Varför är inte Svante Thunberg ärlig?


Äntligen har media vaknat och börjar betrakta miljörörelsen och “the dark green-movements” nya poster girls som journalister borde – objektivt. Då ingår att granska vad även hon säger och gör. Inte att agera som hennes PR-byrå som landets samlade mediekår gjort hittills.

I februari meddelade Greta Thunberg att hon hoppar av som adjungerad till styrelsen i Ingemar Rentzhogs bolag We don’t have time.

Hon hoppar alltså av ett styrelseuppdrag hon tagit på sig, för att hon inte har tid.

Men idag publicerade SvD en granskning om precis det jag och Andreas Henriksson skrivit om redan i december. Han inledde, jag grävde vidare och detta publicerades på min blogg den 11 december.

Att Greta Thunberg använts av Rentzhog som PR i prospektet för att få in pengar till aktiebolaget.

I prospektet kan man tydligt se hur Greta Thunberg är deras största framgång, något både jag och Henriksson uppmärksammade i december redan.


Rentzhog själv verkade dock besvärad av granskningen som Henriksson inledde och jag fortsatte för den 14 december skrev han ett pressmeddelande där han förnekade att bolaget låg bakom Greta Thunbergs framgångar.

Tvärtom vad som de facto står i hans prospekt.

I kommentaren till SvD-artikeln idag sa hennes pappa Svante Thunberg att Greta inte haft någon aning om att hon engagerat sig i aktiebolaget We don’t have time eller satt i styrelsen.

Problemet här är att Thunberg inte är ärlig.

Såväl hans fru som Gretas mamma Malena Ernman som hon själv har själva förklarat att Greta Thunberg engagerat sig i We don’t have time. Vilket är ett kommersiellt aktiebolag. Hon har själv, frivilligt, suttit i styrelsen och fanns därför med i prospektet den 26 november 2019.


Och enligt pressmeddelandet från den 5 februari 2019 så hoppade Greta Thunberg av styrelsen på grund av tidsbrist, inte på grund av att hon ansåg sig utnyttjad av bolaget utan sin vetskap.

Såväl Ernman som Greta Thunberg har på Facebook i långa inlägg medgivit att skolstrejken inte var hennes idé, att de fått ideell hjälp och att hon är engagerad i We don’t have time.

Inläggen som skrevs som kritiserade Rebtzhogs upplägg blev mycket spridda och är givetvis grund i den kritik de båda vid olika tillfällen bemötte genom att skriva att Greta T inte fått betalt av en PR-byrå. De kommenterar uppgifterna om Rentzhog.

Varför ljuger Svante Thunberg undrar jag.

Jag har gjort en tidslinje om skolstrejken så att ni alla kan se hur det hänger ihop och vem som sagt vad och när.

Ser ni hur det hänger ihop?

Men på grund av total avsaknad av kritiska frågor och granskning av svensk media, som istället tyvärr samtliga betett sig som Greta Thunbergs egen PR-byrå, har det dröjt många månader innan olika delar i pusslet lagts. Tack vare fria debattörer och ny slags media.

Och tack vare att Sverige för vuxna = Tyskland, har en media värt namnet, som kan förhålla till saker de själva kanske privat kan sympatisera med men där journalisterna ändå kan se sitt journalistiska uppdrag – granska – så verkar media i Sverige vaknat.

För den 6 februari publicerade den stora tyska tidningen Der Spiegel en intervju med Andreas Henriksson.

Vi som hela tiden behandlat Greta Thunberg som den vuxen hon själv vill att man behandlar henne, med respekt men med det kritiska öga vi har till alla andra vuxna och företeelser i samhället, har ogrundat av hennes föräldrar men också av en massa makthavare beskyllts för hat.

Som statlig medias korrespondent Carina Bergfeldt jag hade en ordväxling om just detta härom dagen på Twitter. Hon slutade svara när frågorna blev jobbiga.Det är ingen som påstått att Greta Thunberg fått betalt av Rentzhog.

Jag har i alla fall inte sett det. Men det stod redan i höstas utom tvivel att många, inte bara Ingmar Rentzhog, sett möjlighet att tjäna pengar på Greta Thunberg.

Jag har frågat henne idag om hon fortfarande kallar kritiken hat nu när Svenska Dagbladet gjort samma sorts granskning som vi i ny och fri media gjort. Vi får se om jag får svar denna gång. Det kan bli obekvämt att behöva medge att hon haft fel. Dålig stämning och så där.

Men trots att det nästan på dagen gått 6 månader sedan Greta Thunberg och hennes skolstrejkt har media först nu skrivit något kritiskt, efter att okritiskt ha hyllat henne sida upp och sida ner. All media. Jag har inte läst en enda kritisk fråga i en enda svensk tidning. Förrän nu.

Synd bara att de tar så lätt på sitt journalistiska uppdrag att de måste läsa intervjuer i tysk media för att till slut göra sitt jobb.

…………………….

Vill du stödja mig?

Backa mitt nya bokprojekt med Ann Heberlein. Release i juni 2019.

22 kommentarer till Varför är inte Svante Thunberg ärlig?

 1. Tack för detta. Jag trodde sim du och skrev en kommentar till dig.
  Kan detta översättas till Engelska? Har många vänner som vill veta
  Mvh Anna Lallerstedt

 2. Tyvärr har inte Forbes förstått detta ännu när det gäller Greta Thunberg, hon dyker upp i flera sena artiklar som gallions figur!

 3. Ja se tösen är utnyttjad För “goda syften”
  Detta ser många åskådare.
  Andra ser en tjej som brinner för något.
  Inget är heligare i Sverige än tjejer som brinner för saker.
  Faktum kvarstår tösen bedriver en version av av politik så osannolik att spelmakare drar sig tillbaka. Ingen trovärdighet. Kära Greta kom tillbaka när du lever efter de regler som du lär ut.
  Viktigare är rätten att förbruka energi; industri eller personer. Stöder du det första är du för de som skräpar ner och skapar välstånd som du ånjuter. Stöder du de senare är du för medborgares som täkner på egna intressen.

 4. Det ÄR ju ganska olustigt att erkänna att man haft fel om något…och vissa har ju svårare än andra med detta, uppenbarligen.

 5. Hej. Jag märker att du är ytterligare en av dem som drar nytta av Gretas framgång för egen vinning. Så citatet. Se till att få bort stocken ur ditt eget öga innan du tar bort stickan ur ditt eget tycker jag passar. Vi är inte mer än människor någon av oss. Det Greta gör är beundransvärt. Hon är otroligt klok ,modig och jag uppfattar henne som väldigt ren i sinnet.
  Allt gott och lycka till med din bok
  Mvh Lena Elg

 6. Hur kan en minderårig ingå i en företagsstyrelse då hon inte är myndig? Då måste målsman tillstyrka detta eller?

 7. Och enligt pressmeddelandet från den 5 februari 2019 så hoppade Greta Thunberg av styrelsen på grund av tidsbrist, inte på grund av att hon ansåg sig utnyttjad av bolaget utan sin vetskap.

  Bolagsverkets regler är följande i aktiebolag:
  Styrelseledamöter
  Styrelseledamöterna
  måste vara minst 18 år

 8. Ju mer jag läser om klimatet, desto mindre tror jag på klimatalarmisterna. Vad vet en 16 åring om klimatet, som inte seriösa forskare med mer än mångåriga studier missat?
  Enligt Malena Ernman kan Greta se koldioxid komma ur skorstenen. Hon är tydligen synsk vår tids klimatjesus!

 9. Det enda jag frågar mig är varför du lägger så mycket energi på att smutskasta Greta? Det hela känns lite maniskt.

 10. Hela uppträdandet är oansvarigt av föräldrarna att släppa fram ett barn på det sättet, hon agerar som våra MP partister gör bara påstå saker kan vara farligt speciellt för ett barn, jag hoppas inte att hon råkar illa ut för det he här påståendena som lika bra har kunnat komma från en MP. Man skall inte påstå saker man inte kan argumentera för då låter man som MP som inte borde sitta i en regering.
  I dag hindras företag att investera på grund av MP på grund av att el inte kan garanteras när kärnkraften läggs ned som spar miljontals ton med Co per dygn.

 11. Hej, surfar på mobilen så har inte full koll just nu, men om du/ni inte redan gjort det, så behöver den här informationen också göras tillgänglig på engelska. Mvh S

 12. Bra att ni skriver om vilken bluff greta är!!!!!!!
  Svensk media vågar ju inte kritisera henne alls, helt sjukt.
  Vilka föräldrar låter sitt barn skolkar som hennes gör.
  Enligt hennes mamma har hon inte varit i skolan på flera år……..
  Den där Ingmar verkar bara vilja tjäna pengar på Greta, och vem betalar alla deras uppehälle, resor, räkningar
  hemma i sverige?

 13. Otroligt att dom regisserat hennes prat och matstrejk. Bra att du avslöjar allt och visar tydligt att du kanske inte fattar riktigt att det är allvar med klimatet och ägnar noll energi i lösningar och tror du kommit nåt på spåren. Att det är nån slags bluff när hon tvingat sin omgivning att ändra sig. Alla har en omgivning och att det just var Rentzog där är en slump. Svara gärna på hur dom tänkt ut att hob skulle matstrejka och bli den mest inflytelserika svensken nånsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap