C-märkt tidning i Norrtälje gynnas av politiker

Norrtälje norr om Stockholm, i Roslagen, har två tidningar. Norrtelje Tidning, som har en centerpartistisk ledarredaktion, och Norrtälje Nyheter. Den sistnämnde är en privatägd uppstickare som startades efter att privata kanalen Radio Roslagen startade och drevs av en entreprenör. Den var gratis för invånarna att läsa. Jag är alltid svag för uppstickare inom media och drivna entreprenörer och kände att jag måste dela den här historien med er.  Norrtelje Tidning är den gamla tidningen, som även får presstöd. Men båda lever på annonser samt prenumerationer så materialet är låst online, precis som alla i traditionell media försöker löser bristen på intresse. Ett dödsdömt projekt. Den 2 december avslöjade Norrtelje Nyheter att Norrtälje kommun, utan att ha lagt ut ett anbud som kommuner måste göra, direktupphandlat annonser i Norrtälje Tidning för 4,3 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Det ska ha funnits ett avtal, vilket kommunen nekade till.
Perioden 2014 till 2018 som detta gäller styrdes Norrtälje av ett samarbete mellan S, MP och C.
Norrtälje kommun anmäldes till konkurrensverket 2014 för annonsavtal men det lades ner. Men 2018 var det dags igen och då granskades ett avtal kommunen slutit med en fd anställd som blivit konsult. Även här i strid med upphandlingsregler. Vid närmare granskning visar det sig att beloppet inte alls är 4,5 miljoner utan 7,5 miljoner kronor som kommunen spenderat på Norrtelje Tidning. 
Och det visade sig att det visst fanns ett skrivet avtal mellan kommunen och Norrtelje Tidning.Som tecknades 2013, med löptid på 2 år och sedan förnyelse ett år i taget.
En pikant detalj i avslöjandet är att den centerpartistiske riksdagsledamoten Per Lodenius var med och fattade beslutet. Han var även med i Public service-utredningen som resulterade i skatten som nu införts.
Efter valet styrs Norrtälje av Alliansen. Jag hoppas att de låter bli sådant här . …………………….. Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid Swish: 0762096244
Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!