XR – the new kid on the block

Det finns en ny organisation, som jag själv blev bekant med nyligen bara – Extinction Rebellion. Känn er inte dumma om ni inte vet vad det är, de bildades i höstas.

För den här sortens ”protestgrupper” är som kameleonter, de byter namn och skepnad regelbundet medan innehållet är detsamma. Inspirerade av det allt större fokuset på klimatet förstod den gamla Occupy Wallstreet-rörelsen att här finns det en marknadsandel att ta, rörelsen som startade i New York 2011 men som senaste åren fört en tynande tillvaro.

Occupy Wallstreet tror inte på demokratin och på val, anser att media är korrupt och att enda vägen framåt är att avskaffa kapitalismen. Även Occupy-rörelsen pratade miljö och klimat.

För 2011 skrev till exempel en av deras företrädare så här:

”You could even say Wall Street’s been occupying our atmosphere, since any attempt to to anything about climate change always run afoul of the biggest corporations on the planet.”

Alltså startade ett gäng från dem den nya XR-rörelsen. Tillvägagångssättet är likadant – med vänsteraktivisternas allra mesta favoritredskap, den så kallade civila olydnaden (välj vilka lagar du följer och anklaga alla andra för våld) och att campa utanför byggnader i centrala städer har XR fått mycket uppmärksamhet på kort tid.

På deras hemsida ser man tydligt vad de politiska målen är: konsumera mindre, producera mindre, importera mindre, res mindre. Avskaffa kapitalismen. Avskaffa det ekonomiska systemet.

I april skrev Economist en artikel om att XR kan bli det nya Occupy, och givet mediebevakningen som växer i takt med att fler kändisar ansluter och metoderna går från demonstrationer till att limma fast sig vid saker och maskera sig känns det inte alls osannolikt.

Emma Thompson flög från LA bara för att vara med.

XR har inte, som miljörörelsen i stort, några problem att sprida såväl myter som rena osanningar. Ett exempel är just delen om utrotning.

Texten jag märkt lyder:

” Estimates are that somewhere between 30,000 and 140,000  species are becoming extinct every year in what scientists have named the Holocene, or Sixth Mass Extinction.”

Det finns förmodligen 8,7 miljoner arter, de flesta har inte kategoriserats ännu. 1,2 miljoner arter har blivit kartlagda och beskrivna hittills.

Enligt WWF dör 0,1 % ut varje år, men en del arter dör ut naturligt. Alla arter som någonsin dött ut har inte med människan att göra, det vore oseriöst att säga. Men inte ens opinionsbildarna WWF hävdar alltså att fler arter dör än 10 promille per år. Även om de helt oseriöst tar exempelet 100 miljoner arter. Så nej, 10 000 arter dör inte per år. Om man utgår från de 1,2 miljoner arter som är kartlagda handlar det om 1 200.

Ändå hävdar allt XR att hälften av planetens arter kommer dö ut inom ”några sekler”. Med den här takten handlar det snarare om 500 år, om man utgår från BBC:s siffror och WWF. Och kom inte dragandes med deras oseriösa rapport om arter de släpper vartannat år och varje gång får samma kritik (läs mitt inlägg som sågar den).

En ring med en symbol i. Som ska föreställa ett timglas. Tycker ni också att ni känner igen loggan? Att den känns bekant?

Det beror på att den rätt mycket liknar alla andra vänsterloggor.

Här är till exempel anarkist-loggorna (jag vet att anarkister renlärigt inte är vänster men det fråntar inte det faktum att de i praktiken i de flesta fall ändå är det och att symboler finns i många sammanhang där bland annat autonom vänster finns).

Som av en händelse ser också AFA:s logga ut som en kombination av dessa tre loggor.

Man kanske kan tro att Antifa mest intresserar sig för nazister men de är lika intresserad av att avskaffa kapitalismen. Och det här är ju själva grejen med alla sådana här rörelser, som nu XR tillhör – de förenas i hatet mot marknadsekonomi, kapitalism och USA.

Var XR tillhör på den politiska skalan är således fastlagt. Till vänster om vänstern. Den autonoma delen, den som inte tror på demokratiska metoder utan på ”anti-våld”, det vill säga ockupera gator, torg, kedja fast sig vid saker och när de vägrar flytta på sig och slutligen bärs bort av polis ser anledning att skrika på polisen, ibland även ge sig på dem.

Occupy Wallstreet startades 2011 men dog snart ut, redan 2012 skrev media att rörelsen dött. Även om man fortsatt hade många anhängare digitalt.

XR hoppas givetvis att bli mer långlivade än så men om de självdör kommer de snart hitta ett nytt varumärke och börja om allt igen, och igen, och igen.

En sak de som jag nämnt tidigare har gemensamt med resten av de autonoma är att de inte tror på den representativa demokratin. XR har formulerat sig, antagligen för att slippa för hård foliehattsstämpel, att man ska börja med att inför ett slags ”medborgarråd” som politikerna måste lyssna på. Ett första steg att avskaffa den representativa demokrain alltså, för jag utgår från att de inte tänker sig att sådana som jag ska kunna sitta i rådet. Som driver helt andra frågor än de gör. Och de tänker sig knappast att rådet inte ska ha någon makt alls.

Det kravet är ett av deras främsta.

Som alla kommunister i alla tider vill de införa ”folkdemokrati”, och tänker sig garanterat att de själva är de allra bästa representanterna för denna ”folkliga vilja” att kanaliseras genom.

Det är detta Greta Thunberg nu ställer sig bakom genom att hon i London anslöt sig till deras protester.

We do not trust our government”

Är det inte alltid lika fascinerande att byter man bara ut några nyckelord här och där så har alla sådana här grupper betydligt mer gemensamt med sina fiender än några andra? Det vill säga de allra mest urspårade i extremhögern tycker ju exakt så där, minus några ord om klimatet som kan bytas ut mot för dem med passande retoriska poänger.

Det är också genom sådant här som stegen till klimatdiktatur snabbt tas. I april 2019 föreslog till exempel The Guardian-kolumnisten Owen Jones att man helt sonika skulle förstatliga alla fossilföretag genom att staten köper dem, och när man ändå var igång förstatliga alla banker också. Och därmed bryta mot den mänskliga rättigheten att äga.

”What do we value more; an economic system which privileges profit above all other considerations of the continued existence of human civilisation as we recognise it?

Här ser man tydligt problemet med hela klimatalarmismens retorik – genom att ställa upp det så där hävdar de att det bara finns ett val. Antingen ha en fungerande demokrati och ett ekonomiskt system, eller undergång. En rätt fruktansvärd och ohederlig retorik om man tänker efter.

För valet står givetvis inte mellan kapitalism och jorden. Utan att med en global ekonomisk kris utlöst försvinner även Owen Jones jobb till slut och då kan han inte sitta och skriva sådana dumheter (en vinst i sig).

Om vi avskaffar kapitalismen försvinner nämligen miljoner och åter miljoner jobb globalt. Folk har då ingen inkomst. Utan inkomst kan man inte köpa solpaneler eller betala elräkningen utan tvingas i sin allt mer accellerande fattigdom (se på Venezuela hur fort det går i en ekonomisk kollaps) ägna dagarna åt att ens hitta mat. Som sedan tillagas över öppen eld jord på vad man kan hitta. Plastpåsar, gamla leksaker eller pinnar spelar ingen roll när ditt barn gråter av hunger.

Miljö? Det kan proppmätta tänka på. Inte de som är hungriga.

Owen Jones tror väl som alla socialister att pengar kommer från en stor kran från Gud och är invaggad i en sådan falsk socialistisk trygghet att han faktiskt tror att ett globalt sammanbrott av marknadskonomin inte kommer drabba honom alls. Han kan fortsätta äta äcklig paj med gröna ärtor och skriva om att avskaffa kapitalism.

De här idéerna är inte på skoj, folk tycker så här och kommer kämpa och göra vad de kan tills de vinner mark och får som de vill. Det är allvar.

Och det här sammanfattar varför jag engagerar mig i frågan. Jag har aldrig varit intresserad av företrädarna, flätor eller inga flätor, utan av frågorna och vad rörelsen syftar till.

Vad har vi hört detta förut som sagt?

Kommunism givetvis. Det är exakt samma idéer.

För idén om att avskaffa kapitalismen, införa socialism, utplåna det ekonomiska systemet etc kommer aldrig dö. Det är förpackningen som ändras.

Just nu är förpackningen klimatet.

Nästa gång blir det något annat.

Och glöm inte – att 100 % av alla gånger kommunism testats i verkligheten historiskt och som totalt lett till 100 miljoner döda kroppar var aldrig verklig kommunism. Nästa gång kommer det bergis fungera.

De lovar.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!