Iles PR – byrån bakom Greta Thunberg


Samma oärlighet går igen hela tiden. Idag publicerade Aftonbladet en artikel om Greta Thunberg, där en Helena Iles förnekar att det finns en PR-byrå bakom Greta Thunberg.

Kritiken från i höstas vad gäller PR rör för övrigt det faktum att Ingemar Rentzhog från We don’t have time tidigare drev en finansiell PR-byrå och därför besitter mycket goda PR-kunskaper. Hon fick hans hjälp i höstas, det har han själv medgett i intervjuer. Hjälp att få uppmärksamhet i media och online första veckan av strejken och hjälp att få kontakt med miljöorganisationer som bl a gav henne sin slot att tala i Katowice,

Annika Strandhäll, som alltid har en sällsynt fingertoppskänsla just kring vad som är sant och osant (hon tenderar att fokusera på det senare), publicerade en slags verbal spya på sin Facebook precis:

För Helena Iles påstår ju som synes att hon inte alls sysslar med PR. Märkligt då att hennes byrå heter Iles PR.

Och består av tre PR-konsulter.

Och allt hon säljer är exakt det som en traditionell PR-byrå säljer, som textproduktion, press, mediehantering, krishantering etc.

På Twitter beskriver sig Iles som “PR-ballerina”.

Men jag tänker att man får vanan inne att påstå att en spade inte är en spade när man som Helena Iles varit pressansvarig på just statliga mediebolaget Sverige Radio innan.

Så vi kan alltså konstatera att det redan är fastlagt att Greta Thunberg först fick pro bono-hjälp av Ingemar Rentzhog, som själv ägt och drivit en PR-byrå innan han blev aspirant på Klimat-Jesus inom sociala medier, och att hon idag har PR-hjälp av självaste fd pressansvarig på SR och sedan 2010 PR-byråägare – Helena Iles.

Om Iles hade säg drivit en skrädderifirma eller ett tvätteri hade man absolut kunnat tänka sig att hon helt ideellt bokat pressförfrågningar åt Greta Thunberg. Utan något egenintresse.

Men det klingar ju inte så lite falskt när ett pressproffs från statlig media som äger en egen PR-byrå hävdar att hon gör det på sin fritid. Vilket fritid då undrar jag? Den tiden som inte ägnas åt exakt de saker hon hjälper Thunberg med som hon ändå spenderar dagarna med?

Jag tror absolut att Iles gör det utan ersättning. Just nu. Men om Greta börjar tjäna pengar på det hela lär den ideella delen ersättas av fakturor från antingen denna PR-byrå eller någon annan. Pro bono-hjälp av ett PR-proffs till en klimataktivist, och det tänker inte jag ifrågasätta alls. Alla är fria att donera sin expertis bäst de vill, jag har till exempel hjälpt GAPF.

Att hjälpa Thunberg pro bono innebär dessutom värdefulla kontakter med bland annat miljörörelsen för Iles, potentiella uppdragsgivare. Hon kan skriva upp kostnaden på sitt eget sälj-konto.

Men det är faktiskt lögn att påstå att det inte finns en PR-byrå bakom Greta Thunberg idag.

Det finns det. Den heter Iles PR.

Att de inte tar betalt är irrelevant. Det är något mellan klient och företag och berör transaktion, inte innehåll i tjänsten. Iles levererar exakt samma tjänst till Thunberg som till andra kunder.

…………………

Uppdatering 26 april kl 10:

Det visar sig att Iles PR har en lång relation med just Greta Thunbergs mamma Malena Ernman.

De var nämligen PR-byrå för Malena Ernmans och Svante Thunbergs gemensamma uppsättning av Xerxes 2014.

Iles PR var även PR-byrå för en julkonsert Malena Ernman hade med Loa Falkman i december 2014.

Helena Iles har för övrigt en diger lista kändisar på sin kundlista. Allt ifrån Jonas Gardell, Fredrik Lindström och Henrik Schyffert till Özz Nujen och Soran Ismail.

Uppdatering kl 12.49

Helena Iles samarbetar sedan 2017 med bokförlaget Polaris.

Samma förlag som gav ut Malena Ernmans klimatbok…..

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

12 kommentarer till Iles PR – byrån bakom Greta Thunberg

 1. Nej, det är inte alls irrelevant att de inte tar betalt. Det kallas ideell verksamhet eller ideellt engagemang, och är lika ideellt som när killen med spårmaskin drar upp skidspåren gratis för sportföreningen eller när proffsmusikern hjälper amatörkören på sin fritid eller journalistpappan redigerar scouternas tidning. Håll dig till sanningen, människa. Det du nu påstår håller inte måttet. Jag är besviken.

 2. Du är något stort på spåren, så och Paulina Neuding. Vem/ vilka finansierar Greta? Vem/ vilka bokar in Greta i Davos, UN, EU etc. Alla vi som har velat intervjua stora internationella politiker och företagsledare vet att man allt som oftast måste ha god framförhållning, såvida inte höga vederbörande väljer att inbjuda till presskonferens.. Kräver en viss rutin vilket sannolikt inte ett barn med ett antal diagnoser och som hoppat av skolan fixar . Blev fundersam i augusti 2018 då Rapport, Aktuellt och TV4 rapporterade på bästa nyhetstid och en ensam liten skolflicka som skolkade för klimat. Nyhetsvärde? En 5-6 månader senare brakade det loss för fullt med Skavlan, Davos , EU etc. Och skolkande skolbarn i bl.a. Tyskland och här hemma. Att Sveriges Radio var Helena Iles tidigare arbetsplats förklarar nog varför enskilda journalister i P1 15 mars, den stora skolskolkardagen, gav tips till skolbarn hur de skulle kunna skolka utan att ” åka dit”. Samma dag i P1″ Skolministeriet” om miljöaktivisten Bo Thorén som kontaktat Greta efter att ha läst en uppsats som hon hade skrivit. De två hade i samråd beslutat om ” skolk” som strategi. Skolk i samband med skolskjutningarna i Florida hade inspirerat Bo Thorén Om detta , nyhetsvärde till trots,inte ett knyst från t.ex. DN och SVT. De som protesterade mot att skolbarn uppmanades att skolka och att de skolkade kallades för högerradikaler, fascister etc. DN ledarsida drog sanslösa paralleller mellan att kritisera Hedi Fried och Greta Thunberg. Är psykolog , har arbetat i 40 år med kvalitativa undersökningar baserade på djupintervjuer som underlag/ utvärdering av kommunikation ” reklam och propaganda” .

 3. Bra journalistisk insats!
  Jag röstar inte ens på SD så glöm den generaliseringen, vem som nu läser detta inlägg från en person med rent allmänt fel kön och ålder för att ha rätt att uttala sig om någonting alls utan att anses vara en tölp av naturen..

  1. Att jag skulle prenumerera är uteslutet, snacka om att vara en oseriös publicist. Här hackar du i väg på Ile PR Byrå och Greta Thunberg med en massa bevis du anför men du länkar inte till den artikeln som en seriös person hade gjort, nej du länkar till Åkessons hatartikel.

   Verkligen? Och du menar vi ska ta dig på allvar? Jag har lyckligtvis läst artikeln du försöker såga, och som du försöker finna så mycket negativt med. Du måste ha en mycket negativ värdsbild? Om nu Ile är en personlig vän av familjen som hon sa i artikeln då är det ju fullt möjligt att hon faktiskt gör det för Gretas skull för att hon är glad i henne. Det finns människor i världen som bryr sig om varandra vet du.

 4. Hon är ju bara ett barn. Vad kan hon berätta för FN som har tillgång till världens alla specialister? Att ni vuxna skall göra något? Kruxet är bara att alla vet vad som borde göras, men alla vet också att demokratin tål inte dessa åtgärder. Eller vad sägs om att minska konsumtionen 90%, sluta resa, sluta äta kött, och framför allt, inga fler barn så att jordens population minskar till ca 1 miljard människor. Vi har i och för sig idag den tekniska nivån att vi kan ordna livet bekvämt för 1 miljard människor, men det kräver en stor enighet bland alla att klimatet är det viktigaste att värna om. Lite komprimerad blir frågan således, vem får fortplanta sig?
  Vad säger miljömupparna om det? Eller skall man höja miljöskatter som vi gör i Sverige och tro att det hjälper?
  Samtiden är nog inte beredd att diskutera sakfrågan än. Det måste bli mycket värre först!

 5. Pro bono? Många PR-företag skulle vilja bli hemlighetsfullt förknippade med Greta Thunberg. Det kallas för goodwill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap