Greta från Davos


Är man opinionsbildare ingår att få kritik. Och att politiska motståndare vänder och vrider på såväl argument som medieframträdanden. Det ingår i jobbet. Att hon valt detta som tonåring ger henne inget frikort från de regler som gäller på den här arenan.

Däremot är det beklagligt att även hon drabbas av den typen av osakliga påhopp som är en del av min och många debattörers vardag.

Det finns tyvärr gott om vuxna människor som inte kan bete sig.

Opinionsbildaren, inte Jesus, Greta Thunberg, blev inbjuden till det stora ekonomiska forumet i Davos i Schweiziska alperna. Hur det gick att fixa på några månader bara är oklart. Någon drog i några trådar helt klart.

Kanske hennes mäktiga vän miljardären och fd statsrådet Kristina Persson eller Isabella Lövins stab, vars parti har tänkt att få en del av Greta-kakan i opinionsundersökningarna? De bannar nog att hon inte fyllt 18 så att de hade kunna anställa henne.

När Greta plötsligt fick en talartid på klimatmötet i Katowice i Polen några veckor innan mötet utmålades hennes deltagande som att världens ledare lyssnade. Tills det avslöjades att ingen var i rummet kl 23 när hon talade.

Gretas medverkande i Davos har uteslutande utmålats som en stor succé av den samlade svenska mediekåren.

Expressen skrev:

Aftonbladet:


Statlig media SVT:

Tyskland är ett Sverige för vuxna, sa numera utskällda Horace Engdahl. Men det stämmer och i tyska tidningen Die Welt har man gjort en annan analys av Gretas påstått bejublade framträdande.

Och där sågar man faktiskt Thunberg. Utan att andra skriker “du hatar barn”, tänka sig.


Översättningen är inte perfekt men ungefär så här:

“Failure is always relative, except in sports. From this point of view, it can not be said exactly whether the long train journey of the Swedish climate activist Greta Thunberg to the World Economic Forum (WEF) in the Swiss Alps has paid off.

If the 16-year-old had wanted to turn the Davos-based global economic elite into climate converts, then it certainly failed. After she had attracted worldwide attention at the Climate Change Conference in Katowice, she had announced her arrival in plenty of time and in the short term to the WEF organizers, who had quickly given her a podium.”

Die Welts journalist fortsätter att kritisera Thunbergs framträdande i Davos. För den tid hon fick att läsa sitt tal var på fredagens morgon när folk började resa hem. Och i ett rum med 58 sittplatser. Ingenstans i svensk media framgick detta.

Men anledningen till att man lyfter fram i världspolitiken meningslösa personer som den superrika popstjärnan Bono och schimpansernas beskyddare Jane Goodall är givetvis att den verkliga makten inte var intresserad av Greta Thunberg, inte heller här.

Naomi Klein beskrev det som att hon talade till “masters-of-the-universe”. Kanske var det ironi?

Die Welt beskrev också presskonferensen som följde. Hennes tionde, som han ansåg var likadan som alla andra. Hon läste hela sitt tal en gång till, från första till sista stavelse. Journalisterna, desperata för att få något nytt, började fråga om hon var en ny Pippi Långstrump.

“Greta, why are you so strong?” Asked another reporter. Since then, we know that Greta, although she attributes a strong will, but she does not feel otherwise strong.”

Hon känns inte stark, skriver han. För enligt internationell press är hon alltså en opinionsbildare som vilken som helst.

Svensk media skrev också om Långstrump men inte i negativ bemärkelse, som var Die Welts analys. Man hade inget nytt att komma med. I Expressen utbröt man däremot förtjust “Hon jämförs med Pippi”. Intressant hur två stora redaktioner kan dra så olika slutsatser.

För deras slutsats var:

Greta will need a new message, otherwise the hype will be over in the not too distant future.

Hypen kommer vara över snart. Hypen Greta Thunberg. Deras ord, inte mina.

Klaus Schwab heter mannen som startade World Economic Forum 1971. Han träffade Thunberg på ett privat samtal. Thunbergs svar på om hon blev inbjuden till 2020 års upplaga var: “Han sa att han ska försöka ordna det”.

Så sätt inga pengar på att hon dyker upp i detta prestigefulla sammanhang då. Hade han velat hade han kunnat ge henne en inbjudan där och då.

Vad sa hon då i Davos?

The Guardian publicerade hela hennes tal.

Som att hon beskyller världens ekonomiska ledare att deras framgång kommit med en “otänkbar prislapp”. Detta visar hur svart-vita hennes budskap är. Här klumpar hon nämligen ihop all ekonomisk framgång med något dåligt. Men det finns massa framgångsrika företag som tvärtom vad hon påstår uppfunnit och producerat produkter som är lösningen på klimatproblemet.

För det här är ju problemet. En 16-åring har en tonårings sätt att se på saker. Och det är antingen eller. Man har inte tillräcklig erfarenhet eller kunskap att kunna ha någon annan. I själva verket är även klimatproblemet otroligt komplext. Jorden kommer inte att gå under om 12 år. Eller om 50 år.

Det här är hennes slutsats. Att vi måste “ändra nästan allt i våra nuvarande samhällen”.

Jag antar att hon syftar på västvärlden. Det är oftast den man pratar om nämligen. Trots att Kina och Indien släpper ut enorma mängder och att ett av världens allra största klimatproblem är att icke utvecklande länder tillagar sin mat på ved och kol. Och får el från kolkraftverk. Ändå är det svenskar och amerikaner som ska “flyga mindre och äta vego” som alltid anses var mirakellösningen.

I själva verket skulle CO2-utsläppen minska radikalt om fattiga människor lyfts ur fattigdom så att de slipper elda ved inomhus för matlagning och kan ha el, att bygga kärnkraftverk och i varma länder, solkraftverk, för just den elen och att internationellt bistånd går till att bygga kärnkraft runt om i världen för klimatneutral energi när allt mer borde gå på el. Som bilar och flygplan till exempel.

Thunberg utmålar likt alla klimataktivister tillväxt, företag och konsumtion som hoten. Socialism i ny förpackning. I verkligheten är just detta lösningen, inte problemet med klimatproblemet.

60 % av alla utsläppen kommer från Kina och “övriga länder”. EU:s utsläpp står för ynka 9 %. Sveriges för 0,02 %.

Jag tycker att det är jättebra att tonåringar engagerar sig i det de tror på och kan inspirera andra tonåringar att göra detsamma. Och har hon uthållighet kanske hon kan göra detta till en karriär. Många miljöaktivister för henne har lyckats omvandla en hobby till en heltidstjänst. Kanske går hon in i politiken. Och precis som alla tonåringar blir hon vuxen och kommer förstå hur komplexa saker är. Att man inte ändrar något på riktigt genom att tonåringar sittstrejkar och säger att huset brinner.

Men just nu är hon en hype, som Die Welt skriver. Och hon säger inget nytt.

Jag skulle önska lite mer objektiv rapportering av svensk media istället för att de frivilligt anslutit sig till hennes PR-kampanj men tills det händer får man läsa utländsk press. I ett Sverige för vuxna.

Nu ska det blir intressant att se vänstern kalla Die Welt för barnhatare.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

0 kommentarer till Greta från Davos

 1. Bra Rebecca! Din granskning visar tydligt hur usla våra svenska medier är, särskilt när det gäller klimat- och miljöfrågorna.

 2. Die Welt är annars minst lika PK som DN. Till skillnad från DN tar man in då och då eller får någon av sina journalister skriva motströms artiklar. Enligt mitt förmenande för att visa att man är objektiv. Till max 5 %. Det som skiljer Die Welt från DN är kommentatorsfältet. Man släpper in alla slags uppfattningar. Vilket lett till att kommentarerna i kontroversiella frågor i huvudsak går stick i stäv med tidningens linje.

 3. Det värsta är väl att det är föräldrarna som trycker på för att sälja böcker på temat “miljö”

 4. Hoppsan. Nu blev du (plötsligt?) en förespråkare för kärnkraft. Vad säger du då om uranbrytningen, de enorma kostnaderna för ny kärnkraft och – inte minst – hanteringen av avfallet, som är livsfarligt långt bortom vår civilisations undergång?

 5. Hoppsan. Nu blev du (plötsligt?) en förespråkare för kärnkraft. Vad har du att säga om uranbrytningen, de enorma kostnaderna för ny kärnkraft och – inte minst – hanteringen av avfallet, som är livsfarligt långt bortom vår civilisations undergång?

 6. Jag tycker du ska studera CO2 lite bättre, då skulle du också förstå att den inte är farlig – tvärtom är den livets gas, utan den skulle allt dö på jorden…

 7. Någon borde förklara det stora sammanhanget för henne.
  Energins helt avgörande betydelse för välståndsbyggande.
  Globalt utgör fossil energi 85 % av tillförseln.
  Byggr vi ut alternativen i takt med ökat behov?
  Vad är alternativen? Stänga av kranarna helt?
  Kärnkraft gen 4-5 och solenergi i kombination. Ingen kvick åtgärd men troligen enda alternativet.

 8. Hej Rebecca
  Tack för dina spot on inlägg. Angående Greta tycker jag det ät förfärligt att föräldrarna utsätter henne för detta. Hon är en typisk asberger personlighet och deras rädlor yttrar sig just på detta sätt. Hon kommer att bli riktigt dålig då hon förlorar all uppmärksamhet.
  Det hela är fullständigt galet!
  Hälsar Anna Lallerstedt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap