Medieklimatdiktatur

Som klimatdiktatur, fast inom media betyder det. Det låter konstruerat men det är tyvärr inte det. 

För jag råkade se en debattartikel på GP Debatt idag, författad av professor i medie- och kommunikationsvetenskap Peter Berglez. Och han tycker på allvar att vi ska politiskt styra medierna, efter klimatet. 

Han är visserligen först nöjd med att medierna numera antagit den PR-byråroll miljölobbyisterna alltid velat att medierna ska ta. 

Men sedan börjar det spåra ur rejält i totalt Pär Holmgren ”jag vill avskaffa alla val”-stil. 

Först kritiserar han all medias vanliga nyhetsbevakning. Det som ska enligt pressetiken ska förmedlas objektivt och ge medborgarna saklig korrekt information. 

Men professorn tycker inte att de nyheterna är bra för de är inte tillräckligt vinklade (!) för att kritisera klimatproblemet. 

Han kallar det ”fossilbaserade nyheter”.

Bara den här inställningen – att nyheter inte ska vara nyheter utan opinion – från en professor i medie- och kommunikationsvetenskap får mig att rysa. 

Han tar upp några exempel, som Black friday men även sport. Eller att mediernas börsnyheter ”okritiskt” förmedlar data om ekonomin (!). 

Han anser att man istället för att skriva som det är ska ”hitta ett nytt sätt att kategorisera och presentera data”, som tar hänsyn till klimatutsläpp. 

Professor Berglez efterlyser ”ett förnybart språk” som gör klimat till ett mycket mer integrerat och naturligt inslag i media. 

Med andra ord, allt i media ska styras av opinionsbildning för hans syn på klimatkrisen/klimathotet/klimatproblemet eller vad du nu vill kalla det. 

Som om det inom just detta område finns en enda objektiv sanning dessutom. Inom all forskning kan man tycka just en forskare är medveten om att sanningen ligger mellan alla studier, eftersom det alltid finns en studie som motsätter en annan. 

Han har naturligtvis tänk längre än så och går sedan in på vilka styrmedel som finns. Socialistens allra bästa vän – tvång. 

Han har såklart tänkt att tvinga mediebranschen genom pengarna.

Vi ska alltså få en statligt styrd media, styrd av klimataktivister, för att servera medborgarna ”rätt sorts” nyheter, där alla genomsyras av klimatopinionsbildning. 

Lika chockerande som Pär Holmgrens attityd till demokrati är detta. Att den här artikeln ens publiceras på en svensk debattsida 2019 är verkligen ett tecken i tiden. 

Fascismen kommer inte från höger, den kommer från vänster. 

Det låter kanske överdrivet men det är inte det. Eko-fascism är en etablerad politisk rörelse och den får som ni märker mer och mer mark idag. 

……………………….

Uppdatering 30 maj:

Det har redan börjat.

Winter is coming.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!