Tendentiöst av Expressen Ledare

Jag vet inte vad som hänt Expressen Ledare men ledarsidan som en gång var tydligt och rak, och klassiskt liberal, har blivit fladdrig, vag och tidvis vänsterliberal.

Idag publicerade de en artikel om cyklonen i Mocanbique som de använde som slagträ i klimatdebatten, trots att det inte går att fastslå om cyklonen är en följd av varmare klimat.

De nämner dock inte inte med ett ord att cyklonen som tog 1000 människors liv inte ens i närheten kvalar in som på listan för dödligaste.

Istället citerar de FN om ”den kan ha varit den värsta väderrelaterade naturkatastrof som någon drabbat det södra halvklotet”.

Men i den definitionen ingår bara länderna söder om ekvatorn, trots att de mest drabbade länderna av just cykloner ligger i tropiska länder norr om ekvatorn. Där bara 10 % av jordens befolkning bor. Fiffigt. Då behöver man inte ta hänsyn till att alla de värsta stormarna inte drabbat just södra halvklotet.

Som Great Bhola cyclone som dödade mellan 300 000 och 500 000 mäniskor i Bangladesh 1970. Eller cyklonen Nargis i Mayanmar som dödade 138 000 personer.

Jag tycker bara den här sortens journalistik är oseriös.

För i själva verket har naturkatastroferna gått ner sedan 2015. Tittar man på rapporten året efter (2017) är slutsatserna liknande – antal katastrofer och antal dödsfall fortsatt neråt.

Så nej Expressen.

Vi måste inte anpassa oss efter dödligare väder eftersom vädret alltså inte blir dödligare, cyklonen i Mocambique är inte en konstaterad konsekvens av klimatförändringar och den är inte ens i närheten av så dödliga som cykloner brukar vara.

Men tydligen måste vi anpassa oss efter att Expressen Ledare slarvar med fakta medvetetet för att sätta klimatalarmistiska världsbilder som passar dagens populära narrativ.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!