Socialdemokraterna och försöken att tysta

Det är en obehaglig utveckling som har skett de senaste åren när Socialdemokratern allt mer öppet driver en censur-linje, där målet är att kritik med lagar ska tystas.

De har förslag efter förslag att kringskära yttrandefriheten och få protesterar. Var är media?

Varför går det här obemärkt förbi det som benämns tredje statsmakten och ska vara grindvakter mot just den här sortens historielösa politiker som struntar i demokratins fundament i sin jakt på evigt maktinnehav?

Sverige innan 2006 kallades något skämtsamt, men med en klump i halsen för ”enpartistaten”. För att det i praktiken varit så den största tiden under 100 år.

Men sedan 2006 är denna avskaffad, trodde vi i alla fall tills Centerpartiet och Folkpartiet sålde sin själv till Stefan Löfven. Många saker hotar idag sossarna.. Inte minst att ny och alternativ media, vid sidan om sociala medier, gör att de inte kan bedriva vare sig valrörelse eller politik längre som de brukar utan de riskerar att avslöjas.

För ett år sedan tänkte Morgan Johansson att driva igenom ändringar av mediegrundlagarna, eftersom det var valår så skulle proppen klubbas på våren och nästa gång efter valet och så var det klart. Ändringen skulle innebära att bara journalister skulle få tillgång till domar och offentliga sådana register. Men det var inte det enda. Man ville kriminalisera att skriva om organisationer i utlandet som ”kunde skada svenska intressen”, det vill säga skulle inte sådana utanför media kunna få ut dokument om Sidas verksamhet.

Sossarna har alltid använt Sida som sin personliga kran så det fanns starka intressen att stänga dörren för sådana som jag och Johans Westerholm som skrivit en hel del om deras verksamhet.

Men efter stark lobbying ändrade Moderaterna sig tack och lov.

Sossarnas jakt på att strypa kritik och det fria ordet har dock fortsatt oförtrutet för de röstade ja till copyrightdirektivet.

Och nyligen la fem socialdemokratiska riksdagsledamöter en motion där de kräver förbud mot opinionsundersökningar under valrörelsen.

I den lägger de fram en vansinnig konspirationsteori om att undersökningsföretagen skulle ha ”en politisk agenda”.

De snurrar in sig ännu mer i resnomenagen och tydligt visar att det i själva verket handlar om att de ogillar att sossarna fick så dåliga siffror när de i en artikel och en replik ska försvara motionen.

Det här kommer från partiet som under valrörelsen obrytt lät lögner om moderaterna spridas online som en löpeld på arabiska och inte gjorde ett dyft åt det. Oklart om de i själva verket låg bakom det centralt, det har de inte lyckats svära sig fria från och det fundamentala ointresset innan valet att hindra spridningen visar i vilken riktning det pekar.

Om sossarna brydde sig om vad som påverkar valet hade de lätt kunnat valt att låta bli att ljuga men eftersom de ljugit i varje valrörelse det ställt upp i så länge jag bevakat dem är det ju inte intresserade om att väljarna från rätt information utan bara att strypa all information som påverkar just dem som parti negativt.

Förutom lögnerna på arabiska skrev jag till exempel om lögnerna om marknadshyror de kokade ihop med Hyresgästföreningen.

Varför är det inte fler som ser vad de håller på med?

De vill lagstifta bort fria aktörer att ta del av offentlig information, censurera internet för att få bort misshagliga åsikter och kritik mot dem och nu vill de förbjuda opinionsundersökningar för att de fick sitt sämsta valresultat på 100 år.

Socialister har aldrig gillat det fria ordet.

Aldrig har väl de svenska Socialdemokratin visat detta tydligare än de gör idag.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!