JÖK-en och kommunisterna

Det har varit fascinerande att se. Hur Centern och Folkpartiet, som ju ägnade året innan valet att med ljusröd färg måla in sig i varsitt hörn för att Löfvens partiapparat lyckats spinna att valet inte alls stod mellan socialism och liberalism.

Utan mellan evigt maktinnehav för S och SD.

Och sedan, när man trodde att de fått nog av att stå i ett hörn, direkt efter valet började måla igen. Denna gång genom att prata om att V och SD är samma skrot och korn. Extremister. Populister. Inga ska få inflytande. Nu är i och för sig beskrivningen av Vänsterpartiet helt korrekt och ingen mer än jag är gladare över att de äntligen beskrivs så. Men om jag vore i färd med att spräcka Alliansen och sälja ut mina polare skulle jag valt en annan väg, av strategi. Tvärtom faktiskt lyfta fram positiva saker. För att möjliggöra svek nummer två – sätta sig i samma båt som kommunister.

Men icke. För att först bädda en omöjlig bädd och sedan försöka lägga sig i den verkar vara både Folkpartiets och Centerns strategiska politiska snillens melodi.

Så efter de beskrivit V som ett ytterkantsparti man absolut inte kan samarbeta med och tvingat in den så kallade ”förnedringsklausulen” (hör när 1000 ledsna så kallade före detta kommunister fäller en tår) kräver de ändå att de ska släppa fram både regeringen och överenskommelsen.

Nu är i och för sig V duktiga på att måla in sig i hörn själva och har ju sagt att de kommer rösta nej till även en Löfven-regering om de inte får inflytande men vad betyder inflytande? Ordet som dominerade valrörelsens medieutfrågningar men som aldrig avkrävdes en definition. Och bara som en raspig skiva handlade om SD och inte om något annat parti i riksdagen .

Den stora frågan nu är givetvis – kommer Vänsterpartiet acceptera det som ligger på bordet? Eller kommer de rösta nej?

Det är denna skrivning som är förnedringsklausulen men den är också mycket central för svaret på frågan.

Det innebär också att de ingående partierna (red.anm S, MP, C och Fp) i de sakfrågor som dokumentet omfattar inte ensidigt samverkar med andra partier i riksdagen

Inte ensidigt. Det är alltså okej att C och Fp sitter med i förhandlingar med fd kommunister, men S och MP får inte sitta själva. Det är vad som står. Det står inte alls att V är isolerat, som de påstår i meningen efter.

Det står också ”i de sakfrågor dokumentet omfattar”.

Detta är en friskrivningsklausul. För dokumentet omfattar en pyttedel av en statsbudget, vilket innebär att i alla andra frågor är S och MP fria att förhandla helt själva med kommunisterna.

Detta är skälet varför det dröjt med svar från Sjöstedt. För att Löfven redan gett honom ett sockrat bud på en massa annat, som inte finns på den där papperslappen. Eller servetten, för att använda en populär liknelse.

Det V diskuterat i helgen är om det sockrade budget kommer räcka för att inte trycka rött trots att man är förödmjukad och sur över att inte längre vara enda samarbetspartnern till regeringen och därmed få domdera.

Så vad är det då Lööf och Björklund tycker är okej i Vänsterpartiets politik som gör att de tänker släppa in riksdagens mest extrema parti in i sin påstått liberala famn, utan att de tror att politiken därmed kommer domineras inte av deras politik utan av socialism?

För som det står ordagrant i Vänsterpartiets aktuella partiprogram:

Den väpnade kampen ska inte romantiseras. Den är alltid sista utvägen

Det står också:

Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande

Två helt oanständiga och odemokratiska delar i ett riksdagspartis partiprogram givetvis. Ändå kommer Fp och C att acceptera inte bara detta utan att sitta i förhandlingar med dem. Om ekonomisk politik.

Men de är i sin sakpolitik mer av ett ”koka grodan”-parti. Man ska införa socialismen långsamt, så att man inte märker vad som händer.

Det avgörande är att föra en politik som faktiskt förändrar de rådande maktförhållandena i en demokratisk riktning och därmed lägger grunden till en socialistisk samhällsomvandling

Det är så man ska se dem. Allt de gör syftar till detta. Vilket torde göra dem omöjliga som ens samtalspart till partier som har ett uns liberalism i sig.

Men landets två socialliberala partier (ännu, vid nästa val lär det vara ett kvar) säljer alltså sin själ för att deras enda existensberättigande är att isolera SD. De har idag inget annat. Det är det som erbjuds.

Jag brukar alltid säga att människor utan självkänsla är de värsta att jobba med, för de lever på andras uppskattning och det gör dem osäkra revirbesatta kappvändare.

Samma sak med partier tydligen. När man tappat sin självkänsla, som Centern och Folkpartiet uppenbarligen har, blir man farlig.

För då kan man lätt gå i vilken riktning som helst, bara man får en klapp på huvudet av uppskattning. Även om uppskattningen kommer från de som nyss doppade ens huvud i skolans toalett.

Det är Centern som fått mest skit i media men jag tycker Folkpartiet är värre. För Björklund har gått ännu längre än Lööf i sin retorik emot oss i högern. Han beter sig verkligen som ett förvirrat mobboffer som plötsligt blivit bjuden på kalas hos den populära killen. Han verkar kunna säga och göra vad som helst just nu. Ingen riktning, ingen självkänsla, bara ett slags rus att äntligen få vara med. Kosta vad det kosta vill.

