Reinfeldt-sjukan


Efter ännu en meningslös diskussion på Twitter från bittra högerväljare som valt ett annat parti någon gång efter 2010 och det en än gång kokat ner till Reinfeldt känner jag att jag måste skriva den här texten. 

Den skulle ha skrivits för länge sedan, av någon. 

Det finns en enorm bitterhet och ilska bland före detta moderater, vissa har gått till pyttelilla MED, andra till SD, en del kanske ändå motvilligt la rösten på M nyligen. Men det som förenar är att de är besatta av Fredrik Reinfeldt. 

Jag tänker inte försöka övertyga dem om att allt inte var dåligt med Reinfeldt, det finns otaliga mätningar och valresultat som visar på framgången. De fick 30 % i valet 2010. Men man får tycka som man vill.

Inom partiet är många tacksamma för mycket han och hans regeringar gjorde, men lika många tycker att det han gjorde på slutet – öppna dina hjärtan, avgången på valnatten utan att informera någon, DÖ och efter sin avgång, det ena onödiga uttalandet efter det andra om julgranar och flyger över Sverige – verkligen skadat partiet och skadade även hans egen historieskrivning. 

Det finns få om några moderater som står för de sista sakerna han gjorde. 

Men den här på sociala medier mycket aktiva förhållandevis lilla krets är mycket högljudd och kan inte sluta prata om hur besvikna de är. 

Det var snart 5 år sedan Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång, efter öppna-dina-hjärtan-talet. 

Varför så många lever kvar 2014 vet jag inte, det var ju inte en särskilt rolig tid att vara i även första gången. 

Sedan dess har Moderaterna bytt partiledare inte bara en gång utan TVÅ gånger. Vi har för tredje gången sedan dess inlett ett arbete att ytterligare ändra vår politik – den första genomföra Anna Kinberg Batra genom breda arbetsgrupper, den andra mindre gjorde Ulf Kristersson som nytillträtt och den tredje är återigen stora arbetsgrupper. Den sker nu och under ett år. Med fokus på migration och integration.

Vi har gjort en 180 graders sväng i en del frågor och hittat tillbaka till vårt ursprung, våra kärnvärderingar. En reglerad stram migrationspolitik är just det. 

Men inget av det här räcker för en person som lever på att gnälla och vara bitter. Det spelar ingen roll. 

Det borde göra detta inlägg meningslöst men jag är ändå optimist och även om jag inte kommer nå så många kanske några få tänker igenom om det är rimligt att efter fem år fortsatt vara så arg, bitter och kränkt?

Några andra saker som flödar runt i den här gruppen som är rena missuppfattningar tänker jag bocka av nu:

 • Alliansen krävde ett helt samordingskansli för att komma överens om varje sakfråga man gick ut med och budgeten. Det var fyra partier, och inom migrationsområdet har C och KD varit del av flyktingaktivism tidigare. De drev igenom den förra amenstin 2005 för illegala invandrare ihop med V och MP och tvingade S att införa den. 
 • Fredrik Reinfeldt bestämde inte själv 2006-2014. Lika lite som Stefan Löfven bestämmer själv. Dels måste man ta hänsyn till den politik som beslutats om på stämman av de ombud som deltagit, dels måste allt i en koalitionsregering först förhandlas med övriga partier, dels fattar regeringen alla beslut gemensamt. 
 • Det enda beslut som påverkade migrationen som fattades under Reinfeldt var MÖK (migrationsöverenskommelsen) i ett försök att bryta blocken. Men MP var ändå inte intresserade och Maria Wetterstrand var förbannad över att ens få frågan att sitta i Reinfeldts regering, vilket få kommer ihåg tydligen. Man gjorde ett försök att bl a kräva försörjning men pga C och KD fick Billström lägga det i malpåse redan 2008.
 • Att migrationen ökade under hela 2000-talet har många förklaringar men en av dem är att vi hade mest generösa regler i hela EU, för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet infört dem tidigare. 
 • Genom att så många invandrare redan kommit och tack vare ny teknik har ryktet sedan länge spridit sig i världen att man i Sverige får generösa bidrag, uppehållstillsånd, bostad etc. Allt beroende på gamla beslut, som vänstern fattat. 
 • De två beslut som öppnade dammluckorna till migrationen fattades av Migrationsverket: 2012 gav de alla med syriska medborgarskap automatiskt 3-årigt TUT och 2013 PUT. Detta var Anders Danielssons beslut. Inte Fredrik Reinfeldts. Då ökade trycket direkt, alla ville till Sverige eller Tyskland i princip. 

