Var är vitboken, Centern?


Centerns korta framgångssaga håller på att falna. Kristdemokraterna är nu större än C, som tappat var tredje väljare sedan september. Ett anmärkningsvärt kasst resultat faktiskt så kort efter valet.

2001 var det deppigt i Centern. Stukade efter att ha stött Göran Persson, då de tappade var tredje väljare i valet 1998, beslutade sig Lennart Daléus att gå till höger. Men Centerns rötter är att inte kalla sig borgerligt. I gamla sosse-Sverige var den etiketten “för höger” för partier som vill ha kakan och äta den.

Man föredrog icke-socialistisk. Redan då definierade man sig efter var solen Socialdemokraterna fanns.

2003 var det Centern som anklagades för att “fiska i grumliga vatten” för att de inte gjort upp med sin nazistiska historia.

Under andra världskriget var Centerpartiet det parti som hade flest uttalade nazister i partiet. Lätt att glömma bort när Annie Lööf går med brunpenseln.

På 1980-talet grodde den skånska rasismen och nationalismen ut ur just Centerpartiet. Sjöbo-partiet grundades av fd centerpartisten Sven-Olle Ollson efter att Sjöbo haft kommunal folkomröstning att säga nej till fler flyktingar och därefter blivit utesluten.

På 1930-talet hade de en riksdagsledamot som deklarerade sig vara antisemit i riksdagens talarstol.

Centerpartiet lovade efter avslöjandena tidigt 2000-tal att de skulle göra upp med sin bruna historia. Skriva en vitbok. Men ingenting hände.

Men det är inte den enda intoleransen i partiets historia. År 2000 blev det till exempel känt att en centerpartist i Vetlanda var homofob och hamnade i ett uteslutningsärende.


Centerpartiet fick sin första partiledare som var höger i Maud Olofsson. När Annie Lööf tog över gick det fort.

Idéprogrammet var ett dokument som togs fram till Centerpartiets Framtidsstämma 2012 och skulle lagts fram där som förslag till ny politisk inriktning. Det glömmer många bort och Centern har gjort sitt bästa för att sopa hela programmet under mattan.

Helt fri och oreglerad invandring, månggifte och slopad skolplikt var delar som ingick i programmet.

Men detta var idéer som skulle blivit politik i Centern om de inte skällts ut i media och Lööf fick sin första stora kris som partiledare.

Det är en efterhandskonstruktion att det bara var något slags arbetsdokument.

Centerpartiet hade tryckt igenom fri invandring, avskaffad skolplikt och månggifte om inte media har drevat och de tvingats ta tillbaka dokumentet och revidera det. Det är bara att läsa. Det var noggrant förankrat och skulle beslutas om på kongressen på våren.

Nu är de regeringsunderlag och tvingar tills sig att Sverige återigen ska ha EU:s mest generösa asylregler. Som jag visat i mitt tidigare inlägg ger sådana beslut direkt effekt på migrationsvolymerna.

Väljarna, som tvärtemot Centern, vill ha en mer begränsad migration kan bara stå och se på när Centerpartiet får ett steg närmare det idéprogram de 2012 tänkte anta som politiskt program. Nästa steg är kanske mångifte?

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

0 kommentarer till Var är vitboken, Centern?

 1. Brun brunare Centern…
  Bönderna hade väl störst praktisk erfarenhet av avel)

  Man förstår innerligt väl,
  varför både (S) o Centern,
  nödgas använda projektion som politisk arbetsmetod!

  Varför Liberalerna går på det, är närmast obegripligt!

 2. Jag har inte sett förslaget men har uppfattat det så att man ville modernisera äktenskapslagstiftningen vilket skulle bl.a. ha möjliggjort månggifte – det var en bieffekt om jag förstått det rätt. Men det är klart att pressen tog fasta på det spektakulära och blåste upp det. Och nu har vi via import månggifte i Sverige trots att det inte är tillåtet!! Och myndigheterna vet inte vad de skall göra.

  Är skolplikt bra? En bra fråga som inte har debatteras vilket vore önskvärt. Fungerar skolplikten idag? Vad händer med de som skolkar? Finns det verksamma medel för att hindra de som struntar i skolplikten? Jag tror inte det. Det finns å andra sidan de som INTE vill sätta sina barn i den statlig/kommunala skolan och hjärntvättas där. Det finns familjer som har tvingats lämna Sverige då de inte accepterat att sätta sina barn i den svenska skolan. Det hade varit bra om dessa centerförslag hade fått komma upp till debatt. Fegt av Annie att inte låta det ske. Att inte stå upp för de persomer som hade fått i uppgift att ta fram ett program. Jag är INTE centerpartist.

 3. “På 1980-talet grodde den skånska rasismen och nationalismen ut ur just Centerpartiet. Sjöbo-partiet grundades av fd centerpartisten Sven-Olle Ollson efter att Sjöbo haft kommunal folkomröstning att säga nej till fler flyktingar och därefter blivit utesluten. ”

  Vad för rasism? Att rösta om flyktingmottagande? När i stort sett hela kommunen stödde Sven-Olle Olssons linje? Hade du själv röstat för flyktingmottagande?

  och “nationalism”. Vad bor vi i för någonting, är det inte en nation? Är man stygg om man vill ha det så även i framtiden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap