Inte hela folkets bio i Visby

Som bekant ska Ann Heberlein och jag skriva en bok om hotet mot yttrandefriheten. Den har vi precis framgångsrikt crowdfundingfinansierat med 317 000 kronor. Ett fantastiskt resultat. 845 individer gav pengar frivilligt för att boken ska kunna skrivas.

Lava förlag hörde av sig och ville ge ut den. Vi hade tänkt att ge ut den själva men nu kommer den som en av Lavas titlar till sommaren.

Vi kommer ha en release i Stockholm.

Men vi har planerat att även ha ett gratis föredrag och release i Visby. Förra året lanserade Ann som bok om våldtäkt och kultur där och bokade Folkets bio i Visby. Så vi bokade den.

Eller försökte.

För det visar sig att Folkets bio inte är alla folks bio. Inte två medelålders moderata kvinnors biograf i alla fall. Som skriver bok om den mänskliga rättigheten yttrandefrihet.

Ni kan aldrig gissa vad som hände.

Erik van der Heeg hjälpte oss att boka Folkets bio för att han bokade lokalen åt Ann förra året.

Han mailade därför bokningen via hemsidan, där inga restriktioner om vilken typ av event eller vilken typ av hyresgäster de kräver står. Det står bara ”hyr vår lokal för event”.

Redan den 29:e januari mailade han om lokalen och han fick svar snabbt.

Reda dagen efter mailade en trevlig kvinna, Carin Backlund, och meddelade att lokalen på onsdagen tyvärr var bokad men erbjöd honom tisdagen istället.

Så långt allt väl. Sedan vidarebefordrade hon kontakten till Folkets Bio i Visbys kassör Birgitta Örtbrant. Hela konversationen fanns med i mailet till Örbrant som ni kan se. Det var bara kontraktet som återstod.

Och här tar så att säga Birgitta saken i egna händer för nu är det inte alls bara att skriva kontrakt.

Som Backlund bekräftade i sitt mail den 30 januari. Utan helt plötsligt hyr Folkets bio i Visby bara ut ”till organisationer som delar deras värdegrund” och hon krävde plötsligt att få veta mer om oss innan hon tecknade avtal om att hyra.

Ingenstans på hemsidan står det att de bara hyr ut till organisationer för det första. Om man ska tolka henne bokstavligt.

2016 var ICA på Folkets Bio så det kan inte stämma att de bara hyr ut till organisationer.

Att boka en lokal brukar sällan vara ett problem och inte föregås av något slags husförhör om värderingar.

Och det var inte så, innan Birgitta tog över konversationen. Jag vet inte vad som är fel med Birgittas egna värderingar men hon har i alla fall märkliga synpunkter på mina och Anns.

Ända fram till den punkten sa varken Gunnel Larsson, Bengt som är ordförande eller Carin Backlund, ett smack om värdegrund. Då handlade det bara om kontrakt. Från den 29 januari till den 6 februari, det vill säga en hel vecka, var det inget problem med bokningen.

Men plötsligt då hände något. Då ändrades reglerna. Och regler som inte ens kommuniceras vare sig på hemsidan eller i första kontakten.

Det är nästan så att man får intrycket att de reglerna faktiskt inte fanns den 29 januari utan uppstod den 6 februari när Birgitta Örtbrant fick bokningsförfrågan.

Plötsligt är det viktigast i världen att reda ut var vi står i saker som mänskliga rättigheter. Vilket inte är några problem alls eftersom boken Ann och jag precis just nu skriver handlar om just det. Så vi svarade snällt på frågorna trots provokationen.

Men det räckte inte heller. För trots att Birgitta Örtbrant nu fått hela vår värdegrund så kan hon plötsligt inte alls själv bestämma om en enkel bokning i Almedalsveckan. Utan nu är det styrelsen som måste ta detta stora beslut att hyra ut lokalen en tisdag eftermiddag i juli.

Eftersom vi redan anat ugglor i mossen tänkte jag testa dem. Så jag bad vårt förlag Lava att maila en bokning just på tisdag eftermiddag.

Och det var inga problem alls. Trots att vi redan bokat den och att de ”skulle diskutera vår bokning på styrelsemötet” två dagar senare. Gunnel Larsson, som ju redan visste att jag och Ann bokat lokalen eftersom vi som ni ser hade kontakt med henne löpande, gav bort lokalen till Peter utan att blinka.

För att de redan bestämt sig för att de inte tänkte hyra ut till oss för att de tydligen ogillar moderater. Eller kvinnor? Eller så är det just dessa två kvinnliga moderater som har fel värdegrund.

Vad tror ni hände?

Plötsligt dyker en hittills okänd bokning upp. Kom då ihåg att vi bokade och fick okej på lokalen redan den 30 januari.

