Mina pojkars arvssynd


Jag är pojkmamma till två snart 8-åringar. Tvillingar. Den ena har just nu snöat in på fotboll, den andra slutat med innebandy och vet inte riktigt vad han vill göra. Men han är tekniskt intresserad och har precis börjat testa i skolan.

Fotbollskillen ska några dagar mellan skolavslutning och midsommar gå på fotbollsläger och jag kom på idag att kanske programmering vore kul för den andre. 

Perfekt, tänkte jag och googlade. 

Det första som dök upp var Tekniska museet. Det är ett jättefint museum, barnen har säkert varit där ett 20-tal gånger både med oss, sina släktingar och med förskolan genom åren. Just för att de gillar det så mycket.  Vi föräldrar älskar också museet. 


Jag försökte därefter anmäla honom och såg till min besvikelse att alla kurser var fulla. Typiskt. Jag skulle förstås ha kommit på detta i vintras. Men så upptäckte jag två lediga veckor. När jag försökte anmäla honom – bom. Det gick inte. 

Två hela kurser i augusti är vikta till enbart flickor. 

Notera att de övriga kurserna har adressat “barn”. Som vilka barn som helst oavsett kön. Flickor är välkomna lika mycket som killar, det är först till kvarn som gäller, med andra ord det vi kallar rättvist. 

Men så kommer de där två andra veckorna. 

Min lilla 8-åriga pojke förbjuds alltså att söka en av de 12 lediga platserna på kursen i augusti enbart för att han råkar vara född i fel kön enligt Tekniska museet. 

Detta gör mig rosenrasande. 

För i denna diskriminering ligger en stank av arvssynd. Min lilla pojke ska nekas tillträde och fler platser vikas till enbart tjejer för att pojkar och män före honom haft fler platser historiskt till saker i samhället. Som tekniska utbildningar, som fortfarande attraherar fler män. 

Vad tycker chefen för Tekniska Peter Skogh att jag ska säga till min 8-åring?

“Ledsen gubben, men du får ingen plats för museet tycker att du har fel kön.”

En aspekt till i min ilska är att museet inte är en privat anrättning utan stor mottagare av mina pengar, i form av statsbidrag. 

De fick 2019 hela 49 miljoner kronor av dina och mina pengar, som de bland annat lagt på jättefina sommarlovskurser. Enbart för barn med rätt sorts kön. 

Tekniska museets idé om att försöka locka fler flickor till tekniken är helt sonika att göra det på bekostnad av det andra könet. Att min 8-åring har lika mycket erfarenhet av programmering som en 8-årig flicka har är uppenbarligen ointressant. Det är flickan man vill ha.

Läser man Tekniskas årsredovisning kommer det mer kvinnor, kvinnor, kvinnor.

För inte en rad om pojkar och hur man får små pojkar att välja tekniska yrken. 

Som om världen inte behöver ännu en manlig programmerare, han kan göra något annat med sitt liv oavsett just hans individuella talanger, mål och önskningar med sitt liv. Eftersom det finns så många män som programmerar är han onödig. 

Min 8-åring är redan dömd som mindre värd. 

Detta är en samhällsröta tycker jag, som breder ut sig på långt många fler platser än Tekniska museet. Jag ser det överallt i upprop, jämställdhetsplaner och politiska förslag – de fokuserar på kvinnor och nämner inte med ett enda ord pojkar och män.

Jämställdhet har blivit feminism som blivit snippism

Eller för att använda en historisk parallell – fittstimmet breder ut sig och tar över plan efter plan, samhällskropp efter samhällskropp. 

Men vänta lite här nu. Vill jag skrika. 

Jämställdhet, eller feminism må så vara, strävar efter LIKA rättigheter och villkor. Inte bättre villkor för det ena könet. Det täcka könet. Alla människor har rätt att betraktas som individer och inte sitt kön, inte bara kvinnor. 

Mina pojkar har samma rättigheter som jämnåriga flickor. 

Vägen till helvetet är kantad med goda intentioner och detta är exakt en sådan väg.

I ett gott syfte – fler kvinnor i tekniska yrken – straffar man pojkar inte ens 8 år fyllda för något generationer av män före dem gjort eller inte gjort. Mina små pojkar ska betala för vad deras morfars och farfars generation gjort. 

Det är det vi kallar arvssynd. 

Men Tekniska är inte enbart enda boven, de är bara ett symptom på detta institutionaliserade synsätt på pojkar och män som idag tyvärr fått fäste inom politiken och som aldrig ifrågasätts. När hörde ni en debatt om diskriminering av män senast?

