Tyst!


Idag lanserar jag och Ann Heberlein vår Kickstarter-kampanj för nya boken “Tyst! – om hotet mot yttrandefriheten”.

En bok som vi inte tror hade skrivits av någon annan än från gruppen fria debattörer, som byggt sin karriär utanför media.

Komikern och debattören Aron Flam skriver förordet till boken och vi kommer bland annat intervjua Jens Ganman, Henrik Jönsson och Einar Askestad, för att nämna några.

Var en del av projektet – backa boken.

Klicka på länken här och kom till Kickstarter-sidan.

Nedan kan du läsa vår beskrivning av projektet. Boken kommer i juni och kommer ha ett release-event i Stockholm, där jag och Ann och förhoppnings fler som medverkar i boken är med, samt eventuellt ett event i Visby under Almedalsveckan.

…………………………………………..

Hotet mot yttrandefriheten

För att kunna bedriva opinion, förändra destruktiva strukturer, peka på fel och brister hos makthavare och myndigheter, kritisera problematiska beslut och bristfällig lagstiftning måste vi äga rätten och möjligheten att yttra oss, i tal och i skrift.

Vi menar att yttrandefriheten idag lever under hot. Individens yttrandefrihet attackeras från olika håll – från klåfingriga lagstiftare, från aktivister på nätet, genom deplatformning, och den krympande akademiska fria tanken. Allt oftare hörs röster, inte minst från politiskt håll, som kräver inskränkningar i människors yttrandefrihet.

I tider som dessa är dags att påminna om Kurt Baiers begrepp ”the moral point of view”, vilket innebär att moralregler är avsedda för alla, inte bara för den grupp jag själv tillhör. Rättigheter kan inte bara gälla vissa.

Som två starka röster i det offentliga samtalet just för en oinskränkt yttrandefrihet ville vi göra något konkret. Tillsammans. 

Vi tror på samtalet, dialogen, det öppna samtalet. Yttrandefriheten är demokratins fundament.

I vårt bokprojekt ”Tyst! – om hotet mot yttrandefriheten” vill vi undersöka fenomen som deplatforming och digital aktivism av typen #jagärhär och Näthatsgranskarna, intervjua människor med kunskap i yttrandefrihetsfrågor men även olika sorters aktörer från vänster till höger som själva är bekymrade över utvecklingen, analysera föreslagen lagstiftning, gå igenom hur det ser ut internationellt, bland mycket annat.

Som fristående debattörer är vi i allra högsta grad själva några av måltavlorna med de attacker mot yttrandefriheten som görs.

Men vi behöver er hjälp. 

Och vad är väl bättre som respons på hotet mot vår gemensamma yttrandefrihet än en crowdfundad bok som ska ses som ett avstamp, en konkret protest mot en oroande utveckling?

Debattören och komikern Aron Flam skriver bokens förord. Vi kommer intervjua personer som youtubern Henrik Jönsson, journalisten Jens Ganman och författaren Einar Askestad, bland många andra. 

Så fort vi har finansiering sätter vi gång. Boken planeras att släppas i juni. Och följas upp med en föreläsningsturné tillsammans, där förhoppningsvis fler fria debattörer dyker upp. 

Anslut er till motståndet. Var en del av projektet.

Ann Heberlein & Rebecca Weidmo Uvell

0 kommentarer till Tyst!

 1. Dock behövs även någon som lyssnar dvs en medveten publik knepigt i ert Sverige där debattgenren är dåligt utvecklad jämfört med andra EU- länder – en oumbärlig plattform som svensk public service tv exempelvis saknar dagliga debatter i programtablån trots att företaget som del i den europeiska public service organisationen har att som särskild uppgift verka för vidgande av demokratin och överbryggande av samhällsklyftorna vilket också sker till generöst utrymme för debattprogram i programtablåerna utom i Sverige

 2. Ni ta absolut en av de allra viktigaste aktuella frågorna i vårt Sverige, så lycka till tjejer. Ni behövs som demokratins försvarare.

 3. Verkar redan vara tyst ! Har slutat helt att se svt nyheter,orkar inte med vänsterpropagandan som gör mig illamående.Är exakt som DDR och Nordkoreas nyhetssändningar,här skall det dumma folket uppfostras i rätta andan.De borde ignoreras helt.Som grädde på moset ser man nu att tv 4 samarbetar med MSB och den vandrande katastrofen Eliasson.Vilka tv kanalers nyheter går att se objektivt,vill inte se Greider,Klein och A.Lindberg uttala sin vänsterpropaganda för det imbecilla folket i deras ögon,man blir spyfärdig,för att citera katastrofen !Konstigt att ingen respekterad nyhetskanal skapas som man kan se med öppenhet och behållning.Som sagt skrämmande att det redan blivit tyst ,vi begår kollektivt självmord i detta land…och alla applåderar och sjunger med.Men Gyttjans folk på sr och svt samt vänstermedia njuter.

 4. Ett utmärkt beslut att skriva en bok om hotet mot yttrandefriheten! Hotet är reellt och kommer från många håll.
  Tack för att ni orkar hålla debatten levande! Vi är många som läser det ni skriver

 5. Det svenska debattklimatet förstördes när sociala medier gjorde intrång i människors liv och då menar jag twitter.
  Kanske var det ändå bättre förr när det räckte med att skriva en arg insändare i lokalblaskan.

 6. Hej!

  Yttrandefriheten och dess begränsning politisk korrekthet berörde jag t ex i min bok om svensk libertarianism särskilt s. 110 – 122. Jag har senare i många artiklar skrivit om (delar av) sambandet mellan postmodernism, kulturmarxism, identitetspolitik och politisk korrekthet. De har ju ett nära samband och jag avslutade för inte så länge sedan en artikel om hela kedjan och på vad sätt delarna stöttade varandra.
  Särskilda artiklar i olika bloggar är t ex:
  //petterssonsblogg.se/2018/03/20/vad-innebar-egentligen-politisk-korrekthet-pk/
  Hur media genomför korrekthet berörs bl a i:
  //www.nyatider.nu/nagra-av-satten-pa-vilka-media-ljuger/
  I inledningen av följande artikel om kulturkriget berörs frågan:
  //nyadagbladet.se/kronikor/vilket-ar-laget-i-kulturkriget/
  Detsamma gäller i denna artikel fram till avsnittet ”En vändpunkt i USA”:
  //nyadagbladet.se/kronikor/en-svensk-lardom-fran-valet-av-brett-kavanaugh/
  …liksom i följande artikel (se främst under rubriken ”Alliansen”):
  //nyadagbladet.se/kronikor/sveriges-marsch-mot-stupet/

  Jag kan kanske hjälpa till med något kapitel i Er bok.

 7. Hej Ann & Rebecca, jag undrar om det blivit någon bok, har väntat sedan juni.
  hälsningar Göran Edéus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap