Malena Erman missuppfattar

Att vara en opinionsbildare är inte ett jobb för alla. Det är hårt. Man måste tåla att ifrågasättas, varje dag. Vissa klarar inte ens av att ifrågasätta utan går direkt på personangrepp. Ens utseende, vikt, familj, mentala tillstånd, värderingar, allt blir slagträn för mindre nogräknade politiska motståndare.

Man blir en offentlig person. Den konstanta pressen och påhoppen kan nöta ner folk. Och man måste tåla det. Det är en del av jobbet. Jag vet. Jag har haft detta som heltidsjobb i fem år. Jag hade inte fixat fem år om jag inte hade passat för jobbet.

Att en 15-årig flicka med diagnoser ska vara i den här miljön är något jag och många andra ifrågasatt. Inklusive andra föräldrar till barn med samma sorters diagnoser. För att det för en oerfaren person som dessutom är så ung är för hårt. För jobbigt. Men kritiken från mig och många andra har aldrig någonsin handlat om huruvida Greta Thunberg inte har rätt att göra sin röst hörd. Jag är en av yttrandefrihetens främsta förespråkare, det vet alla som följt mitt arbete. Jag skulle aldrig i livet använda min egen för att tysta andra.

Antingen förstår inte Malena Ernman detta eller så låtsas hon för plocka poänger.

Ingenstans i Aftonbladet kan man läsa att hon medger att skolstrejken inte var Greta Thunbergs egen idé. För det gör hon i sitt eget Facebookinlägg.

Varför valde Aftonbladet att inte ta med den mest relevanta informationen när de gjorde en nyhet på Ernmans publika Facebook-inlägg? De mörkar ju medvetet.

Precis samma sak som SVT Nyheter valde när de i studion rapporterade att Thunberg höll tal för ”världsledarna”. Men när de konfronterades med kritik byggd på de egna bilderna där man ser att det är tomt i salen, medgav att ingen var i lokalen. Det var piratpartisten Henrik Alexandersson som först noterade att SVT påstod en sak när verkligheten var en helt annan i ett blogginlägg den 29 december.

Nyheter Idag fick SVT att medge felet dagen efter.

SVT Nyheter däremot tog med nyheten att idén inte ens var Greta Thunbergs utan en annan vuxen persons, nämligen Bo Thorén från Fossilfritt Dalsland.

Följande står i inlägget:

Ernman dementerar också att Greta Thunberg fått ekonomisk ersättning.

Vem har påstått det?

Jag har inte sett en enda person som påstått att 15-åringen fått betalt. Någon läsare får gärna upplysa om ni vet vad Ernman menar. All kritik som jag sett handlar om huruvida det är lämpligt att en autistisk 15-åring utan erfarenhet utsätts för det hårda tryck som ingår att vara opinionsbildare. Och dessutom slumpen i att strejken skedde vid boksläppet samt att hon fått hjälp av vassa PR-personer för att slå igenom.

Sedan säger Ernman emot sig själv.

”Hon har inga kopplingar till någonting som inte är uteslutande ideell verksamhet”

Samtidigt som hon öppet erkänner att Ingemar Rentzhogs företag, för det är ett AB, We don´t have time, är en av organisationerna hon samarbetar med. Men de är inte ideella, deras mål är att tjäna pengar. Som jag bevisat i mina blogginlägg om fd finanskillen Rentzhog som har täta familjeband med miljardärerna Persson från Östersund.

De tog in 10 miljoner kronor i riskkapital, må så vara av privatpersoner via Fundedbyme, för att bygga en helt ny sociala medieplattform. Där målsättningen är att tjäna pengar på annonser bland annat. Och att få provision på att folk köper utsläppsrätter.

På vilket sätt menar Ernman att detta är ideellt?

Även om syftet med bolaget är miljö, som Ernman tycker är ett gott syfte, är målsättningen ändå pengar. Vinst.

Menar Ernman att inga bolag som håller på med något hon anser är gott, säg elcyklar eller vindkraft, därmed inte ska anses vara vinstmaximerande företag utan ”ideella”?

Jag kan bara kalla detta utspel från Ernman för vad det är: en halmgubbe. Som mamma förstår jag att man vill försvara sitt barn men detta är faktiskt bara löjligt.

Att göra sin röst hörd är det finaste med demokrati. Som förutsätter yttrandefrihet. Det är få, om någon, som vill tysta Greta Thunberg. Lika många som påstår att hon är köpt av något bolag.

But if you can’t stand the heat, get out of the kitchen.

Det är inte hat att kräva att även en 15-åring, särskilt en som lyfts upp som Jesus av Limhams kyrka och hela det ängsliga medieetablissemanget, kan argumentera för sin sak, kan bemöta kritik och också pallar det.

En sak till. Det går utmärkt att opinionsbilda utan att skolka. Fråga vilken engagerad ungdomsförbundare som helst, som tar in ungdomar från 13 år. Men okej, de har inte hjälp av en världsberömd mamma, drivna med gratis hjälp av fd finanskillar med deg från kända miljardärsfamiljer och nu med syfte att tjäna pengar på folks oro över klimatet samt ivrigt påhejad av ett Miljöpartiet på dekis som desperat behöver en ny symbol att hjälpa till att dra väljare.

För så här fungerar det. Ingenting är gratis. Om Ernman på allvar inte tror att mediaspektaklet precis som alla gånger tidigare, lyfter upp en person, bygger upp och hyllar för att dra vidare likt en gräshoppssvärm när de tröttnat och lämnar Greta Thunberg i en stor svart skugga tror hon fel. Det har funnits mängder med Greta innan henne och kommer finnas många efter.

Kommer någon ihåg Anton Abele?

16-åringen som snabbt startade Facebook-gruppen i alla Fb-gruppers linda – Bevara oss från gatuvåldet – när en kille sparkats ihjäl på Kungsholmen efter en fest. Han fick alla priser som gick att få, satt i alla soffor, han fick till och med pris av MTV Europe Awards. Trots att han inte gjort något mer än att starta en FB-grupp. Han kom som 18-åring in i riksdagen för M. Då dog allt intresse. Han förde en obemärkt tillvaro som ledamot och droppade sedan den politiska karriären för studier.

Ingen ifrågasätter Gretas genuina engagemang och känslor kring klimatet.

Alla vi som håller på med opinion känner ett genuint engagemang, inte bara Greta. Men åtminstone jag ifrågasätter alla andras motiv. För det finns inget altruistiskt i att Isabella Lövin och Fridolin hyllar och försvarar henne. De gör det inte för att vara snälla. Utan de vill ha en del av Greta-kakan. De vill dra väljare till sitt parti, som håller på att åka ut ur riksdagen och åkt ut ur mängder med kommuner och landsting redan.

Media hyllar inte heller för att de vill vara snälla. De tjänar pengar. Klick. Annonser. När de inte gör det – bye bye Greta. Och Ingemar Rentzhog ger henne inte gratis support utan att han tjänar på det. Hon är hans PR-verktyg, för SITT bolag. Han utnyttjar hennes uppmärksamhet för att få egen PR för sitt bolag, som har som syfte att tjäna pengar.

Jag är som sagt inte hennes mamma. Om Ernman vill riskera hennes betyg är det hennes problem. Och om hon nu tycker att en autistisk unge som bara är 15 år ska riskeras att ätas upp och spottas ut av en skoningslös debatt inklusive media, må så vara.

Men då ska man sedan inte klaga på när hon tvingas leva efter exakt samma regler som vi andra gör i branschen. Det finns nämligen inga undantag, inga gräddfiler.

Vi är alla här på samma villkor. 15 år eller inte.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!