Bilden klarnar

Jag hade ärligt talat inte tänkt skriva mer om skolstrejken om inte Svenska Dagbladet själva inlett en egen granskning av det jag själv skrivit om.

Men nu finns det ju mer att skriva om.

Jag har sedan jag inledde granskningen av kopplingarna kring Greta Thunberg beskyllts för att hata barn. Trots att jag gång på gång skriver att jag tror att hennes engagemang och åsikter givetvis är genuina. Hon är inte köpt, hon känner och tror helt på egen hand. Och att jag inte är intresserad av henne som person utan spelet runt omkring.

Det jag skrivit om är hur PR-spinnet och media fungerat runt omkring och att alla, vid alla sådana här hyper, vill ha en bit av kakan.

Hon utnyttjas av Miljöpartiet som vill ha röster, av media som vill sälja annonsering och tidningar, av bolag som vill dra in pengar, av NGO:s som vill ha gratis PR och därmed öka chanserna för mer bidrag och media för egen del.

Den här branschen är tuff. Men jag verkar vara en av de få som är konsekvent här – hon vill själv vill bli tagen på allvar, som en vuxen och det är det jag gör. Behandlar henne som jag behandlar alla andra opinionsbildare – med ett kritiskt öga. Och jag håller inte med i hennes analys.

I lördags publicerade jag ett inlägg som med rätta ifrågasätter Svante Thunbergs plötsliga uppgifter att han inte hade en aning om att Greta Thunberg funnits med i ett prospekt.

Ändå kommenterade Malena Ernman anklagelser om just PR-upplägg på sin Facebook den 7 januari 2019.

”Sista månaden har hon tagit emot frivillig ideell hjälp att hantera alla internationella pressförfrågningar. I övrigt har hon absolut inte vid något tillfälle haft någon hjälp eller stöd från någon ”PR-byrå”. Hon stödjer vissa ideella organisationer som We don´t have time.”

”Hon har inga kopplingar till någonting som inte – till vår kännedom – är uteslutande ideell verksamhet”

Om Malena Ernman och Svante Thunberg inte läst Andreas Henriksson granskning och min, vad är det hon syftar på?

Det var ju första gången någon nämnde ordet PR-proffs (inte byrå) ihop med Greta Thunberg och som lyfte att hon fanns i ett aktiebolags prospekt.

Samma försvar kom sedan tre veckor senare av Greta T själv, också på Facebook. Dagar senare avgick hon från styrelsen till Rentzhogs ägarstiftelse. Den 2 februari publicerades den engelska versionen av Ernmans försvar på hennes egen Facebook och den 5 februari avgick hon från styrelsen.

Och nu i februari påstår pappan Svante Thunberg att hela familjen totalt missat att Greta redan i november fanns med i We don´t have times prospekt?

Det är inte rimligt. Varför ens försvara sig i januari mot anklagelser om PR-proffs och bolag om de inte hade en aning om det och inte hade läst Henrikssons och sedan mina inlägg redan innan jul?

Och skimret av en helt spontan skolstrejk av en ensam engagerad okänd 15-åring som utan någon hjälp lyckats bli världskändis över en natt naggas mer och mer i kanterna.

I efterhand har familjen erkänt att strejken inte var Gretas idé och det har kommit det fanns en mailkedja som skulle hjälpa till med uppmärksamheten. Att saker inte alls varit spontanta.

Där ingick Rentzhog, som på kort tid, bara från 2017, lyckats bygga sig ett namn inom miljö tack vare sina goda relationer med Kristina Persson, miljardär och före detta framtidsminister som sannolikt hjälpt Ingmar Rentzhog att snabbt på inbjudningar som någon slags miljöexpert.

Han är entreprenör, inom finans. Och såg att det var lukrativt inom klimat, en framtidsbransch. Alltså sadlade han om. Vem bokar en en helt okänd finanskille som talare till olika grejer om man inte har en dörröppnare? Ingen, faktiskt. Givetvis fixade Rentzhog att någon presenterade honom, kom in i rätt sammanhang och om det inte var Kristina Persson var det någon annan han känner.

Hon hjälpte honom dock att få en plattform genom att välja honom som ny ordförande för sin klimat-tankesmedje Global Utmaning.

Han blev vald den 24 maj och den 1 september skrev han tillsammans med såväl Malena Ernman som Kristina Persson bland andra en debattartikel om klimatet.

Så idén till skolstrejk var inte Gretas egen, den var Fossilfritt Dalslands.

Mailkedjan skapades också av dem för att ge skolstrejken uppmärksamhet. Enligt Rentzhog satt hon helt själv och folk gick bara förbi. Såklart. Vi är vana vid tiggare vid det här laget så det var garanterat många som såg någon sitta med en skylt på avstånd och därför slutade titta.


Han sa som det var i Svenska Dagbladet: han upptäckte henne.

Inte så att det var hans idé men det var tack vare hans PR-insatser online och säkert övrigt också, via tips, som hon nådde ut.

Det är helt uppenbart att ord står mot ord.

Greta och hennes familj hävdar att hon inte fick hjälp förrän i december med saker, medan Rentzhog hävdar att han hjälpte henne från dag ett. Jag vet vem jag litar på.

För en okänd 15-åring blir inte världskänd utan hjälp. En person som tidigare hade minimalt med följare på Twitter. Hon fick hjälp. Av proffs. Utan att betala givetvis, för betalt, det fick såväl Rentzhog som andra i egen uppmärksamhet.

Och Rentzhog är en skicklig entreprenör som kan PR. Han hade precis byggt upp sig själv som klimatvarumärke och nu kunde han använde det genom att bygga hennes för att tjäna pengar.

Inga konstigheter, som han sa i Svenska Dagbladet.

Och jag har inte heller några problem med det. Varför skulle jag? Jag är marknadsliberal. Sedan att jag tror att just Rentzhogs nya företag är ett luftslott är en annan sak.

Jag har sammanställt hur PR-spinnet kring Greta Thunberg gick till, när en okänd ensam 15-åring satt med en skylt utanför riksdagen tills att hon fick tala på klimatmötet några månader senare.

Just att skriva om sakerna bakom nyheter är sådant jag sysslat med länge på bloggen. Jag är inte särskilt extra intresserad av Greta Thunberg, jag är intresserad av klä av opinionsupplägg.

Och i det här sammanhanget är Greta Thunberg inget barn. Hon är en opinionsbildare inom klimat. Som har fått enorm uppmärksamhet.

Om jag inte granskade henne som jag gör med alla opinionsbildare som framför opinion som jag dessutom har en helt annan uppfattning kring och driver en delvis motsatt opinion gjorde jag inte mitt jobb.

Jag tar henne på allvar. Precis som hon vill att man ska göra.

Medan media fram tills nu tävlat i hyllningsreportage har jag och några få andra i landet gjort deras jobb. Igen.

…………………….

Vill du stödja mig?

Backa mitt nya bokprojekt med Ann Heberlein. Release i juni 2019.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!