Var är vitboken, Centern?

Centerns korta framgångssaga håller på att falna. Kristdemokraterna är nu större än C, som tappat var tredje väljare sedan september. Ett anmärkningsvärt kasst resultat faktiskt så kort efter valet.

2001 var det deppigt i Centern. Stukade efter att ha stött Göran Persson, då de tappade var tredje väljare i valet 1998, beslutade sig Lennart Daléus att gå till höger. Men Centerns rötter är att inte kalla sig borgerligt. I gamla sosse-Sverige var den etiketten ”för höger” för partier som vill ha kakan och äta den.

Man föredrog icke-socialistisk. Redan då definierade man sig efter var solen Socialdemokraterna fanns.

2003 var det Centern som anklagades för att ”fiska i grumliga vatten” för att de inte gjort upp med sin nazistiska historia.

Under andra världskriget var Centerpartiet det parti som hade flest uttalade nazister i partiet. Lätt att glömma bort när Annie Lööf går med brunpenseln.

På 1980-talet grodde den skånska rasismen och nationalismen ut ur just Centerpartiet. Sjöbo-partiet grundades av fd centerpartisten Sven-Olle Ollson efter att Sjöbo haft kommunal folkomröstning att säga nej till fler flyktingar och därefter blivit utesluten.

På 1930-talet hade de en riksdagsledamot som deklarerade sig vara antisemit i riksdagens talarstol.

Centerpartiet lovade efter avslöjandena tidigt 2000-tal att de skulle göra upp med sin bruna historia. Skriva en vitbok. Men ingenting hände.

Men det är inte den enda intoleransen i partiets historia. År 2000 blev det till exempel känt att en centerpartist i Vetlanda var homofob och hamnade i ett uteslutningsärende.


Centerpartiet fick sin första partiledare som var höger i Maud Olofsson. När Annie Lööf tog över gick det fort.

Idéprogrammet var ett dokument som togs fram till Centerpartiets Framtidsstämma 2012 och skulle lagts fram där som förslag till ny politisk inriktning. Det glömmer många bort och Centern har gjort sitt bästa för att sopa hela programmet under mattan.

Helt fri och oreglerad invandring, månggifte och slopad skolplikt var delar som ingick i programmet.

Men detta var idéer som skulle blivit politik i Centern om de inte skällts ut i media och Lööf fick sin första stora kris som partiledare.

Det är en efterhandskonstruktion att det bara var något slags arbetsdokument.

Centerpartiet hade tryckt igenom fri invandring, avskaffad skolplikt och månggifte om inte media har drevat och de tvingats ta tillbaka dokumentet och revidera det. Det är bara att läsa. Det var noggrant förankrat och skulle beslutas om på kongressen på våren.

Nu är de regeringsunderlag och tvingar tills sig att Sverige återigen ska ha EU:s mest generösa asylregler. Som jag visat i mitt tidigare inlägg ger sådana beslut direkt effekt på migrationsvolymerna.

Väljarna, som tvärtemot Centern, vill ha en mer begränsad migration kan bara stå och se på när Centerpartiet får ett steg närmare det idéprogram de 2012 tänkte anta som politiskt program. Nästa steg är kanske mångifte?

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!