Vad händer med Maldiverna?


Den paradisiska ö-gruppen har blivit affischnamn för klimatkrisen. Maldiverna kommer försvinna, har vi fått höra.

Riktigt hur länge vi hört det kommer ni nog inte ihåg men jag ska fräscha upp era minnen. Sedan 1988.

Då meddelade man nämligen att om inget görs kommer Maldiverna vara borta om 20 eller 30 år. Ni som är snabba ser direkt att 30-strecket passerades förra året och ändå finns hela Maldiverna kvar.

Som jag rapporterat om tidigare har Maldiverna varit flitig att kapitalisera på detta konstanta översvämningshot trots att det som synes är kraftigt överdrivet. Jag menar, givet hur debatten är borde ju havsnivåhöjningen gått betydligt fortare än man trodde 1988, eller hur? Och då borde ö-gruppen redan idag vara utplånad. Istället finns det inga tecken på att städer svämmats över.

Maldiverna fick t ex 38 miljoner dollar ur den Klimatfond som just vi är mycket stora bidragsgivare till. De fick pengarna för tyfonskydd. Ett naturligt väderfenomen. Stormar finns i alla delar av världen där vattnet är varmt.

2008, då ö-gruppen enligt profetian 1988 redan borde nästan vara översvämmat, kom ny varning.


Hur har du takten av havsnivå-höjning varit, eftersom de 2008 varnade igen? Trots att ingen behövt flytta från Maldiverna ännu pga översvämning.

Ser man på ett diagram Nasa gjort ser man att utvecklingen är linjär.

Här är ett ännu tydligare diagram:

Inga dramatiska ändringar har alltså skett över tid utan utvecklingen är linjär med i snitt 3,2 mm ökning per år.

Varför är inte Maldiverna då redan översvämmade, är 10 000 kronors-frågan?

Tja, trots att havsnivån stiger linjärt så är strandlinjen konstant. Det konstantares i bland annat en rapport av havsnivåexperten Nils-Axel Mörner. Den har varit stabil i 30-40 år. På 1970-talet föll till och med strandlinjen med 20 centimeter. Inte i närheten av översvämning alltså. Varken på grund av klimat eller något annat.

Ett svar på den frågan kan man hitta i en Nya Zeeländsk studie som konstaterar att paradisöarna i Indiska Oceanen, där Maldiverna ligger, inte alls sjunker ner i havet för att havsnivån stiger.

Tuvalu, en annan av huvudkandidaterna att försvinna, har i själva verket blivit 2,9 % större.

Stycket ovan har förtydligats 190129.

Det som verkar mer sannolikt är däremot att Maldiverna satt i system att få så mycket bidrag som möjligt på grund av “klimatet” och sedan kan de ju använda sina pengar, som de sparar, på att bygga saker som nya flygplatser.

2018 kommer nämligen Maldivernas nya långa landningsbana för jumbojet att invigas, med hjälp av pengar från Kina.

Och landets president, som var han som sa att ö-gruppen skulle köpa nytt land någon annanstans för att de snart är borta, har nu övergett klimatalarmismen själv.

Han siktar istället på turism. Planerna är att flytta några hundra boende från oexploaterades öar för att kunna bygga flygplats även där, och 6-stjärniga hotell. Han vill öka turismen från 1,3 miljoner per år till 7 miljoner.

I samma artikel kan man läsa att nu har altruisterna flyttat året då Maldiverna går under till 2100. Behändigt. Trots att det alltså inte finns några tecken ännu på undergången.

Detta påminner mig om en dokumentär som måste satt djupa spår eftersom jag fortfarande kommer ihåg den trots att jag såg den på 90-talet.

Det var om en av 80-talets miljöfrågor ozonet, som riskerade att försvinna och alla på planeten dö av hudcancer. Man skulle inte kunna bo i Australien etc. Vi löste det genom att förbjuda freon och ersätta det med något annat. Observera att vi alltså inte förbjud kylskåpen utan krävde ersättning. 2019 års melodi är dock att förbjuda själva kylskåpet.

En indier berättade i filmen att när han skulle på internationella möten tog han på sig sin fulaste billigaste bruna kostym, trots att han var förmögen. Han var ju politiker. Och satt i dessa internationella sammanhang och pratade om fattigdomen. Så att Indien fick undantag från förbudet och kunde fortsätta att tjäna pengar på kylskåpstillverkning och exporterade även dessa.

Han var krass. Det var den show resten av världen ville se och Indien ville tjäna pengar så de hade inga problem att spela den fattiga dumma killen från landet.

Klimatalarmisterna pratar ofta om att utvecklingen är radial. Exponentiell. Men det gäller åtminstone inte havsnivån. Och inte Maldiverna.

Men jag väntar ingen förändring. Maldiverna kommer fortfarande att kapitalisera på blotta hotet om att försvinna trots att de växer, och miljöalarmister kommer fortsätta att använda den paradisiska ö-gruppen som skrämselpropaganda.

En klassisk win-win.

För att inte tala om hur trevlig resmål det är för alla som “på nära håll” vill studera effekterna av klimatkrisen……

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

13 kommentarer till Vad händer med Maldiverna?

 1. Titta istället på högupplösta data! Att vi har en global höjning är bortom allt tvivel, men det är de lokala effekterna som kommer få stort utslag. Trots att vi idag har globala modeller som redan i slutet på 90-talet modellerade den fördelade avsmältningen väl från de 10 största ismassorna är dagens observationer på en nivå som är avsevärt mer högupplöst. Titta mätresultat här:
  //sealevel.nasa.gov/resources/74/22-year-sea-level-rise-topexjason

  och googla “Mitrovica Sea Level fingerprint” för att få en uppfattning om hur modellerna funkar – de uppdateras ständigt och blir bara bättre och bättre. Personligen struntar jag i effekterna på enskild liten semesterö som Maldiverna – det är de säkerhetspolitiska aspekterna av stora folkflyttningar som oroar mest.

 2. Tack! Som jag har väntat på att någon vettig journalist börjar följa upp alla klimatvarningar som det skrivits spaltmeter om.

 3. Ang. att pengarna kommer från Kina. Det kan vara värt att förtydliga om att det handlar om ett lån och att de som en del av lånevillkoren var tvungna att välja en kinesisk byggfirma. Det låter som en del av Kinas “Belt and Road” projekt. I korthet går det ut på att Kina lyckas övertala mindre bemedlade länder att de ska satsa på stora, oftast tveksamma, infrastrukturinvesteringar som lånefinansieras av Kina, oftast till skyhög ränta, och där allt jobb utförs av kineser på kinesiska byggfirmor. Hela den utlånade summan betalas alltså tillbaka till Kina, medan låntagaren sitter kvar i en skuldfälla för infrastruktursatsningar med ytterst tveksam nytta. Vad ska egentligen Maldiverna med en landningsbana som klarar A380? Jag skulle bli förvånad om ett enda sådant plan någonsin landar där (möjligtvis med undantag för i samband med själva invigningen).

 4. Två stavfel:

  Hur har du takten av havsnivå-höjning varit, eftersom de 2008

  samt

  Observera att vi alltså inte förbjud kylskåpen utan krävde ersättning

 5. Det kalla kriget, oljan tar slut, ozonlagret, apatiska barn, världssvält och sjukdomar, flyktingar. Varför skall vi alltid ha något att vara rädda för eller få dåligt samvete? Min känsla är att våra “ledare” vill att folket skall fokusera på någon händelse som tar bort intresset för vad som verkligen händer – där “några” inte vill ha för mycket insyn; och man tar till vilka medel som helst (läs Greta – den sista “åtgärden”).
  Läste en förklaring av en kvinnlig klimatforskare att det är solens magnetism mot jorden som styr klimatet. Just nu har det varit en sådan period där vi har haft det lite varmare än vanligt. Detta kommer att ändras inom kort (2-3 år) och kyla väntas.
  Det är en väldig obalans i debatten där domedagsprofeter har fått ett väldigt utrymme livligt påhejade av journalistkåren. Sans och balans saknas fullständigt. Vad hände med “klimatalarmisten” Al Gore?

 6. Man började ännu tidigare, se nedan från 1837.
  The natives observe the atolls to be wasting away”; in some the coconut trees are standing in the water, in another the black soil of the island is discernible at low water thirty feet from the beach. The south-east side of an island in Phaidee Phole Atoll is entirely gone, but is marked by a banyan tree in the water. They say some islands have disappeared entirely.
  The Hobart Town Courier, Friday, February 17, 1837 ACCOUNT OF THE MALDIVES.

 7. Jag vill nog påstå att graferna om 3.4 mm höjning är exponentiell, även om det inte framgår riktigt.

  Den första gör i vart fall en antydan till att ökningen är större än linjär, dvs exponentiell, även om det är en långsam. Notera att den går från ca 1993 till ca 2018.

  Den andra grafen stoppar efter en temporär kraftig minskning, vilket framgår om man tittar på den första grafen, som spänner över längre tid. Den spänner över 1993 till 2012.

  Så ja, det går att argumentera för en hastigare ökning än linjär över den längre tidsspannet. Vilket inte är konstigt, eftersom under en kortare tidsspan så är det mer känsligt för variationer, speciellt om det startar eller slutar med en exceptionell temporär förändring.

  Men ja, förändringen är lägre än vad den befarades tidigare, vilket ju dessa två grafer är ett exempel på. Mer data get mer information och bättre förutsägningar.

  Sedan att de vill bygga mer turism på några av maldivernas öar är väl inte så konstigt. Man skall väl inte lägga sig ned och dö bara för att det ser dåligt ut för en längre tid.
  Öar som är låga och mindre har en större risk att försvinna pga exempelvis en storm än öar som är högre, större. Att sand lägger sig vid strandlinjen är väl inte så konstigt, det är ju flera processer igång än havsnivåhöjningen. Det finns ju bara en begränsad mängd sand som kan flyttas runt för att kompensera för havsnivåhöjningen, eller hur?

  Här är några exempel som kan vara intressanta. Ja, hela maldiverna kommer inte att försvinna direkt, men öar kommer att göra det inom närmaste tiden.
  //www.rd.com/advice/travel/islands-will-disappear-80-years/

  Ö som enligt NASA är på väg att försvinna, eftersom den blir lägre, och därmed mer känslig för stormar (som blir värre pga uppvärmningen av haven).
  //earthobservatory.nasa.gov/images/144346/an-island-disappears

  Som den här ön som försvann och restaurerades. Till en förväntad kostnad av 667 miljoner dollar. Det är en liten ö.
  //earthobservatory.nasa.gov/images/78415/a-disappearing-island-restored

  Några fler öar och nationer med problem.

  Solomonöarna har förlorat fem atoller. Kiribati är en av länderna med problem.
  //www.jetsetter.com/magazine/islands-to-visit-before-they-disappear/

  Här är det redan klimatflyktingar från Kiribati.
  //www.hrw.org/news/2018/06/15/interview-climate-change-and-disappearing-islands-kiribati

  Vad som händer med folk på öar som försvinner, skribenterna är insatta i problemen.
  //medium.com/@riad.meddeb/disappearing-islands-what-happens-to-their-nations-and-people-f318c374188
  Och ja, det är inte bara för små önationer som det kan bli konsekvenser.
  //www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=10635956

  Här är det öar och atoller som i medel är lägre än 2 m ö h. Och här ökar vattennivån med 7 mm per år, mot den i medel 3-4 mm per år som du redovisar.
  //www.sbs.com.au/news/we-share-the-same-backyard-the-islands-disappearing-off-australia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap