Ny skatteretorik efterlyses

Idag ger Lydia Wålsten på SvD Ledare Moderaterna en känga över hur de argumenterar i skattefrågan.


Moderaternas nya skattepolitiska talesperson Niklas Wykman har intervjuats i Dagens Industri och bland annat sagt följande:

Wykman har rätt i mycket i artikeln, som att skattetrycken borde sänkas, att vi i M helt stänger dörren till någon av skattefyran av skadliga skatter (förmögenhet, gåvo, arv och fastighet) och stycket nedan:

”Det handlar om att uppmuntra ansträngning, ansvar, nit, redlighet och att det ska löna sig att göra sitt bästa”

Men även om det inte är syftet blir intrycket att han, liksom andra moderater tidigare argumentera att avskaffandet av värnskatten är något dåligt. Det är en tidigare moderat kärnfråga som måste hyllas oavsett vem som lagt förslaget. Och oavsett hur det ska finansieras.

Jag tycker att före detta finansministrar oavsett färg ska avhålla sig från att kommentera politik många år efter man avgått om det inte är något slags krisläge möjligtvis och en vanlig budget är inte ett sådant tillfälle. Men Anders Borg vill precis som många före detta ministrar få mer tid i media, kanske för att bygga sitt varumärke, och gick ut och kommenterade JÖK-en.

”Tänk på de vanliga människorna”

Det är exakt det här som irriterade mig och många andra kärnväljare med den i många avseenden mycket kompetente och därmed populäre finansministern Borg. Att han inte argumenterade som en moderat.

Är en mellanchef på ett börsnoterat bolag som tjänar mer än 53 000 kronor per månad en särskilt ovanlig människa? En hårt arbetande egenföretagare? En läkare?

Det här är LO-retorik som inte hör hemma i någon moderats argumentation, före detta finansminister eller inte.

Vi började tappa väljare till SD under andra mandatperioden med Borg och Reinfelt och det fortsatte under förra mandatperioden. Våra kärnväljare.

Det är helt rimligt att kritisera miljöskatterna, det ska man göra. Men om värnskatten avskaffas, det väntar vi med att ropa hej för innan vi ser det tycker jag, är det bra i sig.

Den moderata argumentationslinjen borde vara att bra att värnskatten äntligen avskaffas, det är en moderat kärnfråga sedan 90-talet. Och dåligt att miljöskatterna höjs.

Att hävda att värnskatten ligger ”utanför den gröna skatteväxlingen” som Wålsten gör är dessutom semantik.

Även om den står rent tekniskt på en annan rad som ingår allt i budgeten så ingenting är ”utanför”. Som Magdalena Andersson sagt, allt ligger på bordet. Varenda skatt. Wålsten borde inte bokstavstolka JÖK-en. C och Fp vill såklart hävda att den är orörbar men det är den givetvis inte. Det har ju finansministern bekräftat redan och alla som vet hur man förhandlar en budget vet att alla intäkter och utgifter diskuteras. Även något som påstått ska ligga utanför överenskommelsen.

Men att moderaterna börja bubbla om att värnskatten måste finansieras är att använda sossarnas retorik och så lågt ska vi inte sjunka.

Att sänka skatten har ett egenvärde i sig. Skatten blir lägre.

Och värnskatten är rakt av en straffskatt på utbildning, flit och ambition. Precis det som Wykman argumenterade för i artikeln.

Den betalas uteslutande av folk som har jobbat enorma mängder i sitt liv, vissa som entreprenörer utan nämnvärd akademisk utbildning, många med fyra-fem år och hundratusentals kronor i studieskulder och tusentals timmar av studier på hårda utbildningar.

Moderaterna har tappat sina kärnväljare. Det gör vi fortfarande. Våra kärnväljare kommer inte tillbaka om vi återigen, som under Reinfeldt/Borg-eran, hemfaller till LO-retoriska grepp utan vi måste stå säkert i vår ideologiska övertygelse.

Att avskaffa värnskatten är bra. Inte för att den finansierar sig själv, det är en bonus. Utan för att den är orättfärdig från början. Det är en skatt som bara är för att straffa människor som arbetar.

Jag tycker vi ska lyssna på en annan moderat. Boriana Åberg. Som 2016 skrev en ypperlig motion om avskaffandet av värnskatten.

”Denna värnskatt skulle vara tillfällig och skulle tas bort så snart ekonomin tillät”

Här är argumentet.

Värnskatten skulle vara tillfällig och att den är kvar 2019 är orättfärdigt. Därför ska den tas bort.

Det andra argumentet är ett sifferargument men ett mycket mer relevant – det ger redan idag minimiala skatteintäkter. Ca 4,5 miljarder per år. Sittande regering har bränt iväg betydligt större pengar på meningslösa symbolsaker som subventioner av elcyklar, elmotorer och annat.

Detta bevisar just att den bara handlar om straff. Statsbudgeten påverkas i princip inte om den tas bort redan idag.

Moderaterna måste visa våra kärnväljare att vi är moderater igen, efter experimentet med Nya Moderaterna. Som lyckades locka över LO-väljare men som i slutändan gav oss färre väljare för att våra kärnväljare väljer SD och nu också KD.

Vi ska vara kritiska till att reducera skattepolitiken till en fråga om hundralappar, precis som Wykman säger.

För i grunden står vi i Moderaterna stadigt i våra ideologiska argument mot höga skatter. Vi behöver inte hemfalla till sosse-retorik om hundralappar och chipspåsar.

Nu hoppas jag att det skattepolitiska program som ska tas fram landar i klassisk moderat politik med klassiskt moderata argumentationslinjer.

Och att partiet jobbar med min hjärtefråga – besparingar.

Lägg ner myndigheter, sälj statliga företag och inte minst, hitta förslösade skattekronor. En miljon i taget. Och vips kan vi svara den mest inbitne sosse om hundralapparna – vi har hittat dem skräpandes i budgeten redan.

Jag uppmuntrar härmed Moderaterna att tillsätta en intern slöseri/besparingsgrupp som på allvar ska dammsuga den statliga ekonomiska strukturen efter miljarder i slöserier.  

Ni har en aldrig sinande källa att ösa ur. Tro mig, jag har bevakat frågan i fem år nu.

Jag har alltid hävdat att Moderaterna borde ta den bollen. Det finns få saker som irriterar väljare mer än slöseri och ännu mer de väljare som just vårt parti har – den nettoinbetalande medelklassen.

Jag anmäler mig frivilligt att bidra.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!