Sossarna gör PR i skol-app

Jag har skrivit tidigare om sossarna i Luleås slappa inställning till skillnaden mellan partiorganisationer och andra när det kommer till att bevilja bidrag.

Ung Örnar fick för ett år sedan hela 1,2 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar via partivännerna i styrande Socialdemokraterna. För att utbilda nya sossar att rösta på sossarna.

Föreningen bildades av SSU men påstår nu helt skamlöst att de är ”partipolitisk obundna”, trots att de till exempel på Socialdemokraternas officiella partisajt länkas till som med alla andra partianslutna organisationer.


För skojs skull har jag gått igenom deras förbundsstyrelse, för att se exakt hur inte partipolitisk bundna de är.

Förbundsordförande är sossarnas riksdagsledamot Anders Österberg. Förbundssekreterare Kristina Bergman sitter även i ABF:s förbundsstyrelse.

Semsem Abdiaziz Ahmed ställde upp i valet till Järfälla kommunfullmäktige för Socialdemokraterna och även aktiv i Stockholms läns SSU-distrikt. Tomas Aronsson Ylipää sitter i Luleå kommunfullmäktige och är även styrelseledamot i IF Metalls ungdomskommitté. Hans mamma Lena Aronsson är också kommunpolitiker men framför allt LO, som ledamot i LO-distriktets styrelse och ordförande för Handels avd 33 i Luleå.

Vice ordförande Emilia Töyrä är också riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Ida Jidåker är dotter till Ulrika Jidåker, fd ombudsman för Unga Örnar och fritidspolitiker för sossarna i Gävle. Hon är även kontaktperson för Bomhus S-förening. Sist men inte minst har vi Anton Juholt. Som ni säkert kan gissa är han son till Håkan Juholt, fd partiordförande för Socialdemokraterna.

Att de är en del av Socialdemokraterna står bortom allt tvivel alldeles oavsett vilken marknadsföring de har.

Vissa är som sagt mer ärliga än Unga Örnar själva. Socialdemokraterna centralt har jag redan visat men även till exempel LO-distriktet Västsverige beskriver Unga Örnar sanningsenligt:

”Unga Örnars Riksförbund är arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation”.

Nu är det dags igen för Unga Örnar att få gräddfil av moderpartiet.

För igår fick jag tips om att just Unga Örnar som enda utomstående organisation fått tillträde till skolappen som Luleås skolor använder för alla sina elever. Det är en vanlig app som många kommuner använder där målsmän för elever kan logga in med BankId och få all nödvändig information.

Igår kunde målsmän för Luleås skolelever läsa det här i appen:

”Unga örnar är en ideell organisation som är partipolitiskt obunden”

Och gratis PR för ett seminarium de har om ”näthat”. Lokalen ligger på Harslingan 10 som av en slump är samma lokal som den lokala S-föreningen också använder för sina möten.

Eller använder och använder, det ÄR deras partilokal .

Så arbetarrörelsens egen organisation, vars förbundsstyrelse enbart består av Socialdemokrater får av sosse-styrda Luleå kommun som enda förening tillgång till den app som Lulelå kommuns samtliga elevers föräldrar måste använda för att få information om sina barns skola. Och marknadsför ett ”seminarium” om näthat på påsklovet som sker i en av partiets officiella lokaler.

Luleå är verkligen allt som var dåligt med Sverige på 1980-talet fast fortfarande. När sossarna och makten var synonymt och de helt obekymrat använde statens resurser till att bedriva partiarbete, fast i Luleås fall omvandlat till olika kommunala syltburkar.

Ytterst ansvariga för skolappen är Maarit Enbuske, skolchef för Luleå kommun samt Britt-Mari Ejnestrand, chef för IT och administration.

De angavs som kontaktpersoner när appen lanserades förra året.

Dessa två är idag anmälds till Justititeombudsmannen för att ha låtit en politisk organisation använda en digital infrastruktur för vårdnadshavare som enbart finns till för information om skolan, inte en PR-kanal för socialdemokratiska föreningar.

Här är hela anmälan:

Beskrivning

2018 införde Luleå barn-och ungdomsförvaltning appen Tieto Education för alla vårdnadshavare till barn i förskolor, grundskolor och gymnasier. I den anmäls frånvaro och skolorna kommunicerar med föräldrarna om vad som händer. 

I veckan fick vårdnadshavare meddelande från en extern organisation, för första gången. Det var Unga Örnar som fått förvaltningens tillstånd att göra PR för ett event de har under påsklovet. Unga Örnar är en del av Socialdemokraterna och arbetarrörelsen, hela deras förbundsstyrelse är aktiva socialdemokrater och deras ordförande och vice ordförande sitter i riksdagen för Socialdemokraterna. Dessutom är eventet i en av Socialdemokraterna ägd partilokal på Hertsön där den lokala S-föreningen har all sin aktivitet. 

Anmälarens syn på händelsen

När organisationen Unga Örnar som första utomstående organisation av barn- och ungdomsförvaltningen fått tillstånd att göra PR för sitt event i en app ägd av förvaltningen och som dessutom sker i lokaler ägda av Socialdemokraterna bryter barn- och ungdomsförvaltningen och ytterst ansvarig skolchefen samt IT-chefen mot kravet på likabehandling och mot att sprida politisk propaganda i skolan. Appen ägs av förvaltningen och all information som skickas i den måste anses ytterst komma från tjänstemännen som ansvarar för Luleås skolor. En ogenerad rent PR-aktivitet för en sosse-organisation vars hela förbundsstyrelse är aktiva Socialdemokrater. 

Luleå styrs sedan många år av just Socialdemokraterna. Att ge sin egen organisation en gräddfil att sprida partipolitiska propaganda är orimligt. Att sedan Unga Örnar själva påstår att de är partipolitiskt obundna hör inte hit, de är oavsett detta en aktiv del av arbetarrörelsen och länkas till och med till från Socialdemokraternas officiella partisida nationellt. 

Föräldrar som använder appar för att få information om skolan måste kunna lita på att dessa appar inte används som PR-kanal för partipolitiskt kopplade organisationer likaväl som till exempel ingen reklam från kommersiella företag ska skickas där. De ska användas för information till och från skolan mellan skolan och vårdnadshavare. Punkt.

Att dessutom barn- och ungdomsförvaltningen för att komma runt GDPR å Unga Örnars räkning valt att från egen server skicka ut meddelandet är i sig allvarligt tycker jag. Alternativet skulle vara att Unga Örnar i strid med GDPR fått inloggning till hela systemet. Föräldrar och elever måste ha en okränkt personlig integritet även i Luleå kommuns skolor. 

Jag hoppas JO ser det principiellt viktiga i att utreda just denna fråga då allt mer frekvent användning av ny teknik ställer nya krav på att opartiskhet och likabehandling även ska gälla i dessa nya kanaler och att denna fråga mig veterligen inte prövats förut. 

Övrig information

Jag bifogar skärmdumpar på meddelandet som igår dök upp hos vårdnadshavare i Luleå. 

Filer som bifogats anmälan och skickats till JO (borttagna från denna kopia av anmälan):

tieto 2.jpg

tieto.jpg

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!