Varför vänta, Centern?

Centern har försökt profilera sig hårt som ett feministiskt parti i flera år, bland annat med hjälp av Annie Lööf som i misslyckade försök lanserades som statsministerkandidat efter valet.

Kritiken mot henne kallades sedan kvinnohat och Centerkvinnorna försökte utmåla den starkaste högerledaren som är kvinna till någon slags anti-feminist.

Redan i sitt jultal 2017 använde hon #metoo som ett exempel på personligt engagemang i frågan och i juli 2018 skrev hon följande på Twitter:


Nu har en av deras mest profilerade välkända politiker, före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson sparkats från riksdagen för att ha kladdat på inte mindre än fyra kvinnor från moderaterna.

Den 7 mars 2019 avgick han från sin riksdagsplats.

Men redan 2017 kände Centern till att Erlandsson betedde sig olämpligt mot kvinnor. I samband med Metoo-hösten och Annie Lööfs höga profil i feministfrågan.

Anders W Johnsson hävdar i SvD att han redan i december 2018 uppmanade Erlandsson att avgå.

Så då inställer sig frågan – varför avgick då inte Erlandsson? Om självaste gruppledaren redan innan jul uppmanade honom att avgå?

Och varför blev allt detta känt i media först nu, i mars?

Jag har väldigt svårt att tro att det är slump att något så allvarligt, som allvarligt skadar Centerns profil som något slags feministiskt fanbärarparti mitt i tuffa förhandlingar om regeringen då de första gången sedan tackade nej till Socialdemokraterna, inte kom ut då.

Utan först efter att regeringsbildningen är klar.

Vad exakt menar Centern att man måste utreda? De är inte polisen. Flera kvinnor sa då att Erlandsson tafsade, gruppledaren säger till media att han redan i december uppmanade Erlandsson att avgå för att han trodde på kvinnorna.

Så vad är det att utreda?

Jag ser bara strategisk maskning. Att gentemot Moderaterna förhala processen för att först vara klar med regeringsbildningen och skylla på olika slags utredningar och möten som behövde hållas.

Jag tycker Centerpartiet har väldigt mycket att förklara här faktiskt.

För om man över ett år låtit kladdandet hålla på och dessutom medvetet försenat sparkandet av Erlandsson för att skydda sig själva i regeringsbildningen faller feminist-glorian på sned.

Har Centern underlåtit att få bort en konstaterad tafsare i riksdagen för att skydda sig själva, skydda partiet, skydda Annie Lööfs popularitet?

Har de medvetet låtit många fler kvinnor utsättas för kränkningar för att få bättre opinionssiffror? Flera av de kvinnor som trätt fram har blivit utsatta av Erlandsson efter de hösten 2017 kände till att han hade den här inställningen till kvinnor.

Centerns metoo-fasad har spruckit.

Pinsamt, Centern. Och genomskinligt.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!