Samhället skickar notan till butiker

Det allt mer havererade samhällskontraktet gör att staten skickar notan för sitt misslyckande till en massa andra. En vanlig mottagare är tyvärr landets butiksägare, inte sällan livsmedelshandlare. 

De ligger i de områden få andra butiker vill etablera sig i, eller redan har lämnat på grund av kriminaliteten och otryggheten. 

Samtidigt som stölderna ökar minskar polisens insatser och allt färre döms för stöld, vilket leder till att det blir mer och mer riskfritt att stjäla från butiker. Polisen utreder inte, ingen döms och brottslingarna är fria att bara upprepa och upprepa och upprepa igen. Notan får de enskilda modiga företagare som orkar vara kvar. Och ingen verkar bry sig. 

2018 uppgick externa stölderna till hisnande 6,8 miljarder kronor.

Pengar som stulits av privata företagare, för att samhället sviker dem. 

På grund av det har funderade nästan var femte handlare på att lägga ner. 


Allt fler varor plockas bort och säljs istället över disk, helt enkelt för att det inte fungerar att ha dem framme. Dyrt kött som entrecôte eller oxfilé försvinner i allt högre grad från diskar, för de varor som idag är de vanligaste för tjuvar är just kött. 


Det blir ett moment 22.

Kriminaliteten ökar, framför allt den grova, så att polisen får resursbrist. Stölderna ökar. Polisen hinner inte utreda dem och börjar prioritera bort sådant som anses smått, det vill säga stölder i butik. Den informationen når även tjuvarna och stölderna ökar ännu mer. Idag kan du i praktiken promenera in i en butik, fylla väskan med kött och springa ut ur alla butiker som inte har anställt egna ordningsvakter. 

Köttet säljer du sedan till mindre nogräknade restauranger svart, en bra business för alla inblandade. De som betalar är de stackars egenföretagarna som kan se sig blåsta av såväl staten som polisen och de kriminella. 

Men en annan följdeffekt är att eftersom vissa områden tar allt högre och högre resurser från såväl stat som kommun i anspråk så försvinner det från mindre stökiga områden och de lämnas vind för våg, fritt fram för kriminella att härja där istället. 

Som i Sätra. 

Där har handlaren tvingas anställa en dyr egen ordningsvakt för att han så många gånger drabbats av snatterier men ingen hjälp fått. 

Det här är ett klockrent exempel på när samhällskontraktet är brutet. Om inte samme handlare betalar in skatten på dagen kan samma stat som övergett honom skicka polisen på honom till slut. Döms man för att inte ha betalat skatter i tid kan man få fängelse. 

Men när han behöver hjälp för att stoppa tjuvar som rånar honom på mat får han lösa det med egen privat hjälp, från samma plånbok han betalar polisen som inte kommer med. 

Det här är vad Bensinuppropet också handlar om.

Det handlar inte bara om bensinskatten utan att staten kapitulerar i område efter område, bryter det kontrakt vi och de ingått att mot att vi sköter oss och betalar in vår del till systemet genom världens högsta skatter ska vi få hjälp när någon stjäl från oss. 

De som inte förstår det har inte lyssnat tillräckligt. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!