C och Fp accepterar alltså visst Vänsterns inflytande, det står svart på vitt.

Så vad kan då Löfven tänkas ha erbjudit Sjöstedt då?

Han får inte förbjuda vinst i välfärden men det vet han redan eftersom proppen föll i våras så det är ett icke-löfte från Löfven till C och Fp. Men han kan till exempel ändra regler för tillstånd och etablering så att det i praktiken blir olönsamt för nya bolag att starta. Eller införa en extra skatt på just privata välfärdsföretag för att på så sätt avveckla verksamheterna inifrån.

Frågan är viktig för V, så åtminstone jag räknar med att något i det sockrade budet som nu V har tagit ställning för eller emot innehåller något om vinst i välfärden.

En annan sak som är viktigt i V:s projekt att göra Sverige till en socialistisk diktatur är makten om kapitalet. Och ekonomisk demokrati, dvs löntagarfonder 2.0, har de gemensamt med Stockholms arbetarekommun (S i Stockholm där Ygeman är ordförande).

Förslag i den här riktningen kan också vara tänkbara delar.

Vänsterpartiet ingår inte i pensionsgruppen för att de helt enkelt inte är tillräckligt seriösa. Men det innebär inte att de inte har radikala förslag på pensionsområdet, till exempel att använda AP-fondernas investeringsmakt för att driva politik. Detta gillar för övrigt även MP.

Statlig upphandling ingick som ett av många områden inte i servettöverenskommelsen Jöken.

Men som alla socialister älskar de offentlig upphandling för att det ger makt över företag. Detta har de gemensamt med sossar och miljöpartister. Och är lågt hängande frukt i ett bud.

Att styra offentliga upphandlingen mot företag med kollektivavtal (nu när det inte gick att kräva det), kräva sociala krav, kräva miljömärkningar av Bra miljöval (Naturskyddsföreningens kommersiella märkning), Fairtrade (ägs av LO) eller ekologisk, som inte fungerar etc är reella politiska förslag även S och MP gillar.

Vården är en kärnfråga för V. Inklusive sjukförsäkringen. De vill till exempel avskaffa karensdagen samt införa straffavgifter till företag ”som inte rehabiliterar”.

Bara höja miljöskatter kommer inte räcka för att få med sig kommunisterna, vars hela ekonomiska politik går ut på att motarbeta flit och ambition istället för att motverka fattigdom. De drivs av avundsjuka, precis som sossarna.

Skattehöjningar är att vänta, bara frågan om på vad. Höjd kapitalskatt kanske? En högre bankskatt?

Centern sa i höstas att arbetsrätten är ett ultimatum. Detta ultimatum blev, som alltid, en utredning och inte ens en förändring av LAS. Utan en utredning om utökning om undantag i turordningsreglerna för uppsägning. Idag får man undanta två personer.

Detta urvattnade låtsasförslag öppnar givetvis för S att slänga ett köttben till både LO, sig själva och V på kuppen genom att göra andra delar tuffare. Som att begränsa bemanningsföretag, som LO krävt länge. Eller heltid som norm, som de själva driver men aldrig inför. Stärka fackens inflytande behöver liksom inte V vrida sossarnas arm för att göra.

Räkna med att summan av förhandlingarna blir mer makt till LO och hårdare arbetsrätt, inte rimligare.

Besattheten av ”rika människor” som de delar med sossarna kan också lätt leda till att någon eller några saker på denna lista införs.

Flumskolan är ju vänsterns signum, de vill helst inte ha betyg och inga prov. Alltså kräver V att fler högskolor ska frångå betyg som antagningsmetod för ”alternativa vägar”. Detta kan S utan problem bevilja.

Och en rad kaffepengar, som ju Vänsterpartiet till perfektion utvecklat att marknadsföra som stora reformer. 50 miljoner kronor hit, 150 dit. När alla som kan läsa en budget ser att allt under 2-3 miljarder är felräkningspengar i budgeten.

Så ”ytterligare 59 miljoner till XYZ och 75 miljoner till bludderibludd” kommer utropas till ett halleluja-moment av ett V som inte vill tappa ansiktet.

Ingenting i utrikespolitik eller bistånd fanns med i JÖKen, eller något om forskning, utbildning, kultur eller sjukförsäkring. Och en massa andra områden. Fältet var och är därför fritt för Löfven att ge V lite vad som helst här. Jag har bara tagit ett antal exempel.

Nu kan allt hända i svensk politik så det är inte över förrän det är över. Men V:s sits som vänsterextrema förändras inte med valresultat. De står där de står. De har inga andra partners att få än sossar. Oavsett om de röstar nej nu.

Röstar de nej är min spaning att Löfven ändå tvingas ut på banan för att processen måste vidare. Vid omgång fyra får Löfven frågan igen och då sockras buden igen. Att V skulle driva det hela vägen till extra val känns osannolikt. De har inget val även efter ett extra val än att foga sig till sossar. Eller sitta isolerade utanför en högerregering.

Jag tror att V säger ja. Nu eller så röstar de nej för att köpa sig ännu bättre avtal i omgång fyra.

Men hur mycket jag än själv i detta läge ser ett extra val har jag svårt att se att detta kommer ske. Man ska dock aldrig säga aldrig….. Den politiska hösten 2018 visade att all bets are off.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!