Federley – skandalernas man

Fredrik Federley, inte en av landets bästa parlamentariker direkt givet att han inte ens platsade på topp 100-listan som släpptes. Där var det istället Folkpartiets fd förstenamn Cecilia Wiklund som återfanns på plats 22. Och en miljöpartist. 

Men han hade en inrikes karriär tidigare, som han slutade för att han var besviken på att den då nya partiledaren Annie Lööf, hans kompis, ignorerade honom i karriären. Den självupptagne Federley ville därför lägga av med politiken men lyckades mirakulöst kryssa sig förbi Centerns etta i valet 2014. 

Han var en rubrikernas man som riksdagsledamot, kan man ändå säga. 

Som 2010 när han lät sig bjudas av det norska flygbolaget Norweigan på en fullt betald gratisresa till Kanarieöarna med sin sambo. 

Samtidigt som han alltså satt i riksdagen och lagstiftade om flygplatser och flygbranschens villkor. Som tack för den gratis resan förväntade sig flygbolaget att han skulle blogga snällt om dem samt vara affischnamn för en kampanj. 

Men när han fick kritik skyllde han ifrån sig – på sin dragquennpersona Ursula. Det var ju hon och inte han som åkte. Varför Ursula inte är den som syns på reklambilderna förtäljer inte historien. 

Det nya miljöpartistiska och klimatpopulistiska Centerpartiets riksdagsledamot gillade inte bara att flyga, han gillade också att åka taxi och ”ha möten” på krogen till klockan 5. Nog för att det är säkrare att åka taxi än buss och T-bana men att man tycker att det är rimligt att skattebetalarna betalar taxi från krogen när man tjänar över 60 000 kronor tyder bara på en mycket märklig uppfattning om ditt och mitt. 

Men så har han också en rätt flexibel inställning till det. 

2008 köpte han en salladsbar i Stockholm ihop med Dominika Pezcynski. Bara tre månader senare gick den i konkurs, men notan skickades återigen till skattebetalarna. Salladsbaren var skyldig leverantörer 250 000 kronor.

Vi som besökte baren såg varför den gick dåligt – det bjöds sallader till kompisar till höger och vänster och stället var en stor vuxen-lekstuga för en riksdagsledamot som inte hade en aning om hur man jobbar. Hur man driver ett företag på riktigt, inte bara pratar om det. 

Andra, riktiga företagare, fick dock betala lekandet för det var de som inte fick betala. 

”Tyvärr är det priset för marknadsekonomi. Man skulle kunna göra så att staten går in och täcker alla kostnader.”

Nej?

Det heter planekonomi. 

Men täcka kostnader, det fick staten ändå göra, i den statliga lönegarantin. Påpassligt nog var de som fick de pengarna Federleys lillasyster samt tre av hans kompisar. 

Salladsbaren kommer nog många ihåg. Inte lika många kommer kanske ihåg att Federley skrev en biografi 2010, som hette ”Bara jag”. Titeln avslöjar väl allt man behöver veta. Federley var då 32 år gammal och hade som livshistoria att berätta: född i Köping, CUF-ordförande som direkt därifrån kom in i riksdagen 2006 och suttit en (1) mandatperiod. Men detta var tillräckligt för att skriva 238 sidor bara Fredrick Federley, sida upp och sida ner. Imponerande ändå. 

Boken verkar dock inte varit en storsäljare, idag går den i alla fall bara att få tag i begagnad. 

Bra att veta så här i valtider är också att Expressens skjutjärnsreporter och kronprins Niklas Svensson och Federley är vänner. Han vigde Svensson när han gifte sig bland annat. 

Rubriken på Resumé var ”Niklas Svensson mörkar band till Fredrick Federley”, publicerad 8 september 2010. 

Att han är skamlös idag och smetar ner KD med fascism är alltså egentligen inte otippat givet hur gränslös och självfokuserad han är. 

Detta är Centerns förstanamn. Han som inte ens stod på valbar plats 2014 och fick peta partiets val för att komma in. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!