Hamnarbetarförbundet Kommunisterna

Det mest destruktiva på svensk arbetsmarknad, a blast from the past där varken värderingar eller attityd anpassats sedan man bildades sent 1960-tal, är utan tvekan bråkstakarna i Hamnarbetarförbundet. Avskydda av såväl LO som av resten.

Det är Transportarbetarförbundet som ingår i LO som har kollektivavtalen. Detta har Hamnarbetarförbundet varit sura på sedan de bröt sig ut ur just det förbundet.

Det är det evighetsstrejken i Göteborg handlar om. Att de, som tidigare haft förmåner de inte har rätt till för att arbetsgivaren Göteborgs Hamn var bussiga (för att hamnen var kommunalt ägd och därmed styrd av politiker, inkl Vänstepartiet), inte har dem längre. Förmåner de aldrig skulle ha fått från början, som exempelvis egna skyddsombud.

Banden mellan förbundet och kommunister är starkt.

Ändå behandlas Hamnarbetarförbundet som om de vore rumsrena av media. Ett litet fackförbund som ”bara vill ha samma rättigheter som alla andra”.

När striden i själva verket är en lucka i arbetsmarknadslagstiftningen. Och den måste stängas. Företag som har kollektivavtal ska inte kunna drabbas av strejk. Detta respekterar varken Hamnarbetarförbundet eller det andra oseriösa facket Syndikalisterna.

Men även LO ser mellan fingrarna. Många förbund har som regel att man inte kan vara Sverigedemokrat och fackligt förtroendevald. Men vara kommunist och förespråka revolution går bra.


Att SKP stödjer Hamnarbetarförbundet är varken en nyhet eller märkligt – de är besatta av strejk. Följer man deras flöden ser man att var och vartannat inlägg handlar om strejk. Dvs att inte jobba.

Deras ordförande kallar Sovjetunionens fall för en mänsklig katastrof. Det är dessa värderingar, unkna värderingar, som landets journalistkår inte anser viktiga nog att belysa trots att de tydligt hjälper Hamnarbetarförbundet med både opinionsbildning, pengar och resurser.


I SKPs tidning Proletären kunde man innan de dödade länken (de står väl inte för det) läsa att vid en av alla oändliga strejker Hamnarbetarna haft sedan de bildades så ringde de just Sovjet för att få hjälp.

Hamnarbetarna har även nära relationer med Kommunistiska partiet, där Sven Wolter och Pia Sundhage är prominenta medlemmar. Jag vet, potejto potato men det är två olika partier obegripligt nog. Sektvänstern kan inte ens hålla ihop enheter som är några tusental utan att implodera och bilda nya partier.

Wolter talade på Hamnarbetarnas kongress 2017 till exempel.

Hamnarbetarförbundets fd ordförande Gunnar Norberg var även med och bildade Kommunistiska partiet.

Det sista kommunisterna, ni vet de som inte kallar sig det längre, har också nära band med Hamnarbetarförbundet.

Eskil Rönér är ordförande i förbundet och han är aktiv i Vänsterpartiet Helsingborg, som av en händelse i april hade ett seminarium om just strejkrätten med Röner. Ihop med ABF.


Peter Annerback är ordförande just för Hamnfyran som är de som strejkar. Som av en händelse är hans pappa Jan Annerback Vänsterpartist i Göteborg och sitter i Göteborgs hamns styrelse….

Vänsterpartiet i Göteborg är väldigt aktiva för strejken och har bland annat samlat in pengar till de strejkande hamnarbetarna när arbetsgivarna svarade med lock out.

Trots de nära och långa kopplingarna mellan Hamnarbetarförbundet och SKP, Kommunistiska partiet och även personkopplingarna mellan Vänsterpartiet och förbundet behandlar media strejkerna som ett rumsrent förbund.

Är inte det märkligt?

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!