En auktoritär socialdemokrat

Jag hade ingen aning om vem sossen Magnus Manhammar var, tills nu. Han är riksdagsledamot från Karlskrona. Och blev nyss omvald till sin andra mandatperiod. Han är även tidigare medarbetare för Expo.

I höstas polisanmälde han en SD:a gruppledare i Karlskrona. Det är inte första gången han polisanmäler folk. Sverigedemokraten hade kritiserat att Karlskrona beviljat böneutrop från moskén varje fredag.

”….då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ”Allah akhbar” som islamister skriker när de spränger sig i luften”

Det finns ingenting i den meningen som bryter mot någon lag.

Men när Manhammar förlorade (intressant att ens åklagaren valde att ta upp fallet) så var hans reaktion inte en respekt över att rättsväsendet haft sin gång. Nej. Då är det fel på lagstiftningen.

Att kritisera böneutrop vill Manhammar göra olagligt.

Detta visar en tveksam inställning till yttrandefrihet tycker jag.

Manhammar har för övrigt en vana att okynnes polisanmäla saker. Tidigare 2018 polisanmälde han en annan riksdagsledamot för förtal. Det är nästan så att man kan tro att Manhammar polisanmäler för PR faktiskt. Båda anmälningarna skedde 2018, valåret.

Men Manhammar visar upp dessa auktoritära tendenser och eget extremt språkbruk i andra områden om man läser hans öppna Facebook-flöde.

Som att han i december kallade SD:s budget för apartheid.

Inte bara relativiserar det förtrycket det sydafrikanska svarta folket led under en lång tidsperiod. Utan det brutaliserar det offentliga samtalet att referera till ett annat partis budget som ”apartheid”.

Han har delat en text där LO kallar alla som kritiserar det politiskt korrekta för ”rövhattar med kass människosyn”.

Han har i ett anförande i Sveriges riksdag krävt att riksdagsledamöter ska få flygförbud, att man inte ens ska behöva vara i riksdagen som ledamot ”för att rädda klimatet” och att riksdagens matsalar enbart ska servera vegansk mat. Tvång. Auktoritärens bästa kompis.

När allmänna motionsperioden var lyckades Manhammar inte hitta på egna frågor att driva utan frågade sitt sociala medie-flöde. Som föreslog sockerskatt. Och att lagstiftaren jämställer spelreklam med alkoholreklam. Mer tvång och repression alltså.

Han påstod att Kristersson inte är demokrat om han inte går över den kommunala självständigheten och utesluter alla moderater som samarbetar med SD.

Inte bara fräckheten att kalla Moderaternas partiledare inte demokratisk om han inte gör som Manhammar säger utan också att han tar sig friheten att kräva att andra partier utesluter medlemmar som gör som deras lokala väljare vill.

Vad är demokratiskt i det synsättet?

Att väljarna i dessa kommuner inte ska få de politiker de röstat på för att en sosse anser att det inte är demokratiskt?

”Engagera dig i demokratin”

Han understår sig alltså att insinuera att alla som inte är sossar inte är demokratiska.

Det är inte en gång han gjort så. I ett tidigare inlägg skrev han att ”demokratin har tagits för given” och att han och sossarna ”finns där”.

De här befängda anklagelserna att allt utom S är odemokratiskt fortsätter i många inlägg.

Bland annat när ny talman skulle väljas. Då ansåg Manhammar att samarbeta med SD, ett demokratiskt valt parti i Sveriges riksdag och i kommunala val, är odemokratiskt. Ett allvarligt hot mot demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Makalöst att han på riktigt tror detta. Man får tycka vad man vill om SD men att kalla att samarbeta med dem ett hot mot demokratin och mänskliga rättigheter är förbluffande.

Det skrämmande här är att socialdemokraterna har en riksdagsledamot som själv yttrar antidemokratiska och auktoritära tendenser.

Särskild demokratisk verkar dock inte Manhammar själv varit som ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona. Han avgick i december efter en lång tids turbulens och kritik mot hans ledarskap, där han ska ha ägnat sig åt att frysa ut medlemmar.

Men kupper och genvägar är inget nytt för Manhammar.

Han var en av Ardalan Shekarabis förtrogna när han fuskade med SSU:s pengar 2005.

När Shekarabi avgick förordade Manhammar Anna Sjödin, som också blev vald men sedan sparkades efter Crazy Hourse-skandalen.

2012 skrev han en krönika där han tyckte att Sverigedemokrater borde uteslutas från alla föreningar som finns, från facket till frimärksklubbar. För att de inte är demokrater enligt Manhammar.

2013 kallade han SD:s politik för ”äcklig” i talarstolen i riksdagen. Jag länkar inte för att det är Inte Rasist Men som laddad upp klippet och jag vill inte ge dem trafik.

Med tanke på hur Manhammar själv slirar på såväl ordbruk som demokratiska värderingar är det nog lämpligt att hålla lite koll på vad han pysslar med politiskt och i media denna mandatperiod.

Det jag sett hittills är inte så fräscht.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!