Att inte sky några medel

Centerpartiet fick 3 %-iga mätningar 2013 och 2014. Tjänstemännen snyftade på riksdagsrum och i Rosenbad. Annie Lööf hängde löst. Vad gjorde Moderaterna då?

Tröstade dem. Försvarade dem. Jag har vänner som bokstavligen stod och kramade ledsna Centerpartister den tiden. Vänner som jobbade i Rosenbad. Undertecknad ryckte många gånger ut till deras försvar online när Socialdemokraterna utsåg Lööf och Centern till huvudfiende. De skulle ut ur riksdagen.

Skäl?

S såg sin chans att splittra Alliansen den vägen, genom att ett parti åkte ut.

När Moderaternas siffror började dala, mycket på grund av DÖ och historiska dåliga beslut 2006-2014, vad gjorde Centern då? Agerade de som de bussiga kompisar KD och M gjorde när de låg risigt till? Så risigt att de höll på att åka ur riksdagen?

Nej. De betalade igen tjänsten genom att gräva ett litet dike och utöva krypskytte mot Anna Kinberg Batra, när hon var svag. Annie Lööf utmanade AKB i interna möten och siktade, nu när de stora partiets ledare var tillfälligt försvagad, att utmåla sig själv som Alliansens ledare. Ett statsministerämne.

Jag har många goda källor inom Moderaterna och Kristdemokraterna. Jag vet vad som hänt historiskt och idag.

Därför reagerade jag på Annie Lööfs oförblommade historierevision, ja lögner faktiskt, i Dagens Nyheter idag. Det ultimata beviset på att Centern skyr inga medel.

Det börjar direkt. I första stycket.

”Moderaterna öppnade upp för att inleda samtal med SD och på det sättet räkna in det i sitt underlag”

Vad hände i verkligheten?

Moderaterna har aldrig räknat in SD ”i sitt underlag”. Men de har gått från 2,6 % i valet 2006 till 13 % i valet 2014 och något måste göras. Isolera dem fungerade bevisligen inte och det ser alla som inte är förblindad av sin egen självbild.

Anna Kinberg Batra sa ordagrant att M borde samtala med SD i utskotten.

Det är detta Lööf nu kallar ”räkna in i underlag” som i regeringsunderlag, som i budgetunderlag. Makalöst faktiskt.

Hon sa också att man borde fälla regeringen. Exakt det som Vänsterpartiet sa för fem minuter sedan. V sa rakt ut att man inte tvekar att fälla regeringen, även om SD också skulle rösta så. ”Alla får rösta som de vill”.

När jag läser Lööfs första meningar chockas jag lite över att hon tror att hon kommer lyckas med det. Det är bara att söka fram intervjuerna AKB och senare Ulf gjort och motbevisa henne.

Ta Annie Lööf på bar gärning så att säga. Internet never forgets.

Det vi ser just nu, mina vänner, det är ett försök att ta sig ur det som komma skall – skuld. Eget ansvar.

Take no prisoners. Säg vad som helst. För Centern spräckte Alliansen, egentligen inte efter valet utan som jag lett i bevis började C och FP ha hemliga möten redan i september 2017 när de under en 3-veckorsperiod gick från enighet till illojalitet med Alliansen. De räddade Hultqvist.

Varför räddade de honom?

För att slänga ett köttben i riktningen ”spräcka Alliansen efter valet och springa till S”. Han var deras mest populära minister. Genom att backa från kravet visade Lööf Stefan Löven att hon kunde svika Alliansen och att S hade möjlighet att få en bundsförvant, om han spelade sina kort rätt.

Nu vill C, med alla medel tillåtna, skriva om historien.

De ska kasta så mycket skit på Moderaterna att historieskrivningen blir att det i själva verket var vi som spräckte Alliansen.

De kommer ha hjälp av ett makthungrigt Socialdemokraterna och hela deras opinionsbildningsapparat, för att omöjliggöra att Alliansen uppstår igen är mål nummer två nu när den är död. Och de kommer ha hjälp av en samlad mediekår som än så långe fortfarande lyfter upp Lööf. Inte som de gjorde 2017 dock.

Men tiden är knapp. För att mediedramaturgi är att de älskar att bygga upp en person. Hylla. Ge ikon-status. För att sedan i bästa fall ignorera, i värsta fall riva ner, brick by brick. Det finns oräkneliga exempel. Lööf vet därför att tiden är knapp. Snart kan hon bli Miljöpartiet, som hyllades i åratal, för att sedan rivas ner. Och senaste åren verkat i rätt stor skugga jämfört med hur det varit.

