Rätt ska vara rätt, även om SD


En bild sprids av högt uppsatta sossar och andra i makteliten.

Calle Melin, socialdemokrat sedan SSU-tiden och forskningsledare på TCO:s tankesmedja Futurion, som kämpar för att bli relevanta i debatten men ännu fortfarande för samma tynande tillvaro som lilla S-tankesmedjan Tiden, spred nyss denna bild.

En helt fruktansvärd bild på alla sätt givetvis.

Att vara forskningsledare antyder att man gillar fakta. Men icke, inte när det handlar om sossarnas behov av spinn.

Och TCO:s band till sossarna är mycket starkt, sedan gammal. Givetvis leds förbundet, som av tradition, av en sosse även idag – Eva Nordmark.

För bilden är fejk på flera sätt.

Som ni kan se är det för det första två bilder som klippts ihop. Den undre delen är enligt uppgift från Bevara Sverige Svenskt från 1980-tal/tidigt 1990-tal.

Problemet med tweeten är flera. Som att Melin genom att medvetet inte skriva vilken valrörelse det gäller sätter bilden att affischen var SDs i valet 2018. Trots att han givetvis vet att den är gammal.

Hans tweet antyder också att affischen just var en av SDs officiella affischer.

Jag är som moderat dock mer intresserad av fakta än billiga populistiska poänger och tycker inte att just SD råder brist på saker som är sanna att kritisera givet hur ofta de har företrädare som gör bort sig.

Så jag frågade SD om äkthet och ursprung.

Affischen (övre delen) gjordes av en galen gubbe i Skåne som blev utesluten 1996.

Ni fattar hur tokig man måste varit för att lyckas bli utesluten så tidigt ur SD, va?

Men Melin vet att det inte är så noga det där med sant eller falskt eftersom folk trots att vi nyss haft källkritikens dag inte bryr sig så noga om källa om det sprids från prominenta samhällsmedborgare som Melin är. Och om det handlar om SD.

Så han har redan fått 144 gilla och 36 RT vilket nog Calle Melin själv anser är ett bra resultat för honom.

Och en rad människor i makteliten har gillat.

Jag tycker tvärtom än dessa människor att debatten måste bygga på fakta. Och att just vi som har en position har ett särskilt ansvar att vara källkritiska. Att inte sprida gamla påhittade “nyheter”.

Kritisera SD men gör det med relevanta argument, tack.

Inte en hemsnickrad affisch av en galen farbror i Skåne som uteslöts för 23 år sedan och vars påhitt partiet inte ens 1996 stod bakom som parti.

………….

Uppdatering kl 20.14:

Jag fick tag i originalet. Melin har medvetet klippt bort Bevara Sverige Svenskt så att man ska tro att även nedre delen är SD.

Dessutom finns en dialog mellan Melin och Åke Ortmark om just denna bild där Carl Melin avslöjar att han redan då visste att bilden inte alls är vare sig från SD officiellt eller en del av en valrörelse.

Det är bara helt vanliga medvetna sosse-lögner alltså.

0 kommentarer till Rätt ska vara rätt, även om SD

 1. Min farmor sa alltid att synden straffar sig själv. Det finns en orsak till att svenska medborgare har en otroligt låg tillit till överheten och politikerna.

  Far man oavbrutet med osanning och lever på miljonlöner så är man snart utsuddad som “arbetarparti” – det är vad som sker just nu i Paris och i resten av Europa.

  Något nytt måste till och riktigt vad och hur är väl inte klart – men ju mer pråligt trams i TV-sofforna och ju fler lögner som som våra politiker åstadkommer desto säkrare är det att detta kommer att få ett slut !

 2. Säger Uvell som skrev att AfS är ett fascistiskt parti och klumpat ihop dem med nazister för inte så länge sen utan några som helst argument.

  Relevanta argument som sagt. God ton också?

 3. Så inte ens riksdagspolitiker klarar av att kritiskt granska och kolla källan. Är det månne att man inte riktigt förstår hur man kliver över gränser och spär på politikerföraktet?

 4. Du påminner mig om en sak som flöt förbi på Facebook för några månader sedan, tack vare att en av mina kompisar kommenterade: det var något inlägg som kritiserade D Trump för att han bestämt att flytta USAs ambassad i Israel till staden som Israel anser vara dess huvudstad: Jerusalem. En hel del människor skrev och kritiserade Trump för beslutet.

  Jag passade på att gräva upp en någorlunda trovärdig källa (Wikipedias artikel i ämnet) och upptäckte att det inte alls var D Trump som beslutade om det, utan USAs kongress som någon gång på 1990-talet (!!) beslutade om det. Det som hänt sedan dess är att alla presidenter sedan kongressens beslut, en gång i halvåret, bestämt sig för att skjuta upp verkställandet av beslutet. Trump bestämde sig för att inte skjuta upp verkställandet…

  Men tydligen var det inte så intressant att veta vem som faktiskt beslutat vad, så länge man kunde kritisera Trump för något.

 5. Sossarna är desperata och det enda de förmår är att spruta brun dynga omkring sig.

 6. Att de sedan ägnar för mycket tid att kolla vad skit folk skickar via Facebook. Som sagt, vi är på väg in i tyckarsamhälle, i stället för kunskapssamhälle. Ett sådant kan inte utvecklas, det blir som religiöst, med häxjakter på påhittade faror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap