ETC fortsätter neråt mot avgrunden

Johan Ehrenberg verkar förbereda för det oundvikliga – konken. En händelse han tyvärr är van med, och skickar sedan notan till landets skattebetalare. Gång på gång. 

Jag har tidigare berättat att han hastigt och lustigt bytt namn från ETC Förlag till Ikaros. Ju mer man tänker på namnet desto bättre blir det – han flög för nära solen och brände sina vingar, störtade mot marken. Ikaros handlar om övermod och hybris. Bättre än så kan väl inte socialistlekstugan ETC beskrivas. 

Hela hösten har ETC Förlag vecka efter vecka fått nya betalningsanmärkningar, ofta för distributionen av tidningen bland annat. I november fick han två nya. 

Nu har han slutat betala sociala avgifter och arbetsgivareavgifter i bolaget, efter namnbytet från Etc Förlag till Ikaros. Att byta namn och sedan antingen säga upp eller flytta folk till andra bolag är vanligt om man förbereder för konkurs.

Även om Ehrenberg inte brukar försitta möjligheten att få staten att rycka in med statlig insättningsgaranti så är ju tyvärr Ikaros skyldig Presstödsnämnden över 8 miljoner kronor i felaktigt presstöd. 

Han amorterar ner skulden med drygt 300 000 kronor per månad men försätts bolaget i konkurs brinner ju den fordran inne. Om han flyttat alla anställda till andra bolag så kan han, än så länge, fortsätta driva sin skräptidning. 

Om han inte betalar sociala avgifter sedan tre månader betyder det bara en sak: han har flyttat samtliga anställda till ett annat bolag och betalar deras löner därifrån. 

Varför gör man så?

Tja, om man tänkt att sätta bolaget i konkurs utan att lägga ner kanske?

Om Ikaros/ETC Förlag går i konkurs kommer de nämligen inte behöva betala tillbaka presstödet till Presstödsnämnden för då blir staten en av alla andra fordringsägare som inte får betalt. 

Men om alla anställda och verksamheten för att ge ut ETC numera ligger i ett annat bolag så kan han alltså fortsätta att driva verksamheten. Och söka presstöd nästa år, men från ett nytt organisationsnummer. 

Notan?

Den skickar Ehrenberg som vanligt till oss skattebetalare. Våra 8 miljoner kronor han lurat till sig kommer tvingas skrivas av. 

……………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!