En salafist i Stockholms stadsmission

Jag har tidigare skrivit om bland annat Moosa Assal som en av de som mest aktivt bedriver Dawa i Sverige. En slags missionsverksamhet för att få muslimer att bli islamister och hitta konvertiter. Inte sällan är det salafister som bedriver verksamheten, även Muslimska brödraskapet gör det.

Salafismen är en av de mest extrema tolkningarna av islam. Utåt sett känner man igen dem genom att männen har skägg men inte mustasch vilket resulterar i en slags skepparkrans, byxor som slutar vid anklarna. Kvinnorna måste täcka sig helt, antingen i burka eller niqab. Det är dock viktigt att poängtera att Assal inte på något sätt har stöttat jihadism, det är inte likställt med att vara salafist att man gör det. Alla jihadister är salafister men alla salafister är inte jihadister.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp släppte en rapport på Försvarshögskolan för ett år sedan om just salafism. För problemet med salafism är att man är extremt bokstavstrogen islam.

Givetvis har Assal själv varit och studerat islam i Saudiarabien, salafismens hemland. DN skrev om Medina-studenterna och efter det slutade CSN att ge bidrag till studenter dit.

Assal är salafist och predikar också denna extrema tolkning av islam.

Han är även aktiv på Islamguiden där man bland annat kan läsa att män får slå sina fruar och att manen är familjens ledare.

En av de salafistiska moskéer som finns i Sverige ligger i Karlstad och där har Assal varit och föreläst, liksom en annan känd svensk salafist – Abdul Wadud. Mest känd för att i Uppdrag granskning försökt få en kvinna som ville skilja sig för att hon blev misshandlat att låta bli.

Men allt detta hindrade inte Moosa Assal från att för några dagar sedan få pris på den första Förortsgalan som ordnats, som årets folkbildare.

Förortsgalan är ett arrangemang på Kistamässan som ordnar av Förenade förorter och har finansierats av socialdemokratiska Folkets hus och Parker och Kulturrådet, som gav bort 1,4 miljoner kronor.

Men några privata företag sponsrade. Comviq och Olsson Lilja Advokater samt Universal. Lite grann undrar man ju om advokatfirman tänker att man som brottmålsadvokat, som de bland annat är, vill bygga relation med framtida klienter genom att sponsra. Inte så få åtalade kommer ju just från förorterna.

Ramsis James Assal, eller Moosa Assal som han är mer känd som, är dock inte salafistisk predikant och dawa-praktiserande på heltid, utan han har ett jobb – han jobbar på Blå huset i Tensta.

En fritidsgård som drivs av…….Stockholms stadsmission. Som har sina rötter i den kristna kyrkan.

Givetvis måste folks tro få vara privat och tycker en muslim att denne kan jobba för en kristen organisation är det inget jag har synpunkter på men däremot har jag svårt att förstå varför Stadsmissionen anställer en missionerande salafist, en imam som predikar och aktivt jobbar för att få fler att konvertera till islam och till salafismen tycker är lämplig. Det är inte samma sak som att ha en privat muslimsk tro.

Och nu har alltså socialdemokratiska Folkets hus samt skattebetalarna genom Kulturrådet gett en salafist pris som Årets folkbildare.

Man baxnar.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!