Det är sant att Reinfeldt och Moderaterna begravde förslag om terrorlagar Folkpartiet ville stifta, varför vet jag inte. Men den regeringen fattade inte fler beslut att göra migrationen mer generös än MÖK, vilket i huvudsak fokuserade på de som redan befinner sig här. De illegala. 

Alla vet att en del fel begicks även under deras ledning men det är så sjukt orimligt att gå omkring och ha som enda drivkraft för sitt politiska engagemang att man hatar Fredrik Reinfeldt, som inte ens är före detta partiledare utan före detta före detta partiledare. 

Bygg istället ert engagemang på vad ni vill ska hända och vilket parti som idag har den bästa politiken för det. Bara så kan ni åstadkomma verklig förändring. 

Inte på att ni hatar en föredetting som slutade för fem år sedan och den politik han stod för, som är lika mycket före detta som han är partiledare. 

Gå vidare nu. För din egen skull. 

För jag vill ändå inte tro att ert största intresse är att gnälla. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

0 kommentarer till Reinfeldt-sjukan

 1. Det var väl ändå med Regeringens/Reinfeldts goda minne som Danielsson fattade beslutet???

  Åtminstone avseende PUT?

  Visserligen har Migverket ingen budget, bara en pengakran!

  Allians I var OK,
  sen blev Fredrik hatisk när SD kom in o berövade honom Alliansmajoriteten!

  Svenska folket, läs SD,
  skulle straffas,
  därav MÖK med MP!

  Han borde undersökas,
  spärras in…
  Denna kommentaren lär refuseras som vanligt?

 2. Jodå, 30 % i ett val är ju inte dåligt men det handlar trots allt bara om ett enstaka val. Jämför med Tage Erlander som efter 23 år som statsminister lämnade sin post med ett färskt valresultat på över 50 %. Det kan man kalla en riktig framgång. En som också fick över 50 %, i nyvalet den 5 mars 1933, var Adolf Hitler men det varade inte så länge. Nåja, de åtta åren som regeringschef är en sak, men partiledartiden en helt annan. När Reinfeldt i praktiken brådstörtat lämnade över till AKB var partiet i ett betydligt sämre skick än då han själv tog över efter Bo Lundgren. Det värsta är ändå att all den skada som Reinfeldt åsamkat partiet nog kommer att ta längre tid att reparera, än den tid som förflutit sedan namnbytet år 1969 d.v.s. jämt 50 år, och troligen också ett antal partiledarbyten innan partiet varaktigt (i ordets rätta bemärkelse) åter kan nå upp till Arvid Lindmans valresultat på 29,4 % i 1928 års val. Amiralen är den bästa ledare partiet har haft och Reinfeldt den absolut sämste någonsin. En annan ledare som inte heller var bra var Yngve Holmberg, men han var bara en usel partiledare som därför blev avsatt. Fredrik Reinfeldt skadade hela partiet och dess anseende på ett fundamentalt sätt med extremt lång efterverkningstid. Under hans 12 år som partiledare stod Moderata Samlingspartiet i skuggan av hans narcissism, och det traumat måste bearbetas till ett acceptabelt slut. Det har ännu inte skett, men måste utföras grundligt om man vill vara säker på att undvika ett återupprepande.

 3. Moderaterna är katastrof med eller utan fd Reinfeldt och nuvarande.Partiet är splittrat och kan lika bra upphöra.Låt vänsterfalangen gå till Centern.Resten bör gå till SD och AFS. Goodbye nya och gamla moderater.

 4. Det är skillnad på att gnälla och på att vara svin-förbannad. Jag är det senare och skulle aldrig i livet rösta på M så länge nuvarande personer finns med i ledningen. Byt ut allihop till ärliga, genuina, rejäla människor, så kan jag fundera på det. Nuvarande ledning är genomfalsk och har ändrat sig under galgen.

