Vad händer med Maldiverna?

Den paradisiska ö-gruppen har blivit affischnamn för klimatkrisen. Maldiverna kommer försvinna, har vi fått höra.

Riktigt hur länge vi hört det kommer ni nog inte ihåg men jag ska fräscha upp era minnen. Sedan 1988.

Då meddelade man nämligen att om inget görs kommer Maldiverna vara borta om 20 eller 30 år. Ni som är snabba ser direkt att 30-strecket passerades förra året och ändå finns hela Maldiverna kvar.

Som jag rapporterat om tidigare har Maldiverna varit flitig att kapitalisera på detta konstanta översvämningshot trots att det som synes är kraftigt överdrivet. Jag menar, givet hur debatten är borde ju havsnivåhöjningen gått betydligt fortare än man trodde 1988, eller hur? Och då borde ö-gruppen redan idag vara utplånad. Istället finns det inga tecken på att städer svämmats över.

Maldiverna fick t ex 38 miljoner dollar ur den Klimatfond som just vi är mycket stora bidragsgivare till. De fick pengarna för tyfonskydd. Ett naturligt väderfenomen. Stormar finns i alla delar av världen där vattnet är varmt.

2008, då ö-gruppen enligt profetian 1988 redan borde nästan vara översvämmat, kom ny varning.


Hur har du takten av havsnivå-höjning varit, eftersom de 2008 varnade igen? Trots att ingen behövt flytta från Maldiverna ännu pga översvämning.

Ser man på ett diagram Nasa gjort ser man att utvecklingen är linjär.

Här är ett ännu tydligare diagram:

Inga dramatiska ändringar har alltså skett över tid utan utvecklingen är linjär med i snitt 3,2 mm ökning per år.

Varför är inte Maldiverna då redan översvämmade, är 10 000 kronors-frågan?

Tja, trots att havsnivån stiger linjärt så är strandlinjen konstant. Det konstantares i bland annat en rapport av havsnivåexperten Nils-Axel Mörner. Den har varit stabil i 30-40 år. På 1970-talet föll till och med strandlinjen med 20 centimeter. Inte i närheten av översvämning alltså. Varken på grund av klimat eller något annat.

Ett svar på den frågan kan man hitta i en Nya Zeeländsk studie som konstaterar att paradisöarna i Indiska Oceanen, där Maldiverna ligger, inte alls sjunker ner i havet för att havsnivån stiger.

Tuvalu, en annan av huvudkandidaterna att försvinna, har i själva verket blivit 2,9 % större.

Stycket ovan har förtydligats 190129.

Det som verkar mer sannolikt är däremot att Maldiverna satt i system att få så mycket bidrag som möjligt på grund av ”klimatet” och sedan kan de ju använda sina pengar, som de sparar, på att bygga saker som nya flygplatser.

2018 kommer nämligen Maldivernas nya långa landningsbana för jumbojet att invigas, med hjälp av pengar från Kina.

Och landets president, som var han som sa att ö-gruppen skulle köpa nytt land någon annanstans för att de snart är borta, har nu övergett klimatalarmismen själv.

Han siktar istället på turism. Planerna är att flytta några hundra boende från oexploaterades öar för att kunna bygga flygplats även där, och 6-stjärniga hotell. Han vill öka turismen från 1,3 miljoner per år till 7 miljoner.

I samma artikel kan man läsa att nu har altruisterna flyttat året då Maldiverna går under till 2100. Behändigt. Trots att det alltså inte finns några tecken ännu på undergången.

Detta påminner mig om en dokumentär som måste satt djupa spår eftersom jag fortfarande kommer ihåg den trots att jag såg den på 90-talet.

Det var om en av 80-talets miljöfrågor ozonet, som riskerade att försvinna och alla på planeten dö av hudcancer. Man skulle inte kunna bo i Australien etc. Vi löste det genom att förbjuda freon och ersätta det med något annat. Observera att vi alltså inte förbjud kylskåpen utan krävde ersättning. 2019 års melodi är dock att förbjuda själva kylskåpet.

En indier berättade i filmen att när han skulle på internationella möten tog han på sig sin fulaste billigaste bruna kostym, trots att han var förmögen. Han var ju politiker. Och satt i dessa internationella sammanhang och pratade om fattigdomen. Så att Indien fick undantag från förbudet och kunde fortsätta att tjäna pengar på kylskåpstillverkning och exporterade även dessa.

Han var krass. Det var den show resten av världen ville se och Indien ville tjäna pengar så de hade inga problem att spela den fattiga dumma killen från landet.

Klimatalarmisterna pratar ofta om att utvecklingen är radial. Exponentiell. Men det gäller åtminstone inte havsnivån. Och inte Maldiverna.

Men jag väntar ingen förändring. Maldiverna kommer fortfarande att kapitalisera på blotta hotet om att försvinna trots att de växer, och miljöalarmister kommer fortsätta att använda den paradisiska ö-gruppen som skrämselpropaganda.

En klassisk win-win.

För att inte tala om hur trevlig resmål det är för alla som ”på nära håll” vill studera effekterna av klimatkrisen……

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!