Sosse-advokat?

Igår var Hanif Bali i Opinion Live för att prata om skandalen kring att Sverige saknar lagstiftning för hemvändande IS-mördare. Hans motpart Rasmus Ling, som tydligen är Miljöpartiets rättspolitiske talesperson hade inte en chans. Ungdomsförbundare är bättre på att argumentera än han var och linjen var att försöka skylla bristen på lagstiftning på Alliansen, trots att de styrt i fem år.

Stifta lagar och förordningar, samt ändra i befintliga går bara långsamt när det är något viktigt för alla andra. Saker som är viktiga för sossarna går blixtsnabbt.

Som förordningen om traineejobb. Regeringen tillträdde i oktober 2014, redan den 3 augusti 2015 började nya lagen gälla.

Eller en av de få skärpningar för terrorresor de mäktade med att göra. Den var på plats redan sommaren 2016. Att skylla ifrån sig är barnsligt. De struntade i att stifta lagarna som nu hade behövts. Punkt.

En person som sedan fick yttra sig, när Ling gjort bort sig Bali pratat klart. var en för mig hittills okänd advokat – Mikael Westerlund.


Han inledde med att kalla Bali populist. Och fortsatte på genispåret att hävda att det är svårt att avgöra om en grupp är en terrororganisation eller en frihetsrörelsen, i en diskussion som rör IS så i kontexten anser alltså Westerlund att det är lika svårt att avgöra om IS är en terrorgrupp.

Men om Mikael Westerlund tycker att det är svårt att bedöma om en organisation är terror eller frihet tycker jag att vi kan bestämma att man kan gå efter vad myndigheter tycker, som Polismyndigheten.

Enligt dem är IS inte en frihetsrörelse utan en terrororganisation och hemvändare utgör det största terrorhotet i Sverige just nu enligt Säpo.

Westerlund hade bara två budskap i Opinion Live: allt är populism och ingen förutom experter, dvs sådana som han, kan avgöra om IS är en terrorgrupp eller en frihetsrörelse.

Varför han upprepade ordet populist och kallade Bali det är inte märkligt. Han skrev redan 2018 en artikel på Aftonbladet Debatt, ihop med den advokat Sargon de Basso som jag skrivit om tidigare, och kallade valet för ”populistvalet”.


För javisst, Westerlund jobbar på de Bassos advokatfirma. Som jag i mitt inlägg från i höstas visade är Sargon de Bassos bror Ilan de Basso oppositionsråd i Jönköping och han står även på Socialdemokraternas EP-lista fast inte på valbar plats.

Givet vad Westerlund gillar på sin Facebook är det rätt lätt att dra den spontana slutsatsen att han åtminstone inte har några starka antipatier gentemot sossarna och arbetarrörelsen själv.

Så att han gapar populist i TV efter Hanif Bali och påstår att inga lagar kan stiftas som kan stoppa IS-mördarna att komma hit, för att IS lika gärna kan vara en frihetsrörelse, sätts ändå i ett annat ljus när man har lite bakgrundsmaterial på honom.

Allt brukar få sin naturliga förklaring när man kollar runt lite.

………….,….

Uppdatering kl 15.28

Nyheter Idag skrev samtidigt och hittade uppgifter att Westerlund är fd ordförande i Vänsterstudenter. Otippat.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!