Sluta skyll på konfessionella skolor

Jag kan börja med att säga att jag inte är överdrivet positiv till att det ens finns konfessionella skolor, jag tycker som ateist att religion är privat och ska utövas privat. Eftersom man ändå inte får frångå skollagen ser jag inte ens poängen med att ha konfessionella skolor. 

Men nu har vi dem. De flesta skolorna är kristna ska tilläggas, inte muslimska. Många av de konfessionella har jättefina resultat, de är bra skolor. 

Det är med rätta debatt om att ett antal tongivande imamer i Sverige äntligen tas om hand. De har för länge kunnat sprida hat och terrorpropaganda i Sverige och varit nav i de islamistiska miljöerna. 

Men eftersom dessa personer varit insyltade i friskolor höjs nu röster mot konfessionella skolor. 

Utbildningsminister Anna Ekström krävde idag, apropå att Vetenskapsskolans ägare griptis av Säpo, ett förbud mot konfessionella skolor. 

 

Ardalan Shekarabi ville inte vara sämre utan hoppade på. 

Problemet är inte populismen, att dessa två suttit vid makten i snart fem år och nu spelar dumma och omedvetna om problemen med den framväxande islamismen. 

Problemet är att Vetenskapsskolan inte är en konfessionell friskola utan en vanlig friskola med muslimsk inriktning. 


De enda konfessionella friskolorna med muslimsk inriktning i Göteborg är Muslimska brödraskapets Abdirizak Waberis Römösseskolan. 

Redan 2011 framkom de att lärararna slog barnen, det var bön på schemat och flickorna fick inte alls samma undervisning som killarna, som alla fick godkänt medan bara 71 % av flickorna. 


Varför fick de ens fortsätta efter dessa otroligt allvarliga fel?

Svar – för att vi har en otrolig slapp kontroll och det stängs nästan inga skolor i Sverige oavsett vilka problem skolan har eller vilka övertramp som görs

Det är problemet, inte konfessionella skolor generellt. För de värsta skolorna som hålls i islamisternas grepp är som sagt inte inte ens konfessionella utan vanliga. 

Att islamister driver såväl dagis som skolor är sedan länge känt, det är bara det att politiker ignorerat det. Det är ett effektivt sätt att skaffa kontroll över muslimska familjer, att fostra även dagisbarn i ”den rätta läran” och få folk att isolera sig från det svenska samhället. Rättigheter utan skyldigheter, för man har inga problem att ta emot bidrag från det svenska samhället man föraktar. 

Varför drivs då inte alla muslimska friskolor som konfessionella?

För att man inte behöver och därmed också seglar under politiska radarn mer. Även om en skola inte får neka någon elev utesluter man i praktiken effektivt alla kristna och judar genom att alla lärare är muslimer, många kvinnor har hijab, rektorn är muslim, ägarna muslimer och alla barn är muslimer. Vem sätter sin unge i en sådan skola om man inte är muslim? Problem solved. 

Driver man däremot en konfessionell skola dyker man som bekant alltid upp i sådana här debatter, som regelbundet blossar upp. Finns man inte på den listan undgår man det. 

Problemet i Sverige är att vi har för slapp kontroll och för slapp uppföljning. Det finns inga konsekvenser att bryta mot reglerna ens när man blir påkommen.

Istället för att ha noggranna krav på att få starta, att  Skolinspektionen första året skolan drivs har noggranna kontroller, gör oannonserade besök kontinuerligt och att om du beläggs med fel direkt får vite om du inte åtgärdar dem och annars stängs skolan har vi ett system där detta inte sker. Utan krav på stängningar verkar komma först när det blivit en medial skandal. Visst stänger inspektionen en och annan skola oavsett huvudman givetvis men inte alls i den omfattning de borde. 

Vidare har islamisterna i Sverige effektivt under lång tid byggt upp en kännbar politisk kostnad för alla som kritiserar muslimer oavsett vad de gör – de skriker islamofobi om minsta lilla just för att om man för små saker beskylls för detta kommer folk låta bli att tag i de stora sakerna. Som att islamister indoktrinerar och marinerar barn i islamism redan i förskolan genom fria förskolor och skolor. 

Vänstern är särskilt ointresserade av att kritisera till exempel muslimska skolor oavsett vad de gör. 

För dem har islamisterna fortsatt grepp om och i och med att de utgör en inte oansenlig väljarbas för såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet och inte minst Socialdemokraterna, som i åratal fokuserat effektivt på just deras röster, har man tryckt ner en politisk vilja att ta tag i problemen till nära noll. 

Några exempel. 

Fosieskolan öppnade 2003 ”efter krav från en muslimsk förening”, mig veterligen öppnade de dock som vanlig friskola. 2005 fick de stänga för att de inte hade en rimlig budget, lokalerna var giftiga, rektorn var en fastighetsögare, de hade 11 barn, inte 20 som krävdes och definitivt inte de 75 som de påstod att de skulle ha samt bristfälligt undervisningmaterial. 

2006 kritiserades Al Salam-skolan i Örebro på flera punkter. Skolan är inte heller officiellt en konfessionell skola utan en vanlig friskola med muslimsk inriktning. 


Skolan hade vägrat låta barnen lyssna på modern musik eller använda instrument i musikundervisningen, de fick en muslimsk version av sex och samlevnad och hade separatistisk simundervisning på lördagar som dessutom var obligatorisk men kostade pengar. 

Ändå var Skolinspektionens kritik den mildaste sorten, så kallad förbättring. 

Al-Mustafa skolan i Järfälla var inte heller en konfessionell skola utan hade arabisk-muslimsk inriktning.

Men 2007 framkom det att ägaren till skolan Kamal Moubadder ansåg att man ska stena otrogna och hugga handen av tjuvar, det vill säga sharialaglar ska gälla. 

Varför de fortsatt fick driva verksamhet efter att de 2003 konstaterades ha för få lärare med svensk utbildning, inte kunde garantera att 6-åringarna tog examen efter 9 år eller undervisade i alla ämnen är mycket oklart. 

Tvingades de stänga när chefen blev avslöjad att vara fullfjädrad islamist då?

Nix. De la ner först 2011. 


Inte heller Vetenskapsskolan är okänd  som kopplad till islamismen i Sverige. En bloggare lyftes fram av ledarsidan på Göteborgsposten redan 2016, som hade bevisat kopplingar mellan just denna, vanliga friskola med muslimsk inriktning och Abo Raad. 

Så kontentan är – sluta kräv stopp för religiösa friskolor i någon slags populistiskt utspel bara för att Säpo nu gjort räder. De är inte problemet. 

Utan ska vi få bort islamister, och andra olämpliga, från att driva skolan måste tillstånd slutas ges och omedelbart dras in efter oannonserade kontroller. 

Ge Skolinspektionen mycket tuffare uppdrag att göra kontroller oftare, direkt förelägga vite och stänga skolor som har för grova överträdelser. Dessa skolor, som jag tagit upp i inlägget, borde till exempel aldrig ha fått fortsätta drivas.

I Storbritannien kan Skolinspektionen ta över vilken skola som helst oavsett huvudman om man har brister, rensa ut allt som inte fungerar inklusive sparka folk utan LAS och sedan utse ny ledning och huvudman om man inte lägger ner skolan. 

Det är enda vägen framåt om vi ska lösa en del av skolans generella problem – för många för dåliga skolor oavsett huvudman tillåts fortsätta dåliga skolor år efter år. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!