Miljöpartiet är auktoritärt

I valrörelsen hittade media och politiska tyckare ett nytt favoritbegrepp – Gal/Tan. Jag vet inte hur många väljare som uppfattade det eller ens brydde sig men åtminstone har alla som har något politiskt intresse inte kunnat undgå begreppet.

H och V står för Höger och Vänster. Medan GAL står för Green Alternative Liberal/Libertarian och TAN står för Traditionell Auktoritär Nationalistisk.

Som synes vill svenska statsvetare och journalister placera Miljöpartiet nästan högst av alla partiet mot GAL.

Problemet är att det är en falsk premiss. Det gäller garanterat andra gröna partiet men inte det svenska Miljöpartiet.

Miljöpartiets rötter är liberala. Men det var länge sedan. Det var när de var för personlig frihet att få leva som man vill så länge man inte stör någon och rätten att få välja förskola, skola och allt annat viktigt för en familj och människa.

I inlägget tänker jag bevisa att Miljöpartiet snarare borde ligga vid TAN. Visserligen kan man inte beskylla dem för nationalism men det är det mest auktoritära partiet i Sverige riksdag.

Och det är inget nytt. Påstått liberala Maria Wetterstrand ville 2008 förbjuda allt flyg söder om Sundsvall, samtidigt som hon själv flygpendlade mellan Stockholm och Helsingfors till maken som satt i riksdagen där.


Idag kom ett nytt utspel när Isabella Lövin, som representerar regeringen, yppar samma sak: förbjuda flyg söder om Sundsvall. I hela södra Sverige. Att människor måste få välja själva, att det drabbar alla mindre städer, att det orsakar enorma skador på ekonomi tar inte en person som Lövin hänsyn till.

Förbud och tvång, en stor stat som tar makten över folks liv och personliga frihet, det är auktoritärt.

Auktoriatarianism karaktäriseras av förväntningar på absolut åtlydnad av makten, ex myndigheter, och begränsning av individuella friheter.

Miljöpartiet har knappt en rad liberalism i sitt partiprogram. Istället domineras deras politik numera av fler och högre skatter, mer kollektivism, mer stat, förbud och tvång. Och avskaffande av frihet.

De krävde i valrörelsen förbud mot samtliga bilar oavsett årsmodell som inte drivs 100 % på el i hela Stockholms innerstad.

Det bor ca 340 000 personer i innerstaden. Och 900 000 i hela Stockholm stad.


Ett annat förslag i valrörelsen var att förbjuda take away-kartonger och sugrör. Förbjuda alla skolor att göra någon form av reklam var också ett krav i samma valrörelse. MP i Varberg gick till val på att förbjuda folk att släppa en enda ballong i luften.

2011 tog kongressen beslutet att driva frågan om förbud mot vinster i välfärden och sedan dess har Miljöpartiet aktivt drivit politik att avveckla friheten i välfärden att få välja vem som ska hand om dig som sjuk eller gammal eller vad barnen ska gå i skola. Hela mandatperioden har de ihop med S krävt lagstadgat förbud mot att göra mer än 7 % + statslåneräntan gånger operativt kapital i vinst. I princip ett totalt vinstförbud, ett 0 kr-krav vilket skulle avveckla valfriheten helt.

2017 krävde Fridolin ett förbud mot matsvinn. De ville 2012 förbjuda alla transporter av lastbil till huvudstaden.

Men det är inte bara transporter och saker de vill förbjuda utan även åsikter. 2014 tyckte Åsa Romson att man skulle förbjuda anonyma bloggar. 2018 var de pådrivande i ändringen av mediegrundlagarna som hade kriminaliserat min verksamhet och riskerat mig 6 års fängelse för att bevaka exempelvis svenskt bistånd.

Den stoppades i elfte timmen, tack vare kraftig bevakning av frågan från oss i fri ny media. I traditionell media skrev man bara om det någon månad innan röstningen skulle ske. Och då yppades inte de största intrången utan de ville påskina att det bara handlade om att förbjuda Lexbase.


Nu när Centern och Folkpartiet övergivit Alliansen kommer S och MP garanterat att damma av propositionen som föll i våras under mandatperioden och bearbeta dem att rösta ja denna gång. Tack och lov måste vi ha ett val emellan de två omröstningarna men skulle proppen gå igenom är det slut på den yttrandefrihet vi har idag.

Miljöpartiet har länge drivit på för införandet av olika nya skatter. Bland annat sockerskatt, som S plötsligt 2017 öppnade för att gå med på.

Det är inte bara socker de avskyr, även kött.

Det finns massa antagna motioner på varje kongress de haft om att minska och få bort kött och runt om i landet har olika lokala företrädare krävt saker som köttfri måndag, som i Stockholm och i Hallsberg, eller att det är vego som är norm för att kommunalt anställda i Söderhamn och anställda skulle bli tvungna att i förväg anmäla om man ville ha kött.

I Stockholm krävde de tvång att alla skolor och förskolor skulle ha en köttfri dag varje vecka året om.

Lev som du vill men bara om du lever som vi vill.

Det är för övrigt djupt ironiskt att partiet som i princip hela sin existens haft att förbjuda ränta i sitt partiprogram har haft finansmarknadsministerposten sedan 2014.Inget problem är för litet för att lösas med tvång, skatt och lagstiftning för auktoritära partiet.

Nyss krävde Miljöpartiets kommunalråd i Malmö Nils Karlsson att förskola ska göras lagstadgad obligatorisk från 2 års ålder.

Föräldrar ska fråntas valfriheten att vara hemma med sina små bebisar för att Miljöpartiet vill börja med indoktrinering av genus och klimat så att de får ”rätt värderingar”. Syftet är dock gott – motverka hedersförtryck – men helvetet är kantat av goda intentioner.

Syftet spelar faktiskt ingen roll.

Det är inte liberalt att tvinga små bebisar från sina föräldrar för att man vill utöva statlig indoktrinering av ”rätt värdegrund”.

2006 lanserade man en bredbandsskatt som skulle tvångsbeskatta internet och intäkterna ”skulle fördelas” mellan de kulturarbetare vars verk laddades ner i något slags solidariskt system. 2015 kom samma idé upp igen. De kan inte släpp idén om att beskatta internet på olika slag, för att det är fritt.

I valet 2014 kritiserades MP för att inte satsa på kulturen, sedan fick de Kulturdepartementet och satte därför snabbt igång med att skaffa sig ett program. De landade i mer styrning. Mer kontroll. Som att kulturen skulle drabbas av ”sanktioner” dvs straff om de inte hade den sortens mångfald i såväl stab som i repertoar som MP själva identifierade.

2010 uttryckte MP att presstödssystemet måste förändras genom att styra innehållet på olika sätt.

När presstödsutredningen Bah Kuhnke kom innehöll den mycket riktigt den sortens förslag. Att fluffiga ord som demokrati och värdegrund skulle styra beslut om presstöd. När kritiken kom tog de avstånd.

Men politisk styrning av museérna passade de på. Ola Wong på SvD drev förtjänstfullt opinionsbildningen mot detta så att det inte kunde flyga under radarn.

Avskaffa valfriheten i välfärden, förbjuda vinst och aktiebolag i välfärden, förbjuda reklam för skolor, begränsa yttrandefrihet på nätet, styra kulturen med politiska mål, styra presstödet, förbjuda bilar, förbjuda flyg, tvinga barn, äldre och anställda i offentlig verksamhet att äta vegetariskt, köttskatt, sockerskatt, förbjuda sugrör .

Ett axplock av påstått liberala Miljöpartiets partiprogram.

När ska den här charaden sluta?

SD är visserligen nationalister men vad gäller det auktoritära är det faktiskt inte i närheten av Miljöpartiet. Det här är varför jag är Moderat. För att det partiet inte är i närheten av de åsikterna.

Så här borde bilden se ut givet vilken politik Miljöpartiet de facto driver.

…………………….

Vill du stödja mig?

Backa mitt nya bokprojekt med Ann Heberlein. Release i juni 2019.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!