Det nya språket

En gång i tiden ägnade sig liberala, centerpartistiska och moderata ledarsidor åt att skriva primärt om vänstern och Socialdemokraterna. Den tiden är förbi.

Numera ägnar sig många av dem, framför allt de stora men också några skuttar att under den mesta tiden att kritisera borgerligheten, företrädesvis moderater men även KD.

Istället för att ösa ur den aldrig sinande källan av saker till vänster att kritisera och granska.

Var man än vänder sig är det förvånansvärt ofta dessa ledarsidor till höger om mitten skriver kritiska artiklar om just högern.

Var man ska surfa in för att läsa kritik mot vänstern idag är lite oklart. Eller det förklarar väl min egen framgång, där jag byggt upp en plattform som konkurrerar med många stora tidningarna opinionsdelar och utklassar de små. En av dessa oaser i traditionell media i en djungel av högerkritik från höger är Kristianstadsbladet där Caroline Dahlman håller ställningarna.

Jag har skrivit i fem år och hittat så många ämnen att skriva om att jag varje vecka sumpar flera bra spår, vecka ut och vecka in. Jag har inte skrivit en enda kritisk artikel om vare sig KD eller M, ens om jag ville hade jag inte haft plats och tid.

Men ”liberala” ledarsidorna har gått i någon slags upptrampad vänsterstig och förvandlats sig själva till vänstern light.

Har ni noterat hur sällan vänsterledarsidor kritiserar vänstern? Alltså partierna? Skriver de något kritiskt handlar det inte sällan om marginalföreteelser inom vänsterrörelsen, inte om partierna.

Jag har surfat runt på landets påstått liberala ledarsidor, centerpartistiska och även de moderata för ett axplock av tidens trend.

Alexander Voronov på Eskilstunakuriren skrev i lördags en kritisk artikel mot KD.

De hade bara två dagar tidigare en kritisk artikel mot Moderaterna.

Den 19 mars skrev ”liberala” Hela Hälsingland så här om M och KD:

Nerikes Allehanda dissar, som de brukar, moderaterna även i veckan.

Nästan värst efter erkänt vänsterliberala DN är Expressen ledare, som på kort tid gått från klassiskt liberal (även om Kronqvist aldrig varit annat än i bästa fall en miljöpartistisk högerröst) till Aftonbladet ledare light i många avseenden.

Ett axplock av vad de förespråkar: återinförda höjda kapitalskatter inklusive förmögenhet, gåvo, arvs och fastighets, avskaffa bilen, ingen kärnkraft, förbud mot vinst i välfärden. Ni ser ju själva.

Avskyn mot M och KD är tydlig.

21 mars:

2 mars:

Sydsvenskan har länge inte varit särskilt liberal eller höger men under valåret blommat ut i illa dolt moderathat.


Den 8 mars:

DN Ledare har för länge gått vilse till vänster. De kan knappast sedan Per Svensson tog över och drev tidningen ännu mer till vänster ens tillhöra höger om mitten idag.

22 mars:

Den 19 mars:

16 mars:

Men ledarsidorna har också tyvärr en rätt tydlig tråkig strategi i all opinionsbildning mot landets höger – språkglidningen.

Det har pågått under en längre tid, när framför allt Expressen Ledare och DN Ledare men även Sydsvenskan genom att använda nya ord för att beskriva högern vill normalisera det språkbruket som direkt är hämtat från den högerextrema vokabulären.

På så sätt skapas en språkglidning under längre tid som klumpar ihop vanliga moderater och kristdemokrater med nazister.

Fult, ohederligt men tyvärr en framgångsrik strategi.

En ohelig allians med den samlade vänstern och också ett klassiskt exempel på en kortsiktig men systemförstörande strategi. För när den korta segerns sötma av att ha skåpat ut två av landets stora högerpartier för sköna klappar på huvudet och förnöjsamma mail i inboxen om att man ”står upp” försvunnit och vi har ett läge när till exempel Liberalerna överger JÖK, var står man då? Då har de tillsammans med sossar, vänsterpartier, miljöpartister, fi och även vänsterns mindre rumsrena element satt bilden av att M och KD är likställt med någon slags Afs.

Vilka är då sedan rumsrena? Det blir ju bara vänstern kvar.

De ledarskribenter som deltar i det här är vänsterns nyttiga idioter. Målet med manövern är och har alltid varit att vänstern ska stå som enda garant för ”anständighet, demokrati och frihet”. När de fått hjälp av högern att slå ihjäl den andra delen av högern (bildligt, inte bokstavligt).

Systemförstörande. Men fienden är inte andra liberaler, utan socialismen.

Alt right och alternativhöger är begreppen som först lanserades och som skribenter som Erik Helmersson och Per T Olsson försökt kleta ner landets anständiga höger med, vanliga moderater och kristdemokrater.

En mycket stor oförrätt, för alt right är högerextremas egen etikett på sig själva för att tvätta sig rena i offentligheten utan att ändra uppfattning. De har fattat att extremhöger och nazism inte säljer, alltså försöker de pådyvla oss någon uppfattning att det är ”alternativ höger”. Även mellanläget, det vill säga inte fullt utvecklade högerextrema men betydligt mer extrema än till exempel en genomsnittlig SD-väljare, kallar sig idag alt right.

Men de enda som i svensk politik som kan kvala in på det begreppet är tokskallarna Alternativ för Sverige.

Nu har Expressen ledare fortsatt på DN Ledare och Sydsvenskans inslagna bana genom att igår lansera begreppet Nya högern.

Det låter kanske oskyldigt, som en fortsättningen efter Nya moderaterna så kommer den Nya högern men det är varken en slump eller oskyldigt.

Anna Dahlberg syftar på det som borde benämnas som enbart högern, eller moderaterna classic. Gamla moderaterna, det vi tyckt sedan vi bildades exklusive den lilla nya moderaterna-pausen.

Men den nya högern är ett begrepp som är väl etablerat redan, och detta syftar inte alls på några klassiska moderater. Utan på högerextrema.

Nouvelle Droite eller Franska nya högern är nära förbunden med fascismen och startade 1968. Inte särskilt ny alltså.

Det är bara tragiskt att så många ledarsidor går i vänsterns ledband idag och verkar ha som huvudfokus att kritisera Moderaterna och Kristdemokraterna istället för att skriva om allt det till vänster som ger en uppsjö av uppslag till artiklar. Det är så många artiklar som idag inte blir skrivna för att påstått liberala ledarsidor är fixerade vid att smutskasta högerpartier.

Men de ska ge sjutton i att via språkglidning befläcka landets verkliga höger med högerextrema etiketter.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!