Budgettaktik

Sossarna började med sitt spel så fort bläcket torkat på JÖK-en. Vi är en del från höger som hela tiden, även innan valet sagt, att sossarnas enda mål är makt och så fort de lyckas bryta Alliansen kommer strategin gå ut på att mala ner partierna, ett efter ett.

Man regerar inte 60 år utan att ha lärt sig något och det enda en sosse är bra på är att söndra och härska för makt. De skyr inga medel och kör alla fulspel.

Så nu är det dags för Vänsterfemmans första budget ihop. Och det är tydligt vad strategin är.

Att göra vänsterliberalerna arga är inget som bekymrar dem, det är nämligen en oundviklig del av spelet. Och även för C och Fp ska man komma ihåg. Deras plan har aldrig varit att vara nöjda och lydiga, tvärtom.

Oavsett vad sossarna hade gjort hade de protesterat mot något. De måste ju ha kakan och äta den. Det innebär att de trots att de röstade igenom socialismen i fyra nya år måste både sätta bilden av ”den liberala reformagendan” men också protestera för att inte tappa väljare till höger.

Detta är en del av dansen. Varje gång budgeten görs kommer C och Fp i media rya och oja sig. För att sända signalen till alla högerväljare att de minsann måste förhandla budget med sossar ”trots att de inte vill”. Därav alla märkliga utspel från C och Fp och att Alliansen skulle leva och vara ett alternativ att gå till val med 2022.

Med det sagt, sossarnas strategi är en annan.

Senaste veckan har delar av arbetarrörelsen såväl som den nystartade opinionsgruppen Reformisterna varit en del av S-strategin för budgetförhandlingen. Om ni tror att det är en slump att Daniel Suhonen lanserade sitt nya projekt just nu tror ni fel. Hans lansering är lika mycket del av budgetförhandlingens strategi som alla andra delar av S-maskineriet.

Att de sedan startats för att så att säga låta folk stå inne i tältet och kissa ut än ha dem på utsidan och kissa in, som det så fint heter, är en annan sak. Syftet är att behålla vänstern inom S så att de inte rymmer till V. Givet hur reaktionerna varit från partiet, där bland annat statsministerns närmaste medarbetare glatt twittrade om hur bra det var, bekräftar att partiledningen såväl informerats som sanktionerat det och säkert även betalat för dem.

Jag tror inte budgeten är noll kronor och de drivs ideellt.

Gissningsvis planerades detta redan förra våren och datumet för lansering planerats för efter regeringsbildning, som sedan dröjde. De var garanterat klara för lansering redan i september.

Den 11 januari 2019 valde C och Fp att, efter att ha skickat ett sms till sina forna borgerliga vänner, på en presskonferens meddela att man kommit överens med Socialdemokraterna. Januariöverenkommelsen (JÖK) presenterades.

Mest av allt består den av utredningar. Men S hade i just det avtalet medvetet gått med på de flesta av deras krav, för att få deras röst i statsministeromröstningen. De måste inte leva upp till avtalet och det har de inte för avsikt att göra heller. Alltså trumpetade såväl vänsterliberaler som media ut att de ”liberala” partierna var vinnarna.

Alla som förhandlat vet att man måste ge sin motpart känslan av att ha vunnit.

Den 18 januari lanserade Vänsterfemman JÖK-en, som C och Fp numera refererar till som ”den liberala reformagendan”. Det som ligger utanför de 73 punkterna är S och MP fria att förhandla om med V. Och de i sin tur med de partier som vill förhandla med dem, vilket jag just nu tror är lätträknade pga dåliga relationer de orsakat.

LO hade givetvis förankrats i överenkommelsen men väntade, som de hade bestämt med S, tills Löfven valts i riksdagen. Så den 22 januari skrev de en debattartikel som inte alls fördömer avtalet. Utan som väntat, trycker ut åsikter som S-vänstern har.

Första steget mot att bilda opinon för vänsterpolitik för att möjliggöra för S att något mindre till vänster än kraven utifrån men ändå vänster.

Som väntat gick även Hyresgästföreningen ut och protesterade mot friare hyressättning i nyproduktion, som de kallade ”marknadshyror”. Men först efter att Löven blev vald, den 21 januari gick de ut.

Redan den 24 januari kom de första kraven på högre skatter. Från LO. De krävde förmögenhetsskatt, arvsskatt och gåvoskatt.

Även sossar luftade tankar om återinförd förmögenhetsskatt, arvsskatt, och fastighetsskatt. Först ut var Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens skatteutskott. Han ville inte avfärda idéerna. Det vill säga, hans jobb var att bereda en väg för Magdalena.

Den 4 februari lanserades Reformisterna, som garanterat suttit och väntat ett tag på det, sitt projekt. De skrev en DN Debatt, som fått artikeln från ett par dagar upp till minst en vecka innan lanseringen givet hur de stora debattsidorna brukar ha som pressläggningstider.

Här inleddes vänsterkraven på högre skatt inför stundande budgetförhandling.

Höjda kapitalskatter, fastighetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt.

Den 6 februari gick Folkpartiet direkt ut och sa nej till förmögenhetsskatt. En del av dansen.

Magdalena Andersson har givetvis legat lågt. Smatterbandet av vänsterkrav på höjd skatt skulle ut innan hon tänkte yttra sig. Vilket hon gjorde den 18 februari.

Inte heller hon ”utesluter återinförd förmögenhetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt och fastighetsskatt”.

I samma intervju lyfte hon att även lägga fram samma enormt kritiserade förslag om rasering av 3:12-reglerna Alliansen, när C och Fp ingick i den, stoppade genom att hota att fälla regeringen.

Igår gick Centern, som väntat, ut och satt att ”de kommer stoppa” införandet av de kritiserade ändringarna av 3:12.

VÅP-en, eller Vårpropositionen, som är en ändringsbudget av den lagda budgeten, läggs i april redan. Den budget som togs i december gäller för resten av året men givet de fastlagda ramarna på intäkter och utgifter finns det vissa möjligheter att inom de ramarna ändra saker. Det är den Vänsterfemman nu sitter och förhandlar.

Allt som händer nu handlar bara om en sak för sossarna – att flytta planhalvan för diskussionen till vänster så mycket som det går.

Motståndarna i förhandlingen, dvs C och Fp, ska fås reagera över en kraftig vänstersväng som hotar. För att sossarna vill skapa ett förhandlingsutrymme vänsterut, för att blidka både sin egen vänsterfalang och Vänsterpartiet.

Ju längre vänsterut debatten nu, dvs försnacket, hamnar desto fler verkliga andra vänsterreformer kommer de i S få in i budgeten.

Hoten nu om förmögenhetskatten etc handlar inte om det utan om att bereda väg för andra mindre radikala men ändå socialistisk saker.

Magdalena Andersson luftade högre bidrag, som högre bostadsbidrag och ännu högre barnbidrag till exempel. Och en påstått avskaffad värnskatt kan på detta förhandlingsbord bytas mot att inte återinföra förmögenhetsskatten eller fastighetsskatten och hepp, har sossarna spelat bort även dessa två partier.

Allt handlar om förväntningar.

Om parterna som går in i förhandlingen har såväl yttre press som egna förväntningar på att det som ligger på bordet är kraftiga vänstersvängar inom skatterna har man töjt förhandlingsutrymmet och därmed skapat just möjlighet för att gå till vänster. Dessutom har man i opinionen byggt upp ett bilden av ett reellt hot om att alla dessa skatter kan införas redan nästa år.

Vad händer då när C och Fp går ut ur förhandlingen och ingen av dem återinförs, vilket S nog aldrig tänkt?

De kommer försöka att framstå som vinnare, trots att budgeten innehåller en massa dumt.

De ryar och gapar nu om att ”stoppa saker” som bara är hot och inga reella förslag. De kommer därför själva utmåla förhandlingen som en seger när dessa påhittade hot inte införs, och då dessutom ta udden av att andra skadliga skatter höjts och införts.

Voilá.

Sossarna framstår som vinnare, och har blidkat sin vänsterfalang dessutom. C och Fp framstår, kanske, också som vinnare för att de har ”avvärjt” förmögenhetsskatt, gåvoskatt, arvsskatt och fastighetsskatt.

Istället kommer saker stå i budgeten som till exempel brytpunkten för statlig skatt inte höjs eller kanske sänks ännu mer, kapitalskatterna höjas till 25 % igen, punktskatter på allt möjligt höjas, nya skatter hittas på och en massa annat socialistisk djävulskap. Summa summarum är mer socialism, som kommer säljas in av Vänsterfemman som både mer socialdemokrati och mer liberalism.

För att man ju ”måste kompromissa”.

Och ”ingen har sagt att det inte skulle bli svårt”. Och ”man måste ge och ta”. Men ”vi tar ansvar för landet och håller de högerextrema borta”.

Ni vet hur det kommer att låta.

Det är ingen långboll att gissa att saker som liberalare hyressättning eller värnskatt kommer ryka direkt för att ”avvärja” någon av de fyra skattehoten, eller 3:12-hotet.

För C och Fp har ju inget val nu. De har målat in sig i ett rött hörn och kommer få stanna där tills 2022. Ska de nu helt plötsligt fälla sossebudgeten och……rösta på sin egen? Rösta på Moderaternas, ihop med ”stöveltrampet och Göring i spetsen”?

De kommer vackert få se den ”liberala reformagendan” smulas sönder bit för bit och bli just det vi andra sett från starten – ännu mer socialdemokrati.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!