Reinfeldt-sjukan

Efter ännu en meningslös diskussion på Twitter från bittra högerväljare som valt ett annat parti någon gång efter 2010 och det en än gång kokat ner till Reinfeldt känner jag att jag måste skriva den här texten. 

Den skulle ha skrivits för länge sedan, av någon. 

Det finns en enorm bitterhet och ilska bland före detta moderater, vissa har gått till pyttelilla MED, andra till SD, en del kanske ändå motvilligt la rösten på M nyligen. Men det som förenar är att de är besatta av Fredrik Reinfeldt. 

Jag tänker inte försöka övertyga dem om att allt inte var dåligt med Reinfeldt, det finns otaliga mätningar och valresultat som visar på framgången. De fick 30 % i valet 2010. Men man får tycka som man vill.

Inom partiet är många tacksamma för mycket han och hans regeringar gjorde, men lika många tycker att det han gjorde på slutet – öppna dina hjärtan, avgången på valnatten utan att informera någon, DÖ och efter sin avgång, det ena onödiga uttalandet efter det andra om julgranar och flyger över Sverige – verkligen skadat partiet och skadade även hans egen historieskrivning. 

Det finns få om några moderater som står för de sista sakerna han gjorde. 

Men den här på sociala medier mycket aktiva förhållandevis lilla krets är mycket högljudd och kan inte sluta prata om hur besvikna de är. 

Det var snart 5 år sedan Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång, efter öppna-dina-hjärtan-talet. 

Varför så många lever kvar 2014 vet jag inte, det var ju inte en särskilt rolig tid att vara i även första gången. 

Sedan dess har Moderaterna bytt partiledare inte bara en gång utan TVÅ gånger. Vi har för tredje gången sedan dess inlett ett arbete att ytterligare ändra vår politik – den första genomföra Anna Kinberg Batra genom breda arbetsgrupper, den andra mindre gjorde Ulf Kristersson som nytillträtt och den tredje är återigen stora arbetsgrupper. Den sker nu och under ett år. Med fokus på migration och integration.

Vi har gjort en 180 graders sväng i en del frågor och hittat tillbaka till vårt ursprung, våra kärnvärderingar. En reglerad stram migrationspolitik är just det. 

Men inget av det här räcker för en person som lever på att gnälla och vara bitter. Det spelar ingen roll. 

Det borde göra detta inlägg meningslöst men jag är ändå optimist och även om jag inte kommer nå så många kanske några få tänker igenom om det är rimligt att efter fem år fortsatt vara så arg, bitter och kränkt?

Några andra saker som flödar runt i den här gruppen som är rena missuppfattningar tänker jag bocka av nu:

  • Alliansen krävde ett helt samordingskansli för att komma överens om varje sakfråga man gick ut med och budgeten. Det var fyra partier, och inom migrationsområdet har C och KD varit del av flyktingaktivism tidigare. De drev igenom den förra amenstin 2005 för illegala invandrare ihop med V och MP och tvingade S att införa den. 
  • Fredrik Reinfeldt bestämde inte själv 2006-2014. Lika lite som Stefan Löfven bestämmer själv. Dels måste man ta hänsyn till den politik som beslutats om på stämman av de ombud som deltagit, dels måste allt i en koalitionsregering först förhandlas med övriga partier, dels fattar regeringen alla beslut gemensamt. 
  • Det enda beslut som påverkade migrationen som fattades under Reinfeldt var MÖK (migrationsöverenskommelsen) i ett försök att bryta blocken. Men MP var ändå inte intresserade och Maria Wetterstrand var förbannad över att ens få frågan att sitta i Reinfeldts regering, vilket få kommer ihåg tydligen. Man gjorde ett försök att bl a kräva försörjning men pga C och KD fick Billström lägga det i malpåse redan 2008.
  • Att migrationen ökade under hela 2000-talet har många förklaringar men en av dem är att vi hade mest generösa regler i hela EU, för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet infört dem tidigare. 
  • Genom att så många invandrare redan kommit och tack vare ny teknik har ryktet sedan länge spridit sig i världen att man i Sverige får generösa bidrag, uppehållstillsånd, bostad etc. Allt beroende på gamla beslut, som vänstern fattat. 
  • De två beslut som öppnade dammluckorna till migrationen fattades av Migrationsverket: 2012 gav de alla med syriska medborgarskap automatiskt 3-årigt TUT och 2013 PUT. Detta var Anders Danielssons beslut. Inte Fredrik Reinfeldts. Då ökade trycket direkt, alla ville till Sverige eller Tyskland i princip. 

Det är sant att Reinfeldt och Moderaterna begravde förslag om terrorlagar Folkpartiet ville stifta, varför vet jag inte. Men den regeringen fattade inte fler beslut att göra migrationen mer generös än MÖK, vilket i huvudsak fokuserade på de som redan befinner sig här. De illegala. 

Alla vet att en del fel begicks även under deras ledning men det är så sjukt orimligt att gå omkring och ha som enda drivkraft för sitt politiska engagemang att man hatar Fredrik Reinfeldt, som inte ens är före detta partiledare utan före detta före detta partiledare. 

Bygg istället ert engagemang på vad ni vill ska hända och vilket parti som idag har den bästa politiken för det. Bara så kan ni åstadkomma verklig förändring. 

Inte på att ni hatar en föredetting som slutade för fem år sedan och den politik han stod för, som är lika mycket före detta som han är partiledare. 

Gå vidare nu. För din egen skull. 

För jag vill ändå inte tro att ert största intresse är att gnälla. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!