Vad är Carlsson Löfdahls drivkraft?

Nu är det avgjort. Om en riksdagsledamot väljer att gå ur partiet de är valda för i riksdagen kan ingen göra någonting. Ledamoten kan sitta som vilde ända tills nästa val, så är reglerna.

Och inte oväntat valde Emma Carlsson Löfdahl detta alternativ.

En person som övernattningslägenhet väljer att fixa en egen lägenhet, inga konstigheter där eftersom man då får ersättning för denna bostad med max 8 500 kronor per månad. Men Carlsson Löfdahl hade hittat ett kryphål i reglerna – hon hyrde av sin make. Och hon ”glömde ” att skriva ut det gemensamma namnet Carlsson när hon signerade ansökan om ersättning. Istället skrev hon ”C”, för att hon slarvar. Det är ju så jobbigt att skriva ut båda sina två efternamn.

Som om jag hade signerat Rebecca Weidmo och struntat i Uvell, som resten av min familj heter. C skulle lika gärna kunna stå för ett andra förnamn. Emma Catharina till exempel, inte ovanligt att folk har initialen för ett andra förnamn i sina namn. Ta Leif GW till exempel, eller PM Nilsson.

Det finns givetvis bara ett skäl – hon ville undkomma granskning för även om reglerna märkligt nog inte uttryckligen förbjuder att hyra lägenhet av sin make så ville hon väl inte chansa.

Löfdahl Carlsson ville alltså maxa sina intäkter på skattebetalarnas bekostnad. Och detta är skälet varför hon nu vägrar lämna sin plats.

För hon kom in i riksdagen 2010 som ordinarie ledamot men var statsrådsersättare redan 2009.


Hon är 48 år. När man fyllt 50 år och suttit tre mandatperioder maxar hon därmed ersättningen hon får från riksdagen, för alla de som kom in i riksdagen före 2014 lever efter de gamla mycket generösa reglerna.

Om Carlsson Löfdahl sitter till 2022 så är hon i princip livstidsförsörjd av skattebetalarna, för fram till 65 årsdagen kan hon kvittera ut inkomstgaranti och därefter faller pensionen ut.

När hon väl är vilde och inte tillhör något parti behöver hon heller inte följa några regler för hon har redan blivit avsatt av ett parti. Alltså behöver hon knappt vara ens i riksdagen och vi skattebetalare kan inte göra ett enda dugg åt det.


Carlsson Löfdahl är dessutom engagerad i två aktiebolag, om hon äger aktier vet jag inte men hon sitter i styrelsen för Ydre Åkeri (556689-5636) och Ydre Invest och Utveckling (556794-0886), som är moderbolag i den koncern hennes make Peter Carlsson äger och driver.

Åkeriet är ett familjeföretag – Peter Carlsson tog över efter sin pappa Harald Carlsson som startade det. Åkeriet omsätter nästan 8 miljoner kronor men har en blygsam vinst på bara 404 000 kronor förra året.

Om hon även äger halva ägarbolaget, och därmed är passiv partner i samtliga dotterbolag, vet inte jag. Hon kanske bara sitter i styrelsen. Men det bolag maken verkar bedriva sin huvudsakliga verksamhet är Data & Kontorsbutiken i Tranås AB, som går så där. Om man läser verksamhetsberättelsen framgår att han nyligen köpt resterande aktier i bolaget och att bolaget håller på att omvandlas från butik till att sälja tjänster, vilket förklarar varför omsättningen sjunkit drastiskt sedan 2014, då den var på 63 miljoner kronor.

Men underskotten mer än fördubblades från förra bokslutet.

Bolaget hade också fördubblat leverantörsskulderna från förra bokslutet, från 2,2 miljoner kronor till över 5 miljoner kronor.

Läser man revisorns kommentar klarnar bilden. Den utdelning ägarna ville ta avstyrktes av henne och hon anser inte att de revisionsbevis som hon inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga för sina uttalanden. Därför avstyrkte hon att bolagsstämma skulle fastställa resultaträkningen och balansräkningen.

Det framgår också att skatt, sociala avgifter och moms vid flera tillfällen betalats för sent till Skatteverket, också ett tecken på ett bolag som inte går bra.

Att ha en bra extraintäkt från skattebetalarna genom att hyra ut en lägenhet till sig själv bidrar givetvis till en skakig ekonomisk situation. Och påverkar beslutet att inte avsäga sig en mycket förmånlig riksdagsplats, som förutom att tjäna in pension och evig inkomstgaranti till pensionsdagen dessutom ger en mycket hög lön och en rad lukrativa förmåner.

Folkpartiet vet verkligen att plocka de bästa personerna att företräda dem.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!