Uppgradera nödvärnsrätten


Vi har ett rättssystem idag som tyvärr inte uppfyller sitt syfte – det är inte rättvist.

Vi har enorma straff för skattebrott men några månader, max något år för våldtäkt. Vi har mängdrabatter, inte omvänt – att ju fler brott du begår desto hårdare straff. Vi har ungdomsrabatter, vilket ha gjort att den grova brottsligheten krupit ner under 16 för att dessa går fria mer eller mindre.

Och vi har problemet med att det behövs synnerliga skäl för att utvisa en person, inte synnerliga skäl för att de ska stanna kvar.

En annan sak vi har är en för slapp nödvärnsrätt. Regleras i brottsbalken kapitel 24.

Om någon bryter sig in hos dig har du visserligen rätt att försvara dig, men i vanlig svensk ordning är den när man läser noga starkt begränsad.

“Så länge nödvärnsberättigade i sin våldsanvändning inte passerar gränsen för vad som är uppenbart oförsvarligt så begår denne inte ett brott”.

Som alltid med lagar är det upp till domstolen att tolka, men de har i sin tur hjälp med tolkningen av hur andra före dem tolkat. Och detta har gjort att nödvärnsrätten i praktiken inte fungerar.

För hur ska du kunna bedöma om ditt kämpande för dig och din familjs liv om en sådan här person bryter sig in i ditt hus är försvarligt? En galen IS-mördare står plötsligt i din hall med ett gevär?

Men du ska när du slåss bedöma om du använder mer våld än nöden kräver? Du kan inte anpassa dina slag efter hur lagstiftaren senare kan tänkas bedöma kraften i dem.

Detta räcker dock inte.

För rätten måste dessutom väga in din och förövarens kroppsvikt, kunskaper om kampsport, upphetsning, förekomst av allvarliga hotelser och samt våldets förutsebara skaderisker.

Det här befängt.

I praktiken betyder det här att om du har ett basebollträ hemma för skydd, du vaknar mitt i natten av att någon bryter sig in när du och din familj sover och du har ingen aning om personen är beväpnad eller inte, får slå personen i huvudet och oskadliggöra denne på egen risk. Du riskerar vid första slaget att själv dömas till ett fängelsestraff för misshandel.

Inte ens om en inkräktare i ditt hem sticker en pistol i ditt barns mun får du försvara dig utan att riskera att dömas för misshandel, till fängelse.

Jag har tidigare en annan artikel som exempel som efter påpassliga läsare visade sig om man läser domen egentligen handla om ett svartsjukedrama, jag bytte därför exempel.

Så här kan vi inte ha det. Det är inte värdigt en rättstat.

Lagen måste vara tydlig att när du angrips i ditt eget hem har du rätt att med de medel som står till buds skydda din familj. Det ska till något mycket speciellt för att döma någon för misshandel för det, eller ens dråp.

Den nödvärnsrätten borde vara absolut.

Du måste vara fredad i ditt eget hem och få skydda dina barn från inkräktare.

Intrång på mark och i egendom som bilar och hus utanför huset kan ha en något mildare nödvärnsrätt men fortsatt hård. Samma sak gällande när du skyddar dig icke närstående.

Man kan ha en trestegsnivå där du i ditt hem har absolut rätt till nödvärn, på din ägda tomt en annan och för din egendom utanför din tomt och hem plus för civilt ingripande en tredje nivå av rättigheter inom nödvärn.

En grundläggande mänsklig rättighet är att faktiskt att fredas från oprovocerat våld. Att vår svenska lag har en sådan urholkad variant av nödvärnsrätten att man som försvarare av sitt och sin familjs liv när en okänd person eller flera de facto bryter sig in i ditt hem och attackerar er ska ta hänsyn till kroppsvikt och upphetsning hos dig och förövaren antyder att de som skapat lagen inte har någon verklighetskoppling.

Du har sekunder på dig i ett skarpt läge att fatta rätt beslut eller bli övermannad. Då ska du slå, direkt. Eller skjuta. Annars förlorar du och din familj kanske dör.

Tror lagstiftaren att man har möjlighet att resonera ens med sig själv när kanske två-tre för dig okända män plötsligt står i ditt sovrum eller i din hall? Med knivar, påkar eller kanske även skjutvapen?

Om du till och med råkar döda någon ska du inte straffas, man ska inte bryta sig in hos andra människor. Din rätt till ditt liv och din familjs rätt måste här väga tyngre än förövares rätt till sitt, när de är inne i ditt hem och har brutit sig in.

En person bryter sig in i någon annans hem har aldrig goda intentioner. Man gör inte det av misstag.

Det är bara om du uppenbart efter att personen är helt oskadliggjord, som medvetslös, och du ändå fortsätter med våld, i så fall ska kunna dömas till övervåld inom nödvärn men då inte till fängelse. Det straffet står inte i proportion till det hot för ditt eget och din familjs liv som stått på spel utan rimligt är villkorlig dom eller samhällstjänst i så fall.

Vi kan inte ha det som vi har idag, när goda människor som försvarar andra människor från misshandel och död blir dömda till enormt mycket hårdare straff än de kriminella.

Det är dags att Sverige gör sig av med de här Kalle Anka-reglerna och uppgraderar nödvärnsrätten så att vi slutar döma människor som skyddar sig, sin familj eller även helt okända i ett medmänskligt ingripande från att själva straffas.

Våldet ökar i samhället. Polisen tappar greppet och politikerna är antingen upptagna med att förbjuda rökningen eller censurera internet.

Att få känna sig trygg åtminstone i sitt eget hem är en grundläggande rättighet.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

0 kommentarer till Uppgradera nödvärnsrätten

 1. Sverige är de kriminellas paradis. Aktivister kan starta en demonstration på en lantbrukares gårdsplan, kosläpp behöver numera polisövervakas. Man får inte sätta upp en övervakningskamera över sin egendom, som en skogsmaskin.
  Vi hade en incident med en bil som rullade in i trädgård och byggställning. Fast en främmande bil står ända in i byggställningen där man jobbar, så får man inte ringa bärgaren att de hämtar bilen. Det ska bilägaren eller polisen sköta, jättekul när de är halvt kriminella och kört utan körkort. Polisens svar var, har de inte flyttat den inom ett dygn, så hör av er.
  Stod i tidningen (Land eller ATL) om en bil som blivit slangad på bränslet när den stod parkerat på enskild väg. Då läckage hade uppstått när tanken borrades upp, diesel är farligt för miljön. Vem tror du måste stå för sanering, när den som gjort det inte finns att nå. Det är markägaren.
  Romer kan bosätta sig ute i skogen och man får se upp så att inte inbrottstjuven halkar på trappan. Detta är Sverige. Vilka tror ni söker sig hit? De demokratiskt valda, kan helt plötsligt ändra hela sin politik och sluta värna om befolkningen som betalar skatten till deras löner.
  Jag har sagt åt mina barn att undvika anmäla ett brott eller bli inblandad. Det är inte värt risken att få sina personuppgifter utlämnade till någon kriminell galning. Vid eventuell rättegång måste man då peka ut de skyldiga, helt öppet. De flesta brott läggs ändå ned. Vi kommer snart att få anlita “privata vaktbolag”, för att få upprättelse.
  Det är försäkringsbolagen som har blivit vår “rättsstat”. Tänk dig hur det varit om ingen fått ersättning för stulet och förstört, då hade det blivit uppror.

 2. Hett bly eller kallt stål, hursomhelst så kommer det inte sluta bra för de kriminella när de i sin hybris tror att hela landet är ett smörgåsbord.
  Amerikanerna har ett passande ordspråk gällande inställningen till självförsvar och skyddandet av sitt liv;
  Rather judged by 12 than carried by 6.

 3. OT, men vad har du för kommentar om Stockholmsmoderaternas miljonregn över tiggarna? Man ville ju innan valet 2018 förbjuda tiggeri…..

 4. En viktig faktor för att gynna nödvärn är att det inte är den försvarande som olagligt närmar sig intränglingarna, utan intränglingarna som är angripare.

  Motsvarande bör även vara en faktor ute på gatan. Den som uppsöks/blir närmad av en person, som hotar med våld, rånar etc, får tåla att den angripne försvarar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap