Medieklimatdiktatur


Som klimatdiktatur, fast inom media betyder det. Det låter konstruerat men det är tyvärr inte det. 

För jag råkade se en debattartikel på GP Debatt idag, författad av professor i medie- och kommunikationsvetenskap Peter Berglez. Och han tycker på allvar att vi ska politiskt styra medierna, efter klimatet. 

Han är visserligen först nöjd med att medierna numera antagit den PR-byråroll miljölobbyisterna alltid velat att medierna ska ta. 

Men sedan börjar det spåra ur rejält i totalt Pär Holmgren “jag vill avskaffa alla val”-stil. 

Först kritiserar han all medias vanliga nyhetsbevakning. Det som ska enligt pressetiken ska förmedlas objektivt och ge medborgarna saklig korrekt information. 

Men professorn tycker inte att de nyheterna är bra för de är inte tillräckligt vinklade (!) för att kritisera klimatproblemet. 

Han kallar det “fossilbaserade nyheter”.

Bara den här inställningen – att nyheter inte ska vara nyheter utan opinion – från en professor i medie- och kommunikationsvetenskap får mig att rysa. 

Han tar upp några exempel, som Black friday men även sport. Eller att mediernas börsnyheter “okritiskt” förmedlar data om ekonomin (!). 

Han anser att man istället för att skriva som det är ska “hitta ett nytt sätt att kategorisera och presentera data”, som tar hänsyn till klimatutsläpp. 

Professor Berglez efterlyser “ett förnybart språk” som gör klimat till ett mycket mer integrerat och naturligt inslag i media. 

Med andra ord, allt i media ska styras av opinionsbildning för hans syn på klimatkrisen/klimathotet/klimatproblemet eller vad du nu vill kalla det. 

Som om det inom just detta område finns en enda objektiv sanning dessutom. Inom all forskning kan man tycka just en forskare är medveten om att sanningen ligger mellan alla studier, eftersom det alltid finns en studie som motsätter en annan. 

Han har naturligtvis tänk längre än så och går sedan in på vilka styrmedel som finns. Socialistens allra bästa vän – tvång. 

Han har såklart tänkt att tvinga mediebranschen genom pengarna.

Vi ska alltså få en statligt styrd media, styrd av klimataktivister, för att servera medborgarna “rätt sorts” nyheter, där alla genomsyras av klimatopinionsbildning. 

Lika chockerande som Pär Holmgrens attityd till demokrati är detta. Att den här artikeln ens publiceras på en svensk debattsida 2019 är verkligen ett tecken i tiden. 

Fascismen kommer inte från höger, den kommer från vänster. 

Det låter kanske överdrivet men det är inte det. Eko-fascism är en etablerad politisk rörelse och den får som ni märker mer och mer mark idag. 

……………………….

Uppdatering 30 maj:

Det har redan börjat.

Winter is coming.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

0 kommentarer till Medieklimatdiktatur

 1. Rebecca, visste du inte att leninism, troskism, stalinism, fascism, nazism, islamism, maoism, röda khmeer, kulturmarxism, kulturliberalism etc – är varianter av samma grundideologi, d v s KOMMUNISM! M a o är det inget märkligt att fascism “kommer från vänster”.
  Enda skillnaden mellan de olika -ismerna, är att de har olika syn på hur “den store ledaren” skall utses, resp hur urvalsgruppen skall se ut.

 2. Men det kunde vara intressant att ibland se utsläppen som förd politik och handlingar resulterar i. Hade de visat det, så hade det kommit svart på vitt att MP:s klimatpolitik är sämst. Det hade nog synts tydligt att rödvinsvänstern gör större klimatavtryck än många andra.
  Det sämsta man kan göra om man vill minska på utsläppen, är att göra det till “sin” politik. Folk hatar sånt. Jag var intresserad av det innan, som vetenskap, nu blir man förbannad när de hycklar om klimatet.
  Nu vill inte Kina exportera jordartsmetaller snart, då kommer det bli betydande gruvdrift hos oss. Då kommer elbilarnas “miljönytta” synas.
  Nu säger BRÅ att det inte beror på invandringen att våldtäkterna ökat, bara för att de inte gjort det i alla små kommuner som tog emot många. Men de har ingen statistik på ursprung hos förövaren. Men de fick busskort och åkte till mer hippa ställen. Snacka om att vilseleda.

 3. Peter Berglez kanske är imponerad över den policy The Guardian antagit som rekommenderar sina journalister att använda ‘climate emergency, crisis or breakdown’ eller ‘global heating’ istället för ‘climate change’ eller ‘global warming’ i reportagen. Som BBC har övertrumfat med att de ska använda ‘climate collapse’.

  Länk till The Guardian:
  //www.theguardian.com/environment/2019/may/17/why-the-guardian-is-changing-the-language-it-uses-about-the-environment

  Det känns inte bra att en professor i medie- och kommunikationsvetenskap har missuppfattat budskapet i Orwells ‘1984’. För han har väl läst den?

  Länk:
  //www.theguardian.com/environment/2019/may/17/why-the-guardian-is-changing-the-language-it-uses-about-the-environment

 4. Hej! Tack för en bra blogg.
  Du skrev i en tidigare blogg om “skrämmsel” som en metod att tämja människor. Det tillsammans med “lögnen” och dennes lille halvbror “överdriften”underdriften”, som andra verktyg.
  Dagens professor verkar vara ett exempel pa en människa man har skrämt vettet ur.

 5. Det sade väl redan Churchill.

  När Fascismen återkommer
  är det i form av anti-fascism!

  Men Fascism var en totalitär Vänsterrörelse!
  Det borde alla ha klart för sig!

 6. “Att göra något åt detta, som att komplettera varje reportage om byggprojekt med faktarutor – exakt så här mycket utsläpp genererade bygget av höghuset X – skulle av vissa uppfattas som klimatideologi in absurdum, som beställt av miljörörelsen, men avsaknaden av sådana data i det vardagliga medieflödet bör ses som precis lika värdeladdat.”

  Kanske något man borde införa i födelseannonserna också? Kanske kan få folk att tänka sig för innan de skaffar barn.

 7. Bra rutet. Men klimatmediehysterin har redan nått Dagens Nyheter. Mängden artiklar om “klimathotet” går inte längre att räkna. Vissa dagar känns tidningen som en reklambilaga från MP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap