Varför är inte Svante Thunberg ärlig?

Äntligen har media vaknat och börjar betrakta miljörörelsen och ”the dark green-movements” nya poster girls som journalister borde – objektivt. Då ingår att granska vad även hon säger och gör. Inte att agera som hennes PR-byrå som landets samlade mediekår gjort hittills.

I februari meddelade Greta Thunberg att hon hoppar av som adjungerad till styrelsen i Ingemar Rentzhogs bolag We don’t have time.

Hon hoppar alltså av ett styrelseuppdrag hon tagit på sig, för att hon inte har tid.

Men idag publicerade SvD en granskning om precis det jag och Andreas Henriksson skrivit om redan i december. Han inledde, jag grävde vidare och detta publicerades på min blogg den 11 december.

Att Greta Thunberg använts av Rentzhog som PR i prospektet för att få in pengar till aktiebolaget.

I prospektet kan man tydligt se hur Greta Thunberg är deras största framgång, något både jag och Henriksson uppmärksammade i december redan.


Rentzhog själv verkade dock besvärad av granskningen som Henriksson inledde och jag fortsatte för den 14 december skrev han ett pressmeddelande där han förnekade att bolaget låg bakom Greta Thunbergs framgångar.

Tvärtom vad som de facto står i hans prospekt.

I kommentaren till SvD-artikeln idag sa hennes pappa Svante Thunberg att Greta inte haft någon aning om att hon engagerat sig i aktiebolaget We don’t have time eller satt i styrelsen.

Problemet här är att Thunberg inte är ärlig.

Såväl hans fru som Gretas mamma Malena Ernman som hon själv har själva förklarat att Greta Thunberg engagerat sig i We don’t have time. Vilket är ett kommersiellt aktiebolag. Hon har själv, frivilligt, suttit i styrelsen och fanns därför med i prospektet den 26 november 2019.


Och enligt pressmeddelandet från den 5 februari 2019 så hoppade Greta Thunberg av styrelsen på grund av tidsbrist, inte på grund av att hon ansåg sig utnyttjad av bolaget utan sin vetskap.

Såväl Ernman som Greta Thunberg har på Facebook i långa inlägg medgivit att skolstrejken inte var hennes idé, att de fått ideell hjälp och att hon är engagerad i We don’t have time.

Inläggen som skrevs som kritiserade Rebtzhogs upplägg blev mycket spridda och är givetvis grund i den kritik de båda vid olika tillfällen bemötte genom att skriva att Greta T inte fått betalt av en PR-byrå. De kommenterar uppgifterna om Rentzhog.

Varför ljuger Svante Thunberg undrar jag.

Jag har gjort en tidslinje om skolstrejken så att ni alla kan se hur det hänger ihop och vem som sagt vad och när.

Ser ni hur det hänger ihop?

Men på grund av total avsaknad av kritiska frågor och granskning av svensk media, som istället tyvärr samtliga betett sig som Greta Thunbergs egen PR-byrå, har det dröjt många månader innan olika delar i pusslet lagts. Tack vare fria debattörer och ny slags media.

Och tack vare att Sverige för vuxna = Tyskland, har en media värt namnet, som kan förhålla till saker de själva kanske privat kan sympatisera med men där journalisterna ändå kan se sitt journalistiska uppdrag – granska – så verkar media i Sverige vaknat.

För den 6 februari publicerade den stora tyska tidningen Der Spiegel en intervju med Andreas Henriksson.

Vi som hela tiden behandlat Greta Thunberg som den vuxen hon själv vill att man behandlar henne, med respekt men med det kritiska öga vi har till alla andra vuxna och företeelser i samhället, har ogrundat av hennes föräldrar men också av en massa makthavare beskyllts för hat.

Som statlig medias korrespondent Carina Bergfeldt jag hade en ordväxling om just detta härom dagen på Twitter. Hon slutade svara när frågorna blev jobbiga.Det är ingen som påstått att Greta Thunberg fått betalt av Rentzhog.

Jag har i alla fall inte sett det. Men det stod redan i höstas utom tvivel att många, inte bara Ingmar Rentzhog, sett möjlighet att tjäna pengar på Greta Thunberg.

Jag har frågat henne idag om hon fortfarande kallar kritiken hat nu när Svenska Dagbladet gjort samma sorts granskning som vi i ny och fri media gjort. Vi får se om jag får svar denna gång. Det kan bli obekvämt att behöva medge att hon haft fel. Dålig stämning och så där.

Men trots att det nästan på dagen gått 6 månader sedan Greta Thunberg och hennes skolstrejkt har media först nu skrivit något kritiskt, efter att okritiskt ha hyllat henne sida upp och sida ner. All media. Jag har inte läst en enda kritisk fråga i en enda svensk tidning. Förrän nu.

Synd bara att de tar så lätt på sitt journalistiska uppdrag att de måste läsa intervjuer i tysk media för att till slut göra sitt jobb.

…………………….

Vill du stödja mig?

Backa mitt nya bokprojekt med Ann Heberlein. Release i juni 2019.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!