13 veckor för fika och film

Vad gör man med alla arbetslösa ungdomar och nyanlända som varken har en godkänd gymnasieutbildning eller ett jobb?

I Sverige heter metoden – Gömma i statistik. En av våra politikers allra käraste verktyg i lådan.

Förberedande Utbildning (FUB) är en sådan.

2017 la Arbetsförmedlingen 1,7 miljader på FUB, förra året 1,1 miljarder. Årets kostnad beräknas till 900 miljoner. Totalt alltså 4 miljarder på tre år.

Men som med mycket sossarna hittar på och Arbetsförmedlingen ska leverera blir det kalkon.

Riksrevisionen har granskat FUB och konstaterar att det inte fungerar. Det heller. Eller som Riksrevisionen skriver:

”Granskningen visar bland annat att arbetssökande som deltar i insatsen får lägre framtida arbetsinkomster jämfört med andra arbetssökande, vilket talar för att att insatsen inte är effektiv.”

Däremot indikerar tydligen revisionens granskning att det kan ha effekt för just utlandsfödda med förgymnasial utbildning.

Därför har vi något som heter Studiemotiverande Folkhögskolekurs (SMK) som Arbetsförmedlingen kan bestämma att en registrerad kan få. Detta innebär att personen får betalt av Arbetsförmedlingen för 13 veckors ”kurs” på en Folkhögskola, som ska göra dem tillräckligt studiemotiverade för att orka söka en riktig kurs.

Att kräva att folk går kurs för att få behörighet eller fixar ett jobb är tydligen chockerande hårt. Vi är i Sverige, där vuxna människor blir försörjda av oss andra för att känna efter om de verkligen vill studera.

Istället ska folk, med lön från Arbetsförmedlingen så att det slipper studiemedel, få gå och fika och kolla på film i tre månader.

Eller som på Malmö folkhögskola:

Staten via Arbetsförmedlingen har gett Folkhögskolorna 674 miljoner extra för bland annat SFK. Folkhögskolorna är de stora vinnarna alltså.

Någon utvärdering av enbart denna del av FUB finns inte och tyvärr kan man inte läsa Arbetsförmedlingens material utan ett kritiskt öga eftersom de på senare år använts som redskap för sossarnas opinionsbildning i så stor utsträckning.

I deras utvärdering ”ansåg” man att SFK fungerar men använder då siffror från 2010-2012. Oklart varför man inte använder 2015- 2016 års siffror, sådant gör mig alltid misstänksam.

Jag tycker faktiskt inte att det är resten av landets skattebetalares skyldighet att finansiera för folks brist på studiemotivation, och under hela tre månader? Dagligen?

Att lära folk att man kan få betalt för att fika och ”hitta sin motivation” under 13 veckor som ett slags skattefinansierat vuxenkollo är orimligt. Det är på grund av för låga krav folk inte jobbar, då är inte lösningen ännu lägre krav och mer daltande.

Tror Arbetsförmedlingen och sossarna att vi som jobbar hårt och som alltid jobbat hårt alltid tycker att det är så jäkla roligt? Att vi inte kommit framåt och dit vi vill utan att tvinga oss att göra oändligt mycket tråkiga saker?

Jag är så less på att vi löser effekterna av daltande med vuxna med mer daltande.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!