Olle Schmidt satt också i bolag


Att Liberalernas valberedning till Europaparlamentsvalet inte hade några synpunkter på att Cecilia Wikström blev invald i två börsnoterade bolags styrelser, med motiveringen från valberedningarna att valet av Wikström just var för hennes stora kontaktnät, kan förklaras av att deras ordförande Olle Schmidt gjort likadant.

Schmidt var parlamentariker 1999-2004 samt från 2006 till 2014. När han satt i parlamentet var han rådgivare till Moody’s Rating Agency, för besväret fick han 7 500 euro per möte, före skatt.

Det mest graverande är att Olle Schmidts fokus i EP just var finansiella frågor. Tull, ekonomi och finansreglering. Moody’s visste med andra ord mycket väl vad Schmidt skulle kunna bidra med.

Som EP var han med och stiftade lagar kring just hur bland annat Moddy’s får bete sig på finansmarknaden, som införandet av en ny europeisk finansmyndighet som föreslogs 2010.

Schmidt medgav att han blev invald för att han var parlamentariker. Han hävdade dock till Realtid att han inte mottagit något arvode efter att han återgick till EP år 2006 utan deltog oarvoderad.

Efter valet 2014 åkte han ut ur EP men började direkt istället jobba som lobbyist. I Bryssel. Dock försäkrade Schmidt “att han inte skulle ränna runt i parlamentet”. Trots att han rekryterades specifikt för att hjälpa kunder inom den finansiella branschen att förstå sig på EU:s lagstiftningsprocess (läs påverka, det är det PR-byråer tar betalt för).


Men den nya rollen passade Schmidt som handen i handsken eftersom han som EP toppade Europaportalens granskning av vilka i EP som träffade flest lobbyister. En månad träffade han inte mindre än 16 stycken företag. Givet att de flesta är i EP mån-tors varje becksvart det en om dagen.

Jag utgår från att PR-byrån har fått mycket valuta för investeringen i att anställa Schmidt.

Nu klarnar bilden lite varför valberedningen för ett år sedan samt i somras inte hade några synpunkter alls vare sig på styrelseplatserna eller arvodet. När deras egen ordförande resonerat likadant.

Schmidt, Wikström, Carlsson Löfdahl.

Det börjar likna en partikultur tycker jag.

…………………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

0 kommentarer till Olle Schmidt satt också i bolag

 1. Tyvärr tyvärr, det är bara att bita i det sura äpplet och inse att det man kallar för demokrati och folkstyre i Sverige är ett enormt korrupt system där så kallade toppolitiker skor sig fett och att systemet är konstruerat på ett sätt som gör att det är helt omöjligt att komma åt girigbukarna, som tar sitt ansvar genom att ta “time out” ett nysvenskt ord för arbetsbefriad men med fullt arvode. Möjligen kommer ett “jag har bara följt regelverket” ett regelverk man själv varit med om att konstruera…
  Och de fogliga svenskarna väljer om dessa drönare val efter val.
  Svensk demokrati ett skämt.

 2. Det är ju precis det Liberalerna är till för; Att sko sig själv och hjälpa andra göra detsamma. De har inte haft något parlamentariskt berättigande i Sverige i mannaminne.

 3. Du levererar outtröttligt intressanta iakttagelser. Men det lyfter upp en viktig fråga: När politiker har uppdrag inom näringslivet, i vilken riktning sker då påverkan? Är det alltid så att näringslivet ensidigt påverkar politiken? Eller kan det också vara tvärtom? Kan en politiker i en bolagsstyrelse påverka bolaget i en politiskt gynnsam riktning? Hur är det med frågor som klimat och hållbarhet, hur är det med moral och etik … Eller är det bolaget som via politikern skaffar sig politiska fördelar (attraktiva offentliga kontrakt, regeländringar, lagar och regler?). Så, både Wetterstrand och Wikström kanske påverkar näringslivet så att de anpassar sig till det politiska livet – och inte tvärtom. Skulle vi inte ha mer att vinna på ett ökat ömsesidigt kunskapsutbyte mellan politik och näringsliv – istället för att bygga upp murar mellan dessa två världar som ju är ömsesidigt beroende av varandra?
  Denna fråga borde diskuteras mer
  Med vänlig hälsning,
  Mart Maandi

 4. Dina inlägg är alltid en mycket intressant läsning.
  De är naturligtvis en nagel i ögat för många.
  För än fler är dock inläggen både upplysande, avslöjande och välskrivna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap