Iles PR – byrån bakom Greta Thunberg

Samma oärlighet går igen hela tiden. Idag publicerade Aftonbladet en artikel om Greta Thunberg, där en Helena Iles förnekar att det finns en PR-byrå bakom Greta Thunberg.

Kritiken från i höstas vad gäller PR rör för övrigt det faktum att Ingemar Rentzhog från We don’t have time tidigare drev en finansiell PR-byrå och därför besitter mycket goda PR-kunskaper. Hon fick hans hjälp i höstas, det har han själv medgett i intervjuer. Hjälp att få uppmärksamhet i media och online första veckan av strejken och hjälp att få kontakt med miljöorganisationer som bl a gav henne sin slot att tala i Katowice,

Annika Strandhäll, som alltid har en sällsynt fingertoppskänsla just kring vad som är sant och osant (hon tenderar att fokusera på det senare), publicerade en slags verbal spya på sin Facebook precis:

För Helena Iles påstår ju som synes att hon inte alls sysslar med PR. Märkligt då att hennes byrå heter Iles PR.

Och består av tre PR-konsulter.

Och allt hon säljer är exakt det som en traditionell PR-byrå säljer, som textproduktion, press, mediehantering, krishantering etc.

På Twitter beskriver sig Iles som ”PR-ballerina”.

Men jag tänker att man får vanan inne att påstå att en spade inte är en spade när man som Helena Iles varit pressansvarig på just statliga mediebolaget Sverige Radio innan.

Så vi kan alltså konstatera att det redan är fastlagt att Greta Thunberg först fick pro bono-hjälp av Ingemar Rentzhog, som själv ägt och drivit en PR-byrå innan han blev aspirant på Klimat-Jesus inom sociala medier, och att hon idag har PR-hjälp av självaste fd pressansvarig på SR och sedan 2010 PR-byråägare – Helena Iles.

Om Iles hade säg drivit en skrädderifirma eller ett tvätteri hade man absolut kunnat tänka sig att hon helt ideellt bokat pressförfrågningar åt Greta Thunberg. Utan något egenintresse.

Men det klingar ju inte så lite falskt när ett pressproffs från statlig media som äger en egen PR-byrå hävdar att hon gör det på sin fritid. Vilket fritid då undrar jag? Den tiden som inte ägnas åt exakt de saker hon hjälper Thunberg med som hon ändå spenderar dagarna med?

Jag tror absolut att Iles gör det utan ersättning. Just nu. Men om Greta börjar tjäna pengar på det hela lär den ideella delen ersättas av fakturor från antingen denna PR-byrå eller någon annan. Pro bono-hjälp av ett PR-proffs till en klimataktivist, och det tänker inte jag ifrågasätta alls. Alla är fria att donera sin expertis bäst de vill, jag har till exempel hjälpt GAPF.

Att hjälpa Thunberg pro bono innebär dessutom värdefulla kontakter med bland annat miljörörelsen för Iles, potentiella uppdragsgivare. Hon kan skriva upp kostnaden på sitt eget sälj-konto.

Men det är faktiskt lögn att påstå att det inte finns en PR-byrå bakom Greta Thunberg idag.

Det finns det. Den heter Iles PR.

Att de inte tar betalt är irrelevant. Det är något mellan klient och företag och berör transaktion, inte innehåll i tjänsten. Iles levererar exakt samma tjänst till Thunberg som till andra kunder.

…………………

Uppdatering 26 april kl 10:

Det visar sig att Iles PR har en lång relation med just Greta Thunbergs mamma Malena Ernman.

De var nämligen PR-byrå för Malena Ernmans och Svante Thunbergs gemensamma uppsättning av Xerxes 2014.

Iles PR var även PR-byrå för en julkonsert Malena Ernman hade med Loa Falkman i december 2014.

Helena Iles har för övrigt en diger lista kändisar på sin kundlista. Allt ifrån Jonas Gardell, Fredrik Lindström och Henrik Schyffert till Özz Nujen och Soran Ismail.

Uppdatering kl 12.49

Helena Iles samarbetar sedan 2017 med bokförlaget Polaris.

Samma förlag som gav ut Malena Ernmans klimatbok…..

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!