Arbetsmiljöverket – sossarnas förlängda arm

Är det något Socialdemokraterna älskar så är det Arbetsmiljöverket. Eftersom deras ideologi utgår från ett hat mot företag och företagande och ett perspektiv som utgår från rättigheter och inga skyldigheter för folk som arbetar är detta den bästa myndigheten för att omsätta den ideologin i praktiken.

I Alliansens sista budget 2014 fick Arbetsmiljöverket, som är en av de dyraste myndigheterna näst efter de bidragsgivande, 622 miljoner kronor i budget.

Socialdemokraternas första budget blev 2016 då Alliansens budget vann i december 2014, för budgetåret 2015.

Ser ni?

En höjning till 698 411 kronor. En höjning med 12 %.

Men det räckte inte. I budgeten för 2018, Socialdemokraternas senaste eftersom Moderaternas budget vann omröstningen nyss, fick Arbetsmiljöverket 763 miljoner kronor.

Sedan 2014 har Socialdemokraterna höjt just Arbetsmiljöverkets budget med 23 %.

De har fått 141 miljoner kronor extra på fyra år, och bara tre budgetar när S styrt.

Givetvis helt orimligt. 622 miljoner kronor borde räcka för att kunna genomföra de inspektioner man gör, som ni kommer att se i statistiken nedan är det inte de åren de haft mest pengar som minst personer dött på jobbet.

Missförstå mig rätt. Att kontrollera att företag följer säkerhetsföreskrifter är det ingen som kritiserar.

Men varje gång S har makten ökar de Arbetsmiljöverkets budget och initierar allt möjligt i syfte att utmåla företag som bovar och försvåra för alla företagare att bara bedriva normal verksamhet.

Ni minns väl säkert den dyra appen de gjorde för flera miljoner som de fick stänga ner? The Boss kallades den och utmålade….just det, företagare som ondskefulla personer som för att tjäna pengar vill utnyttja personer som jobbar åt dem. Ni hittar mitt inlägg om det här, från 2017.

Sossarna behöver inte statistik för att slå mynt av statistik om dödsfall på jobbet, det var en av de första sakerna Ylva Johansson sa när hon blev arbetsmarknadsminister 2014. I mars 2015 inleddes hennes ”nollvision mot dödsolyckor”.

Men hon var ute redan 2013 och krävde ”nollvision”.

De hann knappt bli återvalda till Rosenbad innan det var dags igen, nu för att Arbetsmiljöverket rapporterat om att dödsolyckorna är fler 2018 än 2017.

Och socialdemokraten Johansson hinner knappt kommentera innan det flyger anklagelser och gissningar om ”kriminalitet”. Företag är alltid bovar i en sosses ögon.

LO var såklart inte sena och har redan fixat ett seminarium om samma sak.

Men kollar man på statistiken ser man att 2018 års mest utsatta grupp inte alls är en LO-grupp. Utan bönder. Som ofta, på grund av krympande vinstmarginaler just för att samma Socialdemokrater chockhöjt bränsleskatter, gödselskatter, miljöskatter etc, har svårt att få det att gå runt. Som ofta jobbar ensamma eller med hjälp av någon eller några enstaka, beroende på hur stort lantbruk de driver.

Sju stycken bönder omkom 2018. 14 % av dödsfallen.

En av de döda hoppade fallskärm, ett så kallat riskyrke och inget LO eller Ylva Johansson kan göra något åt om de inte har tänkt att förbjuda fallskärmshoppning.

10 av de döda förra året dog på vägarna, till exempel en chaufför av lastbil som körde av vägen på grund av halka, en polis som omkom i en biljakt, en person i hemtjänsten som krockade med en lastbil och en lastbilschaufför som kördes på av en personbil. Vanliga olyckor i trafiken.

Varje år slår sedan minst 2013 slår Ylva Johansson på stora trumman om dödsolyckor i arbetet, och LO. Oavsett siffra. Oavsett vad som ligger bakom statistiken. Och varje gång används just den statistiken som hävstång för att både ge Arbetsmiljöverket mer anslag och öka regelbörda och kostnader för företagare.

Tittar man däremot på statistiken från 2009 ser man att 2018 års siffra inte sticker ut. Och även här kan man se att just lantbrukare är en av de yrken som är farligast.

2010 dog det 54 personer på jobbet, 2011 dog det 56.

2018 styrde Socialdemokraterna, så varför gick de upp när de redan 2015 har nollvision?

Tittar man ännu längre tillbaka, till 1992, ser man tydligt att trenden har varit tydligt nedåtgående hela tiden från mitten av 1990-talet. 1994 stack ut på grund av Estonia och alla de som miste livet i jobbet då.

Utan att förringa någon som dött är femtio döda snarare ett historiskt lågt resultat.

Uppdelningen mellan trafikolyckor och dödsfall på jobbet är bra för då ser man tydligt att varje år är mellan 40 % (2016) och 11 % (2010).

Och trafikolyckor beror på massa saker, men knappast arbetsgivaren. Halka, dålig sömn, tillfälligt olycksfall, rattonykterhet, dålig sikt, farliga omkörningar, vattenplaning och ett otal andra saker som varje år orsakar ett par hundra dödsolyckor i trafiken. Att göra inspektioner på arbetsplatser kommer knappast göra någon skillnad i det, och ser man på statistiken ligger just dödsfall i trafiken på arbetstid ganska konstant de senaste 15 åren, även om de också sjunker. Garanterat tack vare bland annat alkolås men framför allt säkrare och bättre bilar.

Problemet med att sossar och LO satsar så oerhört mycket på opinionsbildning kring dödsfall på jobbet för att måla upp den allra dystraste bilden de kan, trots att trenden glasklart är att vi på 2010-talet haft rekordfå, är att media går på den opinionsbildningen.

När det gäller riktig kriminalitet, där sexualbrott, skjutningar och våldsbrott skjuter i höjden för varje år, tonar samma personer ner allvaret och pratar om att ”Sverige aldrig har varit tryggare”.

Men när det kommer till arbetsmiljö är det varje år det risigaste året man sett. Allt för att motivera att öka press och skuld på företagare, och öka LO:s makt.

Svenska Dagbladet gjorde till exempel en ”granskning” av dödsolyckorna i december 2018.

Tyvärr har de inte stoppat näsan i statistiken och dragit egna rimliga slutsatser utan går snällt i sossarnas ledband om en förfärlig utveckling.

För i artikeln drar de likhetstecken, som Ylva Johansson alltid gör, mellan statistik på dödsfall och kriminalitet. Att hundratals dör som rubriken säger, är för det första grovt missvisande då man kan säga att hundratals dör under ett decennium. Eller åtminstone fem-sex år.

För det andra är som ni själva kan se, många dödsfall, bara genom att man ser i statistiken, saker som måste klassas som rena olyckor. Som trafikolyckor eller att ensamma bönder, inte sällan i pensionsåldern eller äldre, dör på sina gårdar.

Deppigt nog kan vi bara se fram emot fyra år till av attack efter attack på landets företagare. Detta är bara början av den här mandatperiodens.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!