Och inte ett erbjudande om att hyra lokalen en annan tid. Nix.

Eftersom såväl Bengt, Carin och Gunnel som Birgitta varit inblandade i vår bokning 30 januari undrar jag också stilla exakt när denna bokning och med vem den skett.

”Hoppas ni hittar en annan lokal!”

Peter fick exakt samma mail exakt samtidigt. Något hade googlat igen tydligen.

Vet du vad jag hoppas, Gunnel, Birgitta, Bengt och Carin? Jag hoppas ni läser det här inlägget.

För jag har ju kollat med Region Gotland. Och det visar sig att Folkets bio såklart får bidrag av dem varje år för driften. De fick 150 000 kronor av Gotlands skattebetalares pengar 2019. Förra året fick de 140 000 kronor.

Jag fick även deras stadgar. Ingenstans, Birgitta, kan vi läsa något om att ni bara hyr ut lokalerna till folk med ”rätt värdegrund”. Däremot står det att ni ska vara politiskt obundna men det är inte riktigt mitt intryck efter det här faktiskt.

Det står också att föreningen tecknas av ”högst tre medlemmar varav kassören är en”. Att Birgitta Örtbrant inte hade befogenhet att besluta om en uthyrning är lögn, det har hon bevisligen. Inget styrelsemöte behöver hållas.

Hela den historien är så genomskinlig att jag bli matt.

Vi bokade lokalen den 30 januari, det är fakta. Det kan ni läsa själva. Det var bara kontrakt som saknades.

Men en vecka senare ändras reglerna. Då är det någon av Folkets bios medlemmar i styrelsen som kanske har googlat mig och Ann. Och de gillade väl inte att de hittade två frispråkiga medelålders moderater.

Enligt stadgarna enligt Birgitta ska de verka för aktiviter som ger insikt om människors sociala, kulturella och politiska verklighet.

En debattbok skriven av två moderater, en civilekonom och en lektor och båda väl etablerade debattörer, och boken handlar om den grundlagsskyddade och av FN konstaterade mänskliga rättigheten yttrandefriheten kvalar alltså inte in på den meningen enligt Birgitta och de andra i Folkets Bio Visby.

Detta kvalar inte in på att ”verka för människors sociala, kulturella och politiska verklighet”.

Om inte en bok om yttrandefrihet gör det, vad gör?

Jo, något klimatföredrag av den privatägda matkedjan Ica tydligen. I syfte att sälja mer mat.

Detta visar mer än önskvärt tydligt varför vår bok måste skrivas. Varför det är så viktigt att prata om yttrandefriheten. Varken vi eller någon annan har en universell rättighet att få hyra alla lokaler MEN vi kan kräva att behandlas lika.

Det är solklart att Folkets Bio särbehandlat just mig och Ann just när det gäller den här bokningen.

Det fanns aldrig någon annan bokning, fram till att Birgitta Örtbrant först hittar på att vi måste redovisa vår egen värdegrund och sedan trots detta plötsligt inte kan ta ett beslut själv för en enkel bokning utan hänvisar till ett styrelsemöte.

Plötsligt gick det fint för vårt förlag att boka exakt samma dag som vi, trots att svaret på Peters mail borde varit ”tyvärr, det är redan preliminärbokat”.

Som av en händelse kom mailet om att det är ”dubbelbokat” efter det styrelsemöte hon påstod skulle ta upp huruvida Ann och jag skulle få hyra deras lokal i fyra timmar en tisdag i juli.

Men det är ju bra för alla andra att veta att det är ingen idé att försöka boka Folkets Bio i Visby för Almedalen. Alla tider är redan bokade.

Vi kommer givetvis inte att hyra den och jag rekommenderar ingen att ta kontakt med Folkets Bio i Visby heller. De har uppenbarligen en uppsättning regler för vissa och en annan uppsättning för folk som är moderater. Och under en vecka som verkligen handlar om demokrati och öppenhet, som Almedalen är.

Ingen som tycker att den här sortens deplatforming urholkar yttrandefrihetens fundament borde vilja ha något med Folkets bio att göra nu.

Men alla i Almedalen, lycka till med andra lokaler!

……………………

Uppdatering 22 feb:

Några timmar efter inlägget publicerats hörde Gunnel Larsson av sig. Plötsligt var dubbelbokningen borta! Vilken slump.

Men jag och Ann är humanister och tror på förlåtelse så vi tackade ja.

Ni som är i Almedalen i år, kom till Folkets Bio tisdagen 2 juli kl 15-16.

Stort tack till de två företagare i Visby (Rosengården och Strand) som direkt erbjöd oss lokaler!

Vi ses i Visby.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!