 5. Rebecca! Jag tillhör exakt den grupp du vänder dig emot, f d gammel-moderater som anser att Reinfeld bär stor skuld till tillståndet i landet idag. Det var Ullenhag, som satt i R:s regering, som införde de vansinniga bidragsnormerna som är helt otroligt generösa, och det var Beatrice Ask som i princip inte gjorde något bra under 8 år (passproblematiken, att man kunde tappa sina pass hur många gånger som helst, att tullen inte fick stoppa smuggelgods etc etc). Nu senast ställde sig M bakom utökad anhöriginvandring. Du är fenomenalt skicklig “grävare”, bland de bästa, men här håller jag inte med dig.

 6. Rebecca! Jag tillhör exakt den grupp du vänder dig emot, f d gammel-moderater som anser att Reinfeld bär stor skuld till tillståndet i landet idag. Det var Ullenhag, som satt i R:s regering, som införde de vansinniga bidragsnormerna som är helt otroligt generösa, och det var Beatrice Ask som i princip inte gjorde något bra under 8 år (passproblematiken, att man kunde tappa sina pass hur många gånger som helst, att tullen inte fick stoppa smuggelgods etc etc). Nu senast ställde sig M bakom utökad anhöriginvandring. Du är fenomenalt skicklig “grävare”, bland de bästa, men här håller jag inte med dig. Men kämpa på, du kommer att gå långt, och kan du strama upp M kanske jag kommer tillbaka 🙂

 7. Jag har röstat M hela livet. Det som fick mig att lämna M var när ni medvetet släppte fram en kommunist i st f SD till talmansposten. Jag går till MED.

 8. Hej.

  Du vet, jag har hört samma urskuldande från andra politiska personer.

  Vissa saker var ju dåliga, men föräldraledighet för kvinnor, barnbidrag, stora fina motorvägar, med mera.

  Alla hade arbete; ingen var arbetslös. Visserligen krävdes det kanske ibland tre man för att tvätta en staty, men alla hade jobb.

  Jo, en del beslut kanske var extrema eller hade tveksam värdegrund, med det var bättre ordning och reda både polisiärt och ekonomiskt.

  Men du vet ju egentligen att en dålig sak inte uppvägs av en bra, eller hur?

  Reinfeldt var en katastrof för Sverige. snacket om vänsterns invandringsreformer som boven i dramat är antingen okunnighet eller rena illusionsnumret från din sida. När skulle dina omhuldade moderater varit mot socialdemokraternas invandringspolitik? Under Bohman eller tidigare – och det skall ursäkta Reinfeldt? Då lär du aldrig kritisera Löfven, eller hur?

  Läs och lär om ditt partis invandringspolitik, långt före Reinfeldt tog tömmarna:

  [Motion 1990/91:Sf609 av Carl Bildt m.fl. (m)]

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Utifall du anser det relevant: jag hör inte till något parti, har aldrig gjort och ämnar aldrig göra – jag är patriot och demokrat, och anser som sådan att de svenskar som skall omfattas av en lag eller förordning också är de som skall säga ja eller nej till denna. Du vet, självstyre så nära individen som möjligt, med så liten stat som nödvändigt. Bildts moderater, och senare, är inget annat än socialdemokrati för högavlönade. DS

 9. Men snälla Rebecca, här är du verkligen ute och cyklar i sumpig terräng.

  Innan precis ALLA reinfeldtkontaminerade moderatledare, Ulf Kristersson är sannerligen en sådan, har tackat för sig och ersatts av någorlunda hederliga och rimligt trovärdiga, men otvetydigt demokrativurmande och väljarvärnande politiker, är det bra, sunt och alldeles nödvändigt att påminna om sveket. Deras oerhörda svek mot oss alla.

 10. Reinfeldt åren beskrivs förmodligen bäst i nedanstående intervju med Anne-Mari Pålsson.

  //youtu.be/IY1ltrNou-0

  Sist men inte minst så är det mycket positivt att moderaterna blivit mer lagom igen, kanske tack vare Alice Teodorescu!

 11. Vem har ni nu ? Som partiledare ,Jo en liten fitta är vad han är ,Ulf Kristensson , samma skrot och korn som Reinfeldt.en liten Soros lojalist.mer Socialdemokrat faktiskt.varför inte Hanif Bali

 12. GRÄDDFIL: Lägenheter enbart till migranter byggs i Kungsbacka

  Beslutet fattades på kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen.

