvarter. Eller 100% subventionerade kaféägare, som slagit ut 100% icke-dito. Eller bara mängder med andra, med nya titlar som tidigare aldrig behövts och inte heller nu gör det, men med kontor, dator och arbetsmaterial som kostar dubbla lönen som tumregel. Somliga av dessa skapar dessutom nya kostnader för att de har mer mål i munnen än i huvudet – kreativa och kostsamma men politiskt korrekta idéer – som kommunerna gärna belönar.

  Det var detta som M-styrda Danderyd bekostade med fastighetsförsäljningar. Liksom Stockholms stad. Säkert många fler. Det finns ingen av dem som medgivit att detta helt enkelt är en del av flyktingnotan. Troligen den allra största.

  Samtidigt som snällanställningarna kostar mer än socialbidrag så ser de flyktingar som anställs inte ens ut som ‘tärande’ utan som ‘närande’. Det är dags att fler berättar om detta.

 2. “Jag lastar ingen” för några krönikor sedan tog du din “chef” Reinfeldt i försvar. Vem bär skulden i detta sociala experiment av episka mått? Såklart inte den enskilda invandraren. Vem hade tex inte flyttat till Hong Kong, Mellboburne eller varför inte LA om man fått ALLT betalt? Jag hade varit den första att lämna detta iskalla land men med såååå fanstastiska somrar om detta varit fallet. Vem har skickat dessa signaler. Du vet svaret men istället går du ut i försvar för f…n Reinfeldt. Dessutom vägrar du publicera kommentarer som är kritiska på din blogg. Tjena!

 3. Sverige borde bara ta tagit emot flyktingar med status enligt FN:s flyktingkonvention, vilka kunnat styrka sin identitet. Dessa kan vara 5 till 10 procent av alla som kommit senaste två decennierna. Dessa är i runda tal 2 miljoner totalt och konventionsflyktingarna skulle således kunnat uppgå till cirka 100 000 till 200 000 personer. Dessa hade Sverige kunnat sörja för till liv och lem så länge deras flyktingstatus bestått. När sådan status upphör skall det per automatik innebära repatriering. Syftet med asylen var ju att söka skydd, inte att skaffa sig ”ett bättre liv”, som merparten av migranterna själva säger.

 4. Rebecca Weidmo Uvelll borde nomineras till faktaminister i kommande regering så kanske några fler medborgare öppnade sina ögon och tog in verkligheten.I sanning ett imponerande

 5. Någon som tror att muslimska kvinnor som bär Nicab, någonsin kommer att börja arbeta i Sverige. Vi har även en del i Burka, dessa kommer aldrig att komma in i samhället. Vem ska ställa krav att de lär sig svenska och inte ställer krav om tolk hela livet. Hur och när ska dessa kunna försörja sig själva, där väntar jag besked från desom nu styr Sverige.

  1. Niqab och burka i det offentliga rum är förbjuden i Danmark – efter tre år får dom inte betalt tolk – dom får lära sig språket – bidrag till invandrar har blivit satt ner flera gångar – konsekvens – dom vill inte till Danmark mer – vi har mycket restriktiva krav till anhöringsinvandring – där måste finns en bostad, dom måste ställa en garanti på 50.000 dkr som garanti för egen försörjning – den man skall sammanföras med måste ha haft fast upphållstilstånn i minst tre år etc?

   //familiesammenføring.dk/betingelser-for-familiesammenfoering/

 6. Kopiera USAs system, problemet löst, Assimilation går först sen får man integreras bäst fan man vill, men svenskarna ska inte integreras till stenålderskultur, Har bott i US 10 år först blev du Amerikan, ingen bryddes sig fall du hade egna vanor eller dyrkade din pajasgud, Du var ledif 4th July, firade nationaldag 6th June på dit sätt eller käkade kräftor och surströmming, Anhöriga som du tog dit försörjde du inte staten, varför tror ni US klarat en jätteinvandring i 300 år? För att de anpassats till sina invandrare? Vilken idioti med multi kulti Sverige. Fuck it !

 7. Invandrares behov går först. Vid ser det på företräden till bostad, lagstiftning och dess tillämpning. Så kommer det förbli ända tills medelklassen går på knäna, om inte inbördeskrig inträffat.
  Detta har en majoritet röstat för.

 8. Håller med
  Gör först rätt för dej så kan man sen ställa krav
  De som inte gjort / gör / kommer att kan va utan pengar för pengarna ska gå till sjukvård polis och skola samt äldrevård för oss som jobbat i 40-50 år
  PS jag har jobbat som montör mer än heltid i 42 år och har 8 år kvar till pension
  Och ja jag har varit sjukskriven ett par gånger typ två veckor när jag bröt foten och två veckor när jag bröt armen

 9. Mångagår som katten kring het gröt eller som en i grupp 4…..
  att resonera och spekulera kring 3 decennier gamla lösningar och vägar framåt är liksom inte riktigt effektivt idag…..

  Idag finns inga PK lösningar utan precis som inom arbetsmarknaden “sist in först ut”…. skulle vara det debattörer funderar på hur man skall göra…. eller så får de som inte fått påverka ända “ta smällen”….

 10. Ja är det inte märkligt att du måste skriva om så självklara saker? Väl formulerat, huvudet på spiken.

 11. Vilken sann artikel.Varför hörs du så lite.Tack för dina ord.
  Traute Borgvall

 12. Hej!
  Mycket bra formulerat.Det stämmer precis.
  Konstigt att en del inte förstår att vi går åt fel håll vilket kommer att straffa sig i framtiden.

 13. Så du menar alltså att en arbetslös svensk som därför inte får SGI och som därefter drabbas av allvarlig sjukdom bara kan lägga sig ner och dö? Samtidigt som en nyanländ somalier kvitterar ut 33k/mån skattefritt utan motkrav och som inte betalt en krona i skatt? Jag hamnade i den första situationen efter hjärtbytet, kommunen vägrade ställa upp. Det var på håret att jag klarade mig både på ena och andra sättet.

  1. Man måste också ge människor möjlighet att göra sin plikt. Att också få veta vad som gäller. De flesta vill inget hellre än att få börja jobba och få göra rätt för sig, men systemet och byråkratin hindrar dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap