Det här är rasism

Idag blev det känt att en afghansk mamma, en analfabet som ”flytt” från Iran under migrationskrisen (det är inte krig i Iran) och som har tre barn fick sänkt straff i tingsrätten för misshandel av sina barn.

Skäl?

Hon visste inte att det inte var tillåtet.

Det här gör mig så bedrövad på så många plan. För det första som mamma. Att få bevis på att i Sverige domstolar anser man att utlandsfödda barn är mindre värda än svenskfödda barn.

För det är vad hovrätten säger. Bara för att dessa barn har en utlandsfödd mamma så har de mindre skydd från att misshandlas. En svensk mamma hade inte fått sänkt straff med hänvisning att hon inte visste att det var olagligt.

I Sverige har alltså barn med utländsk bakgrund mindre skydd.

Ett land som är så malligt för att vi är bäst i världen på allt. Ett land som är ännu malligare för att vi precis gjort barnkonventionen till lag.

Dessa tre små flickor har i flera år misshandlats av mamman och hon åtalades för att de sprang till skogs för att skydda sig. Och det tycker vi i vårt rättssamhälle är mindre allvarligt än om de varit svenska.

Mitt mammahjärta gråter över det här.

Hur vi svart på vitt nu säger att dessa barn är mindre skyddsvärda, mindre fredade från våld, än mina svenskfödda barn. När alla barn har rätt att växa upp utan våld.

Ett barn blir ledset av att deras föräldrar skriker på dem. Jag kan inte ens föreställa mig skräcken och sorgen över att den man älskar allra mest, den som ska skydda en, slår. Inget barn ska behöva uppleva det.

För det andra är det rasism.

Till skillnad från allt annat som kallats rasism under åratal av politisk debatt är detta just det. Rasism.

Dels handlar det om de låga förväntningarnas rasism. För att hon är afghan förstår hon mindre. Alltså ska hon ursäktas. Detta genomsyrar tyvärr allt från utbildningsväsende till den sortens flyktingaktivism vi ser överallt – utlandsfödda är det synd om, det är inte lika kapabla människor som svenskar. Den förmenta snällheten, som grundar sig i en rasistisk människosyn att vi ska ställa lägre krav på alla som inte är svenskar.

Nu har vi återigen ett rättsfall (vi har tyvärr många) som befäster detta. Hon anses inte lika kapabel att ta ansvar för sina handlar bara för att hon inte är svensk.

Det är rasism.

Vad hände med allas lika värde här?

För lika värde har varken barnen eller kvinnan. Barnen har mindre värde än svenska barn. Det har domstolen bestämt. Och mamman med, eftersom hon bara för att hon inte kommer från Sverige, varken förstår lika bra som andra vuxna eller ska få samma krav på sig från samhället som andra vuxna.

Jag skäms.

Över denna ogenerade kulturrelativism som är skälet till varför vår integration är sopigast på planeten. Som skapat situationen av att 100 000 tonåringar lever i aktivt hedersförtryck i landets förorter. Där svenska tonåringar bara för att de lever med föräldrar födda utanför Sverige inte har samma rättigheter som etniskt svenska.

Som skapat alla balkongflickor som ”råkar” ramla ner från balkonger, att tonårsflickor försvinner i tonåren för att aldrig mer komma tillbaka, bortgifta i föräldrarnas hemland, att flickor i Sverige könsstympas varje år antingen här eller utomlands. Att barn som gift sig utomlands och kommit hit fram till nyss betraktas som vuxna.

Som gör att vi gång på gång ursäktar oacceptabla beteenden i samhället från såväl vuxna som barn. Som gör att just skolorna i utanförskapsområden och no go -zoner är stökiga och dåliga medan inga andra andra skolor har omfattningen av de problemen. De lägre förväntningarnas rasism.

Det här är varför jag är engagerad i hedersfrågan. Det här är varför jag skriver om islamism.

I mitt Sverige är alla barn lika mycket värda. Inget barn ska ha mindre rätt att inte misshandlas genom sin barndom av sina föräldrar. Ingen vuxen ska ha mer rätt att våldföra sig på någon annan bara för att de har utländsk bakgrund.

De som dömt i tingsrätten hoppas jag går hem och sover dåligt om natten i vetskap att det de gjort den här veckan på jobbet är att säga till tre barn att deras helvete är mindre värt bara för att de inte är svenskar.

…………………….

Vill du stödja mig?

Backa mitt nya bokprojekt med Ann Heberlein. Release i juni 2019.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!