Kristen klimataktivist bakom demonstration

Jag blev nyfiken på vem som sökt tillståndet till demonstrationen i fredags som Greta Thunberg talade på, och begärde ut det från polisen.

Anders Berndes, en 50-årig kristen klimataktivist i Stockholm var personen som sökt tillståndet.

Han är sedan många år klimataktivist och säkert välkänd inom rörelsen men jag hade inte stött på hans namn före detta.

Enligt LinkedIn är han engagerad i Immanuelkyrkans miljögrupp och det är också just där hans andra grupper inte sällan har sina sammankomster. Han är aktiv i Klimataktion Stockholm sedan 2010 och medlem i KlimatSveriges styrgrupp.

2015 ordnade KlimatSverige en precis likadan aktion, men utan Greta och utan skolstrejk.

Faktum är att organisationerna inte gör annat än att ordna dylika aktioner.


Klimaktaktion Stockholm har samma sorts aktiviteter. De hade fem aktioner innan Thunbergs strejk blev känd.

Det intressanta är att kolla frekvensen, efter Thunbergs strejk inleddes i slutet av augusti. Som noterat hade de alltså fem aktiviteter 2018, valåret, innan Greta Thunbergs strejk.

Plötsligt har de flera per månad, de har redan haft fem stycken 2019.


KlimatSverige uppfattar jag är de som ligger bakom hela hemsidan och organiseringen kring ”fridaysforfuture” som är Thunbergs idé. Med andra ord, det är denna organisation som sökt tillståndet för demon och som Anders Berndes skrev på.


Även de har kraftigt ökat antalet engagemang tack vare Thunbergs skolstrejk och uppmärksamheten kring detta. Fram till skolstrejken hade de 5-6 arrangemang hela 2018.

Men när de började engagera sig i Thunberg, se vad som hände. De hade sju arrangemang på fyra månader 2018 och hittills 2019 har de har haft sex stycken hittills 2019.

KlimatSverige verkar för övrigt arrangera saker ihop med bland annat Chalmers, Stiftelsen Ekskäret etc.

Klimataktion där Berndes sitter i styrgruppen verkar bland annat ha ett formaliserat samarbete med ABF och får dessutom pengar av biståndsbudgeten via Forum Syd.

Även i verksamhetsberättelsen för 2018 lyfts samarbetet med ABF fram.Det är ju så här det fungerar när en person blir känd. I fallet med Ingemar Rentzhog så ville han tjäna pengar med hjälp av henne, vilket i sig inte är några konstigheter givetvis. Och han ville få in pengar i sin emission.

Vad gäller Anders Berndes motiv handlar de istället om att få mer uppmärksamhet för de aktivistgrupper han redan är del av. Och det kan man verkligen säga att de fått.

Alla vill ha en bit av Greta-kakan. De kommer dra vidare mot nästa mål när ett sådant finns.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!