Istället är det gott om “det är dags att tjejerna tar plats”. 

Vad då dags?

Man kan inte rätta fel i det förflutna med att straffa helt oskyldiga personer och varför ska min generations söner betala notan? Ansvaret kan aldrig skickas till nästa generation. 

Jag kommer som pojkmamma få kämpa i den här uppförsbacken hela deras uppväxt, och sedan därefter. Jag vet det. Jag har redan fått bort en idiotisk genusplan med intersektionalitet och normkritik från deras förskola när de var fyra år. Och jag kommer inte en enda gång stillasittande se på när yngre generationers män avkrävs kollektiv arvssynd för att rätta till några påstådda oförätter andra män före dem orsakat. Inte en gång. 

Därför gör jag min plikt som mamma, som opinionsbildare och som en person som har som minimikrav att samhället behandlar folk lika – jag anmälde idag Tekniska museet till DO. 

Jag har mycket små förhoppningar om att de kommer ta upp fallet men principen är viktigt.

Jag kommer även när jag skrivit klart detta inlägg att maila deras ansvariga chef med hur besviken jag är som trogen besökare över hur de valt att tolka det i sig bra målet att få fler flickor intresserade av teknik till att rättfärdiga regelrätt diskriminering av små 8-åringar. 

Två fel blir inte ett rätt.

Målsättningen att få fler kvinnor intresserade av teknik ska inte tillåtas trampa på små pojkars programmeringsdrömmar. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

0 kommentarer till Mina pojkars arvssynd

 1. I Warszawa bodde före 1939 30% judar men man hade bestämt att bara 10% av universitetsplatserna fick besättas av judar för 10% var andelen judar i Polen. Det hjälpte inte om man var duktig. Mönstret känns igen.

 2. Jepp, välkommen till den verklighet som dagens pojkar lever i och faktiskt levt i ganska länge!
  De kommer få sämre betyg för samma insats som sina systrar, de kommet betraktas som problem, svaga, omogna. De kommer skuldbeläggas dagligen.

 3. Lycka till med den självklara rättvisekampen, Rebecca, men annars kan väl telningen, om han brås det minsta på sin driftiga mor, välja att identifiera sig som en liten flicka just den aktuella veckan? 😉

 4. Förstår din princip och hedervärt att du driver den, när du har en sådan inkomst att du bidrar med 49 miljoner i skatt, och således borde kunna bygga ditt eget tekniska museum, om du vill och där erbjuda kurser för alla.

 5. Men snälla du, “fittstimmet breder ut sig”, vad är det för ordval att använda om förra generationens kvinnor som stred för de rättigheter som du idag har nytta av, rösträtt, aborträtt och lika lön för lika arbete-principen (som talande nog än idag inte har slagit igenom….). För att uppnå likhet i resultat (här : fler kvinnor inom tekniska området) måste det ibland till mer stöd åt den grupp som diskrimineras (i det här fallet flickor/ kvinnor). Kvotering är även den en del av samma tanke. Jag har två pojkar och de är helt införstådda med detta tänkande, de är 7 och 10 år. Så tänk inte “mina barn och andras ungar” utan tänk på vilken framtid du vill att dina söner skall växa upp i. Dina son kommer säkerligen inte lida av att få vänta med sin kurs en termin. Så kom igen, lite solidaritet hade varit på sin plats syster! Mvh Mia

 6. Du kan kanske påstå att din 8-åring identifierar sig som flicka?

  Det verkar ju vara på modet i de kretsarna att det biologiska könet är irrelevant.

 7. Ska jag vara ärlig så tror jag inte att det bara beror på någon dröm om jämlikhet att selektera killar från tjejer. Det dyker upp på våra badhus mer och mer också, olika badtider för killar och tjejer.
  Jag tror det är önskemål från vissa religiösa inriktningar (främst islamistiska), som man gömmer bakom jämställdhetsmål. Ska en tjej med sådana föräldrar kunna göra någonting, får det inte vara blandade grupper. Det heter fint att det är för att locka fler tjejer. På sätt och vis gör de det, för dessa tjejerna får inte gå annars.
  Vi som bor i småkommunerna ser detta mönster, för vi har betydligt fler invandrade per invånare än ni i Stockholm. Jag kör buss och har kört tjejer separat till badhus med fördragna fönster.
  Detta smygs in i samhället, det stora arbetsplatsproblemet för många inom skolan, är att de blir hotade av föräldrar.
  Alla vet att man normalt lockar tjejer på andra sätt. Prova på dagar m.m. men att killar faktiskt är mer teknikintresserade.

 8. Om man fyller i ansökan att “hen” identifierar sig som kvinna? Men det ska inte behövas, det är ju helt galet. Bra med en anmälan till DO som får ta ett beslut. Om det blir vettigt återstår att se.

 9. Hej Rebecca!

  Det gläder oss att höra att hela familjen tycker så mycket om att besöka oss på Tekniska. Jätteroligt också att ni hittat våra kurser i programmering.

  På Tekniska museet har vi som huvudfokus att stimulera nyfikenhet och intresse för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Det behövs för att möta framtidens stora samhällsutmaningar och företagens kommande kompetensbehov.

  Det finns en stor generell brist på teknikutbildade, men det är också ett problem att elever till teknikutbildningar rekryteras ur en alltför liten del av befolkningen, och det är förstås inte bara tjejer som är underrepresenterade som grupp. Därför arbetar vi med många olika insatser för att nå de som vanligtvis inte tar sig till museer, science centers, programmeringskurser och liknande. Tjejer och killar, med studietradition i familjen och utan, i innerstad, i förorter och ute i landet – vi ser det som en demokratifråga att alla får möjlighet till teknisk kompetens för att inte hamna i utanförskap i ett alltmer digitaliserat samhälle.

  Just när det gäller våra programmeringskurser har vi under fyra dagar i sommar reserverat platser för de som definierar sig som tjejer. Våra övriga kursveckor fylls ofta upp av en stor del killar. Vi har arbetat långsiktigt med frågan och i sommar har vi nu 32% tjejer inbokade i våra programmeringskurser, vilket är en förbättring, men fortfarande lite för lågt. Vi märker att det behövs större insatser för att nå tjejer och deras föräldrar, och när vi lyckas kan platserna ibland redan vara slut. Att öppna för en ”tjejkurs” har också visat sig vara ett sätt att få med tjejer som annars inte skulle anmäla sig. Detta visar sig inte bara hos oss utan även i forskning och hos många andra med liknande initiativ.

  Med det sagt så vill vi förstås inte stänga dörren för något barn. Den här sommaren har intresset varit särskilt stort för våra programmeringskurser, och platserna har gått åt oväntat fort. Vi planerar för fler kurstillfällen och kommer att släppa platser för både för killar och tjejer. Hoppas att vi får se er där!

 10. Bra. Jag vet inte hur många sådana här historier jag har hört de senaste åren. Tyvärr finns det ju gummiformuleringar i lagen som gör att man kan könsdiskriminera hur mycket man vill, så länge det görs med motiveringen att det skall förbättra jämställdheten.
  Just det här med programmering tog jag själv upp för några år sedan i ett inlägg (//genusdebatten.se/nar-tjejerna-pluggar-gratis-kan-killar-aka-pa-jihad/) när något ljushuvud fått för sig att tjejer skulle få studera gratis på IT-linjer. Det lilla lustiga i sammanhanget är att man aldrig hör talas om några riktade insatser för sjukterapeuter, tandhygienister, förskollärare, socionomer och veterinärer, där kvinnorna var 90–95 % av de utbildade i den yngsta kategorin, med undantag för veterinärerna då om man skall vara noga, där det bara var 88 %.

 11. Är väl inte svårare än att att anmäla honom som tjej och säga att han identifierar sig som tjej.
  Vore intressant att se vad som händer..

 12. Se till att grabbarna hamnar på ett bra gymnasium så ska du se att det löser sig. Tekniska museets kurser för barn är ingen högskola. Dina pojkar kan säkert vara utan detta, speciellt med tanke på museets syn på könen.

 13. Samtidigt här ute i verkligheten kämpar vi företagare som djur, för att hitta (tillräckligt) kompetenta utvecklare. Lösningen är dyr arbetskraftsimport (av män) från Ryssland, Polen, Iran och Tunisien (!) som alla har hög utbildningskvalitet.

 14. Ah när den priviligierade klassens mammor inte lyckas anmäla sina barn i tid till en attraktiv kurs är det givetvis någon/något annans/annats fel. I detta fall genusförtryck och missriktad jämställdhetssträvan. För övrigt är väl Tekniska muséet en inrättning och inte en “anrättning”? Mvh / Man som studerar programmering och har helt ok koll på sista ansökningsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap