Olle Schmidt satt också i bolag

Att Liberalernas valberedning till Europaparlamentsvalet inte hade några synpunkter på att Cecilia Wikström blev invald i två börsnoterade bolags styrelser, med motiveringen från valberedningarna att valet av Wikström just var för hennes stora kontaktnät, kan förklaras av att deras ordförande Olle Schmidt gjort likadant.

Schmidt var parlamentariker 1999-2004 samt från 2006 till 2014. När han satt i parlamentet var han rådgivare till Moody’s Rating Agency, för besväret fick han 7 500 euro per möte, före skatt.

Det mest graverande är att Olle Schmidts fokus i EP just var finansiella frågor. Tull, ekonomi och finansreglering. Moody’s visste med andra ord mycket väl vad Schmidt skulle kunna bidra med.

Som EP var han med och stiftade lagar kring just hur bland annat Moddy’s får bete sig på finansmarknaden, som införandet av en ny europeisk finansmyndighet som föreslogs 2010.

Schmidt medgav att han blev invald för att han var parlamentariker. Han hävdade dock till Realtid att han inte mottagit något arvode efter att han återgick till EP år 2006 utan deltog oarvoderad.

Efter valet 2014 åkte han ut ur EP men började direkt istället jobba som lobbyist. I Bryssel. Dock försäkrade Schmidt ”att han inte skulle ränna runt i parlamentet”. Trots att han rekryterades specifikt för att hjälpa kunder inom den finansiella branschen att förstå sig på EU:s lagstiftningsprocess (läs påverka, det är det PR-byråer tar betalt för).


Men den nya rollen passade Schmidt som handen i handsken eftersom han som EP toppade Europaportalens granskning av vilka i EP som träffade flest lobbyister. En månad träffade han inte mindre än 16 stycken företag. Givet att de flesta är i EP mån-tors varje becksvart det en om dagen.

Jag utgår från att PR-byrån har fått mycket valuta för investeringen i att anställa Schmidt.

Nu klarnar bilden lite varför valberedningen för ett år sedan samt i somras inte hade några synpunkter alls vare sig på styrelseplatserna eller arvodet. När deras egen ordförande resonerat likadant.

Schmidt, Wikström, Carlsson Löfdahl.

Det börjar likna en partikultur tycker jag.

…………………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!