Rätt ska vara rätt, även om SD

En bild sprids av högt uppsatta sossar och andra i makteliten.

Calle Melin, socialdemokrat sedan SSU-tiden och forskningsledare på TCO:s tankesmedja Futurion, som kämpar för att bli relevanta i debatten men ännu fortfarande för samma tynande tillvaro som lilla S-tankesmedjan Tiden, spred nyss denna bild.

En helt fruktansvärd bild på alla sätt givetvis.

Att vara forskningsledare antyder att man gillar fakta. Men icke, inte när det handlar om sossarnas behov av spinn.

Och TCO:s band till sossarna är mycket starkt, sedan gammal. Givetvis leds förbundet, som av tradition, av en sosse även idag – Eva Nordmark.

För bilden är fejk på flera sätt.

Som ni kan se är det för det första två bilder som klippts ihop. Den undre delen är enligt uppgift från Bevara Sverige Svenskt från 1980-tal/tidigt 1990-tal.

Problemet med tweeten är flera. Som att Melin genom att medvetet inte skriva vilken valrörelse det gäller sätter bilden att affischen var SDs i valet 2018. Trots att han givetvis vet att den är gammal.

Hans tweet antyder också att affischen just var en av SDs officiella affischer.

Jag är som moderat dock mer intresserad av fakta än billiga populistiska poänger och tycker inte att just SD råder brist på saker som är sanna att kritisera givet hur ofta de har företrädare som gör bort sig.

Så jag frågade SD om äkthet och ursprung.

Affischen (övre delen) gjordes av en galen gubbe i Skåne som blev utesluten 1996.

Ni fattar hur tokig man måste varit för att lyckas bli utesluten så tidigt ur SD, va?

Men Melin vet att det inte är så noga det där med sant eller falskt eftersom folk trots att vi nyss haft källkritikens dag inte bryr sig så noga om källa om det sprids från prominenta samhällsmedborgare som Melin är. Och om det handlar om SD.

Så han har redan fått 144 gilla och 36 RT vilket nog Calle Melin själv anser är ett bra resultat för honom.

Och en rad människor i makteliten har gillat.

Jag tycker tvärtom än dessa människor att debatten måste bygga på fakta. Och att just vi som har en position har ett särskilt ansvar att vara källkritiska. Att inte sprida gamla påhittade ”nyheter”.

Kritisera SD men gör det med relevanta argument, tack.

Inte en hemsnickrad affisch av en galen farbror i Skåne som uteslöts för 23 år sedan och vars påhitt partiet inte ens 1996 stod bakom som parti.

………….

Uppdatering kl 20.14:

Jag fick tag i originalet. Melin har medvetet klippt bort Bevara Sverige Svenskt så att man ska tro att även nedre delen är SD.

Dessutom finns en dialog mellan Melin och Åke Ortmark om just denna bild där Carl Melin avslöjar att han redan då visste att bilden inte alls är vare sig från SD officiellt eller en del av en valrörelse.

Det är bara helt vanliga medvetna sosse-lögner alltså.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!