Search
Close this search box.

Den positiva parlamentarismen

Nej, den finns inte faktiskt, inte när det gäller statsministern i Sverige. Inte officiellt. För vi har negativ parlamentarism när det gäller valet av statsminister och därmed val av regeringen. Det innebär att du får inte ha en majoritet av riksdagens ledamöter emot dig, det vill säga 175 eller fler röster. I praktiken handlar det i huvudsak om varje partis röster då ledamöter som standard röstar med partilinjen i alla frågor, även statsministeromröstningen. Det var därför regeringsbildningen tog ett halvår, för att alla kandidater som ställde upp fick fler än 174 röster emot sig. Men det som hänt i svensk politik är att vi i realiteten just nu har en positiv parlamentarism, i strid med lagstiftarens intention. För eftersom...

Det här inlägget är låst

För att läsa resten av det behöver du prenumerera via Patreon och betala minst 45 kr (plus moms)per månad. Om du ser detta meddelande trots att du stöttar mig via Patreon så beror det på att du inte är inloggad. Logga in och försök på nytt! Genom att prenumerera stöttar du mitt arbete med att granska makten. Du bidrar till att jag kan nå ännu fler läsare och skapa ännu bättre innehåll. Tack!
To view this content, you must be a member of Rebecca's Patreon at %%currency_sign_front%%1%%currency_sign_behind%% or more
Unlock with Patreon