Tendentiöst av Expressen Ledare


Jag vet inte vad som hänt Expressen Ledare men ledarsidan som en gång var tydligt och rak, och klassiskt liberal, har blivit fladdrig, vag och tidvis vänsterliberal.

Idag publicerade de en artikel om cyklonen i Mocanbique som de använde som slagträ i klimatdebatten, trots att det inte går att fastslå om cyklonen är en följd av varmare klimat.

De nämner dock inte inte med ett ord att cyklonen som tog 1000 människors liv inte ens i närheten kvalar in som på listan för dödligaste.

Istället citerar de FN om “den kan ha varit den värsta väderrelaterade naturkatastrof som någon drabbat det södra halvklotet”.

Men i den definitionen ingår bara länderna söder om ekvatorn, trots att de mest drabbade länderna av just cykloner ligger i tropiska länder norr om ekvatorn. Där bara 10 % av jordens befolkning bor. Fiffigt. Då behöver man inte ta hänsyn till att alla de värsta stormarna inte drabbat just södra halvklotet.

Som Great Bhola cyclone som dödade mellan 300 000 och 500 000 mäniskor i Bangladesh 1970. Eller cyklonen Nargis i Mayanmar som dödade 138 000 personer.

Jag tycker bara den här sortens journalistik är oseriös.

För i själva verket har naturkatastroferna gått ner sedan 2015. Tittar man på rapporten året efter (2017) är slutsatserna liknande – antal katastrofer och antal dödsfall fortsatt neråt.

Så nej Expressen.

Vi måste inte anpassa oss efter dödligare väder eftersom vädret alltså inte blir dödligare, cyklonen i Mocambique är inte en konstaterad konsekvens av klimatförändringar och den är inte ens i närheten av så dödliga som cykloner brukar vara.

Men tydligen måste vi anpassa oss efter att Expressen Ledare slarvar med fakta medvetetet för att sätta klimatalarmistiska världsbilder som passar dagens populära narrativ.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

0 kommentarer till Tendentiöst av Expressen Ledare

 1. Mycket bra!
  Tack Uvell!
  Anna Hedenmo har ju som ordförande (?) för publicistklubben skickat ut ett cirkulär om att klimatfrågan är avgjord.
  Media rekommenderas att inte publicera avvikande synpunkter.
  Hur går detta ihop med hennes anställning på Svt?

 2. Om man googlar bara en aning på Maurice Strong, som är den första profeten vad det gäller klimatreligiösa föreställningar så stöter man mycket snart på både -”följ pengarna”, socialism och FN inklusive felkonterade pengar i det så kallade ”Oil for food” programmet i det forna Irak.
  Sen har t.ex Al Gore kommit in i bilden, inte heller han någon fattig stackare som ”sitter i sjön” så att säga.

 3. Expressen är ett propagandablad för klimatbedrägeri!

  Det har blivit ca 0,7 grader “varmare” sedan ca 1850 (Lilla Istidens ” ungefärliga slut), så det är inget anmärkningsvärt att klotets klimat fram till nu sakta återhämtar sig till det “normala”. Merparten av denna 0,7 graden utfaller då inom regionerna norr om resp söder om norra resp södra polcirkeln. Men är det särskilt anmärkningsvärt om genomsnittliga värmen hamnar på exemplevis -19,3 i st f som tidigare -20?
  Mellersta Sibirien hade t ex i febr ca 6 grader varmare än normalt, d v s temp låg på -30 i st f normala -36.
  Nu är det så att rent fysikaliskt, så är det skillnaderna mellan varmaste region resp kallaste region som driver orkaner resp tyfoner. Fråga er fysiklärare! Eftersom det blivit varmare i söder resp norr jämfört med ekvatorområdena, som har ungefär samma genomsnittliga temperaturer som vanligt, så försvinner krafterna som krävs för att skapa rekordkraftiga tyfoner/orkaner. F n finns således få förutsättningar för rekordkraftiga tyfoner/orkaner. De flesta utvecklas i stället till vanliga stormar. Inget annat!

 4. Det lönar sig inte att kritisera Expressen. Totalt obildade journalister som bara producerar text utan vett och reson! Eller är det avsiktligt mot bättre vetande?
  1
  Den lilla uppvärmning vi har haft och som upphörde för c:a 20 år sedan har inget med CO2 att göra
  2
  Uppvärmning för inte till mer cykloner! Antalet cykloner har förblivit konstant så länge ordentliga uppteckningar har förts

  Sök riktiga forskningsresultat på Internet och glöm den svenska pressen (och SR/SVT) med dess okunniga och obegåvade journalister

 5. Mycket intressant inlägg. Tyvärr är det inte bara Expressen det här gäller. Nyligen sade jag upp Svenska Dagbladet efter många års prenumeration. Sista spiken i kistan blev att man nu anlitar den extreme klimatalarmisten Johan Rockström som krönikör. I sanningens namn spikade man flitigt i kistan redan under fjolåret, då man gång på gång på nyhetsplats tillät en reporter att bedriva sitt privata korståg mot åldersbedömning av så kallade ensamkommande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap