Vem tjänar på att Wikström har fallit?

Ända sedan Wikström-affären har det varit något som skavt. Tajmingen. För att hon fått styrelseuppdraget har ändå varit offentlig information sedan ett år respektive ett halvår. Även om media inte blåst upp det. Hon valdes på offentliga bolagsstämmor. 

Ersättningsnivåerna är också offentlig information och ledningen sa okej redan då. Så varför blev det en stor grej i media just nu?

EP-valet är i maj. Efter den 28 februari enligt reglerna får inga nya personer läggas till som kandidater, utan de som står får då bara flyttas runt. 

Den första artikeln publicerades 19 februari. 

Vem tipsade SVT Nyheter om detta, den som sagt redan för länge sedan offentliga informationen? Bara tre månader före valet, när ett parti långt under spärren verkligen är sårbart?

Få saker inom politik är en slump. Inte sällan är saker som drevas runt och blir skandaler i media ursprung ur samma parti fast andra falanger, någon som vill ha någons position. Politik är en smutsig bransch. 

Har man politik som jobb som jag har är den första tanken – vem kan tänkas ligga bakom?

Mitt förstahandsval är den som är tvåan på listan. 

För är man etta är man självklar att få en position om man klarar spärren men då är det långt till tvåan och klarar sig Folkpartiet kvar är det jämns med. 

Tvåan på listan är Said Abdu. Som jag skrivit om tidigare. En person utan någon som helst erfarenhet av EU-politik och som bara suttit en enda mandatperiod i riksdagen. Knappast av kalibern som till exempel Allan Widman är, som petades. Eller för den delen Wikström själv. Hennes erfarenhet kan man verkligen inte klaga på. 

Varför Abdu prioriterades före Widman kan bara Folkpartiet svara på. 

Men bilden som klarnar när man som jag gjorde i mitt inlägg kollar på historiken och bidrar till min spekulations sannolikhet. För detta är en person som utan någon politisk erfarenhet på bara två år lyckas med det politiska intrigerande som krävs för en sådan manöver ta sig till riksdagen och bli ordförande för föreningen. Det blev bråk i föreningen och flera kommunpolitiker gick sedermera ur Folkpartiet när han blev ordförande. Och han betalade inte skatt och lön i sina bolag vid flera tillfällen, också en slags värdemätare på hur en person är. Att inte betala lön är ett ganska grovt övertramp. 

Att vara bra på politiskt spel är en förutsättning för att överleva och folk har gjort betydligt värre saker än det här. Tyvärr ska detta ses i ljuset av att detta ÄR en del av politiken. 

Just därför har jag väldigt svårt att tro att Wikström-affären är en slump. För att tajmningen kom dessutom så otroligt lägligt. Nu är det för sent för Folkpartiet att trycka in en annan etta, man kan bara flytta på folk. 

Om man tipsar media via bulvan om arvodena i hopp om att få igång ett mediedrev 10 dagar innan det är för sent att anmäla nya kandidater kan man räkna med att faller planen ut så kommer partiet hur man är gör inte hinna välja en ny person som etta innan 28 februari men det har däremot gått minimalt med tid sedan tidsfristen gått ut. Så då maximerar man sin egen möjlighet att bli vald och sedan kunna bedriva en valrörelse utan att tappa tid. 

Ettan ska ju ersättas och den nya ettan då få alla debatter, framträdanden som är inbokade, vara på de flesta affischerna etc. 

Som av en slump går nu också Abdu fram och kan tänka sig att ersätta Wikström…… Han är också mycket ledsen över att hon avgått. 

Folkpartiet sitter i en rävsax. Ska de välja tvåan, som är mest logiskt? Eller ta en person under, som då framstår som en markering mot tvåan av olika anledningar? Skulle man nu ta till exempel petade Allan Widman kommer debatten ofrånkomligen bli att, med hjälp av alla högljudda offerkoftor i id-politikens frontlinje Afrosvenskarnas riksförbund, att det handlar om diskriminering mot afrosvenska Abdu. 

Jag önskar att jag kommer ha fel på den punkten om de väljer att inte flytta upp Said men sannolikheten är minimial givet att de ser rasism i varenda buske och tar alla chanser de kan för att utnyttja ett läge för egen vinning. 

Jag vill poängtera att jag inte sett Said Abdu prata id-politik utan jag pratar om att organisationen själva utan hans medverkan kommer ta chansen. De behöver inte en persons eget medgivande för att använda ett läge som hävstång in i rasist-debatten, de stövlar på ändå. 

Om det är så här eller inte har jag förstås ingen aning om. Detta ska ses som spekulationer. 

Men alla som kan politik på det sättet jag k an har garanterat tänkt exakt samma tanke. 

Vem tjänar på att Wikström faller?

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!