Historerevision nummer två kommer längre ner i artikeln.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att hon tror att hon kommer att komma undan med det här när så många vet exakt hur det gick till.

Ulf Kristersson har aldrig brutit ett vallöfte och gått fram på egen hand.

Det som hände var följande.

Annie Lööf sa en sak framför kamerorna och en sak i slutna rum. Och andra saker sa hon inte alls i rummen heller. Hon upprepade att hon ville hålla ihop Alliansen i media, när förhandlingarna i Alliansen skedde vägrade hon ingå i en regering om inte Socialdemokraterna antingen ingick eller gav dem sitt ja. Inget av detta var ens i närheten av sannolika. S vägrade båda, givetvis. De sitter inte i en regering de inte själva leder.

Annie Lööf vägrade konstant att svara på frågan om hon hade tänkt stödja Löfven. Eller rösta på Ulf. Ända tills hon på en presskonferens slängde Alliansen framför bussen, den första gången hon sa att de tänkte rösta nej.

Det var kört att bilda en regering med Alliansen för att Lööf vägrade.

Ska man ge upp då?

Nej. Då gör man, om man är en bra förhandlare, en kompromiss. Som är något alla kan leva med. I det läget, inte förr. I det läget när Lööf vägrade regering med sina gamla kompisar, föreslog Kristersson att okej, om nu regering är uteslutet – då bildar vi två som vill sitta i regering detta och C och Fp får förhandla budget som om de satt i regering och en option att när som helst hoppa in i regering.

Ett otroligt generöst erbjudande.

Hur tackade då Lööf M och KD för detta ha-kakan-och-ätan-den-avtal?

Hon spräcker Alliansen. Och ljuger för alla. Det hemliga mötet med Löfven på husbåten, den enligt Fridolin ”mycket långa förhandlingstiden”, ställer alla samma fråga – när började dubbelspelet egentligen? Träffade Centern Socialdemokraterna direkt efter valet och spelade dubbelt långt innan de i media erkände att de förhandlade?

Det är samma besvikelse jag kände i höstas när de på egen hand gick för att söka stöd av SD

Detta är meningen som varken jag eller hoppas jag, någon annan i M eller KD kommer kunna förlåta.

I denna mening sammanfattar hon oärligheten från 2017 fram tills idag. Och den oärlighet som jag tror tyvärr kommer prägla kommande mandatperiod. När de tror att de kommer kunna fortsätta som en del av Alliansen.

För hur, Annie Lööf, hur tror du att någon i Moderaterna kan gå vidare från den meningen du precis i en intervju med DN häver ur dig?

Personligen är jag inte besviken. Inte längre. Jag är inte ens arg. Jag är målinriktad. Och ute efter revansch. Jag är ute efter det nya politiska landskapet. Ett där makten och politiken faktiskt representerar den högermajoritet som redan idag finns bland väljarna. När man kan se väljarna i ögonen när man säger att de faktiskt fick vad det röstade på.

Centerpartiet har kommit undan för länge och för billigt. Folkpartiet, de tappade för länge sedan sitt existensberättigande i svensk politik.

Jag stänger inte dörren alls till borgerlig samarbete, som sagt, alla röster är välkomna i riksdagen när det handlar om att möjliggöra sin politik. Det är det som räknas. Men tiden är över när vi tar stryk för att ett gäng från ett litet parti höga på hybris och en verklighetsfrånvänd politik byggd på hur man önskar att verkligheten var istället för på hur den är. Där målet är symboler och dunkar i ryggen, helst från vänstern och mer än gärna från media.

Ni som tror att C och Fp kommer fälla regeringen och extra val kommer uppstå – lägg ner den tanken. Det kommer inte hända. Det bekräftar C längre ner i artikeln och att V skulle ihop med M, KD och SD fälla en vänsterregering är otänkbart i praktiken.

Är man borgerlig vägrar man rotera som en planet kring solen Socialdemokraterna. Den omloppsbanan har Centern och Folkpartiet helt frivilligt nu återigen anslutit sig till, efter 15 år i opposition.

Moderaterna och Kristdemokraterna står som alltid utanför och har redan byggt nära band. Det gläder mig.

Centern är mer än välkomna att stödja en sådan regering och förhandla med den. Men tiden måste var förbi när vi kröker rygg för att hålla ihop ett dåligt äktenskap där ena parten inte bara varit otrogen utan visat sig ha en annan familj i en helt annan stad under en lång tid.

Vägen dit är en mycket rakare blå linje, förnyade äktenskapslöften och monogami med det andra borgerliga partiet och öppna dörrar, till alla partier i Sveriges riksdag.

#M+KD2022

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!