  Kungsbacka styrs av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna
  och Moderaterna

  Är det moderaternas nya invandringspolitik eller lever Reinfeldt´s politik kvar

 13. För en som inte är lika insatt som du om M inre liv Kändes ändå AKB som Reinfeldts handdocka. Och Ulf Kristensson känns som handdocka han också fast kanske i mindre grad än AKB

 14. Helt rätt i din analys men ack så felslutsats! Reinfeltdt är en symbol för sveket och de som var med om sveket har endast pudlat. De har inte bett om ursäkt. De fortsätter slingra sig. De fortsätter använda de politiska verktyg som togs fram under Reinfeldt eran. Det är inte personen Fredrik som jag inte kan förlåta eller gå vidare med. För mig och många med mig är Fredrik inte med på det politiska tåget längre. Fredrik och Carl har personligen bytt sida och deras personer är inte längre med I mina egna åsiktskorridorer. Personerna Fredrik och Carl har inte mitt FÖRTROENDE. Det politiska partiet (M) försöker återskapa förtroendet hos sina väljare men har inte ännu lyckats då de inte har gjort upp med Reinfeldt eran. Det är alldeles för många kvar om dansade med I framgångsdansen som idag försöker vara kvar vid köttgrytan av egen vinnings skull. Politiken är OK men FÖRTROENDET är inte återskapat. Palmes ord om att politik handlar om att vilja gäller på vänsterkanten. – viljan att själv förändra till den egna övertygelsen. För en Moderat så gäller det att få förtroendet att kunna förändra.
  Den dag (M) gör upp med Reinfeltds eran och dess gamla vapenbröder och systrar lämnar så kanske förtroendet återskapas.

 15. Nej , Rebecca.
  Moderaterna har inte gjort någon 180 graders sväng.
  Den dagen då dom tar avstånd från Reinfeldt , ber svenska folket om ursäkt och begriper att det inte är “integrationen” som har misslyckats utan i själva verket “moderaternas massinvandringspolitik”.
  Den dagen. Då kan jag eventuellt kanske överväga att förlåta moderaterna. Men fram tills dess tänker jag fortsätta gnälla på dom.

  Ps
  Länka gärna till en intervju/artikel där Kristersson/moderaternas partistyrelse tar avstånd från Reinfeldt och villkorslöst förkastar hans vettlösa migratipnspolitik…

 16. Det kommer att ta tid att jag återfår förtroendet. En verklighetsanpassad klimatpolitik i Ubbhultarns anda skulle hjälpa mej på traven. Att våga sticka ut och stå för det.
  Sveriges bidrag till CO2 utsläppen är som en fis i rymden och har ingen inverkan på klimatet.
  Det är ingen panik, låt de största utsläpparna ta ledningen och så kan vi följa då vi ser att de går i rätt riktning istället för att gå först och gå vilse

 17. Hej tror att det var mer än Reinfeldts beslut som gjort att många har svårt med moderaterna. Riksdagsledamöter skrev debattartiklar om det omöjliga i att stoppa invandringen. Billström fick på nöten. Tomas Tobe’ var ju klart för mer invandring men har lyckats vända till hyfsad trovärdighet. Det tar lång tid att återfå förtroende och den brist på lagar som kan låsa in terrorister. Det kommer att krävas mycket för att få dom som nu gått över till SD tillbaka. Moderaterna har ju länge varit med om att hålla SD ute i kyla. Enkel psykologi blir man trampad på så ska det mycket till för att bli vän med den som trampar

 18. Du får ursäkta men min röst kommer M aldrig mer få,går inte att lita ett skit på vad de säger och under 8-år fick de inte till ett jota mot brotten,det enda ASK var bra på var att prata.Kristersson är bara Reinfeldts förlängda arm och ni kan säga och lova precis vad som helst,ni behöver inte bevisa någonting,det är väl tveksamt om M överhuvudtaget törs ta makten om de så får den i handen.

 19. Behandlingen av Pilthammar visar att Moderaterna inte har förstått någonting. Verkligen ingenting. Under min tid i Moderaterna reagerade jag väldigt negativt på den extrema toppstyrningen, där vi underlydande lantisar skulle hoppa på kommando från Stockholm. Om Den Store Ledaren bytte åsikt, så bytte även vi åsikt. Avvikande åsikter var inte tillåtna. Och ingenting har förändrats. Det är i stort sett samma gäng som styr. Ny partiledare? En sminkad gris är fortfarande en gris. Vi som har lämnat gjorde det för att förtroendet var borta, och om man vill vinna tillbaka någons förtroende måste man göra sig förtjänt av det. Att förolämpa sina kärnväljare är inte rätt metod.

  Hillary Clinton: “Basket of deplorables.” Den kommentaren kostade henne förmodligen ämbetet som president.

  Rebecca Weidmo Uvell: “Men inget av det här räcker för en person som lever på att gnälla och vara bitter.”

  Ärligt talat; hur många tror du kommer tillbaka mha den retoriken? Jag gör det definitivt inte. Det krävs något helt annat:

  En ursäkt. Och då talar vi om en blotta-strupen-och-be-om-nåd-ursäkt.
  En utrensning. Varenda en i partitoppen som är besmittad av Reinfeldt-tiden måste bort. Utan undantag. Annars är M inget annat än en sminkad gris.

  Varför skulle man vilja engagera sig i ett parti som premierar lågbegåvade ja-sägare, men bestraffar högbegåvade kritiker? Ge mig ett enda argument.

  Medeltidens furstar höll sig med en hovnarr som yttrade de obehagliga sanningar som ingen av undersåtarna tordes yttra offentligt. Om Moderaterna vore en medeltida furste så hade hovnarren omedelbart blivit avrättad. Däri ligger problemet. Moderaterna är fullständigt tondöva.

 20. Hej, jag hade tänkt att börja rösta på M igen, jag lovade mig själv att rösta på SD i protest mot DÖ i senaste valet, vilket jag gjorde fast jag egentligen inte är för SD, DÖ är de värsta lågvattenmärket i modern svensk politisk historia enligt mig. Så när jag nu började fundera att rösta på M, så går M med på att skattefinansiera public service, har M fått konstant hjärnblödning? Varför detta självskadebeteende? Nu kunde jag inte rösta i EU-valet på grund utav utlandstjänst, men jag hade inte röstat M i varje fall. Nu har jag ingen aning vart jag ska gå i politiken, M går ju uppenbarligen inte att lita på, Tuffe Viktor verkar bara mer och mer bli en mini-Reinfeldt, han är helt enkelt inte trovärdig, jag tror de är därför många hänger sig kvar i Reinfeldtshatet, vilket egentligen är synd, men ändå förståeligt till viss del. Personligen tror jag partiet behöver en ledare som inte är så tydligt sammankopplad med Reinfeldt-eran.

  Mvh
  M

 21. Ja jag är tydligen bitter då som tycker illa om FR. Hatar är väl ett starkt ord men synnerligen illa kanske är mera passande. Du glömde nämna att det var M och Reinfeld som efter valet 2010 gjorde en överenskommelse med MP. Denna överenskommelse innebar i princip en kraftig vänstersväng inom migrationspolitiken i synnerhet. Denna pakt med ett av Sveriges mest radikala extrempartier banade sedan väg för en ansvarslös migrationspolitik vars följder vi, men framför allt våra barn och barnbarn kommer att få betala priset för. När sedan FR+hans vapendragare Borg under valnatten drog iväg som en rädda hundar med svansarna mellan benen till välbetalda toppjobb gör ju knappast saken lättare att acceptera.

  Man valde sedan AKB som en enligt mitt tycke var en väldigt bra ersättare. Vad hände sedan? Man sparkar henne för att man har en sådan SD skräck. Ett parti vars migrationpolitik man nu kopierat, i alla fall delar av den. Den Reinfeldska SD-spetälskan sitter kvar. Hon visste att det enda rätta för att försöka bryta sossarnas spel om makten var att försöka närma sig SD. Detta vare sig hon ville eller inte.

  Att man sedan väljer en ryggradslös partiledare som inte har modet att sätta ner foten mot fru Lööf och hennes falskspel ser vi ju resultatet av idag. Ytterligare 4 år med sossar och extremvänstern som styr Sverige.

  Nej Rebeca för mig är Moderaternas förtroende förbrukat för överskådlig tid framöver. Kanske om 10-20 år då de flesta som sitter idag är borta ur partiet kanske man kan göra upp med den Reinfeldska eran inom Moderaterna och i Sverige.

 22. Ja, gå vidare. Till något annat parti!
  M är lika ointressanta som S. Båda är statskramare.

 23. Hade Reinfeldt uteslutits,
  e tvingats göra offentlig avbön,
  hade kanske vi haft en Moderat Statsminister)
  Givetvis hade ett antal framträdande moderater behövt rensas ut!
  B.la. Tuffe Uffe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap