Tyst!

Idag lanserar jag och Ann Heberlein vår Kickstarter-kampanj för nya boken ”Tyst! – om hotet mot yttrandefriheten”.

En bok som vi inte tror hade skrivits av någon annan än från gruppen fria debattörer, som byggt sin karriär utanför media.

Komikern och debattören Aron Flam skriver förordet till boken och vi kommer bland annat intervjua Jens Ganman, Henrik Jönsson och Einar Askestad, för att nämna några.

Var en del av projektet – backa boken.

Klicka på länken här och kom till Kickstarter-sidan.

Nedan kan du läsa vår beskrivning av projektet. Boken kommer i juni och kommer ha ett release-event i Stockholm, där jag och Ann och förhoppnings fler som medverkar i boken är med, samt eventuellt ett event i Visby under Almedalsveckan.

…………………………………………..

Hotet mot yttrandefriheten

För att kunna bedriva opinion, förändra destruktiva strukturer, peka på fel och brister hos makthavare och myndigheter, kritisera problematiska beslut och bristfällig lagstiftning måste vi äga rätten och möjligheten att yttra oss, i tal och i skrift.

Vi menar att yttrandefriheten idag lever under hot. Individens yttrandefrihet attackeras från olika håll – från klåfingriga lagstiftare, från aktivister på nätet, genom deplatformning, och den krympande akademiska fria tanken. Allt oftare hörs röster, inte minst från politiskt håll, som kräver inskränkningar i människors yttrandefrihet.

I tider som dessa är dags att påminna om Kurt Baiers begrepp ”the moral point of view”, vilket innebär att moralregler är avsedda för alla, inte bara för den grupp jag själv tillhör. Rättigheter kan inte bara gälla vissa.

Som två starka röster i det offentliga samtalet just för en oinskränkt yttrandefrihet ville vi göra något konkret. Tillsammans. 

Vi tror på samtalet, dialogen, det öppna samtalet. Yttrandefriheten är demokratins fundament.

I vårt bokprojekt ”Tyst! – om hotet mot yttrandefriheten” vill vi undersöka fenomen som deplatforming och digital aktivism av typen #jagärhär och Näthatsgranskarna, intervjua människor med kunskap i yttrandefrihetsfrågor men även olika sorters aktörer från vänster till höger som själva är bekymrade över utvecklingen, analysera föreslagen lagstiftning, gå igenom hur det ser ut internationellt, bland mycket annat.

Som fristående debattörer är vi i allra högsta grad själva några av måltavlorna med de attacker mot yttrandefriheten som görs.

Men vi behöver er hjälp. 

Och vad är väl bättre som respons på hotet mot vår gemensamma yttrandefrihet än en crowdfundad bok som ska ses som ett avstamp, en konkret protest mot en oroande utveckling?

Debattören och komikern Aron Flam skriver bokens förord. Vi kommer intervjua personer som youtubern Henrik Jönsson, journalisten Jens Ganman och författaren Einar Askestad, bland många andra. 

Så fort vi har finansiering sätter vi gång. Boken planeras att släppas i juni. Och följas upp med en föreläsningsturné tillsammans, där förhoppningsvis fler fria debattörer dyker upp. 

Anslut er till motståndet. Var en del av projektet.

Ann Heberlein & Rebecca Weidmo Uvell

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!