ETC fortsätter neråt mot avgrunden


Johan Ehrenberg verkar förbereda för det oundvikliga – konken. En händelse han tyvärr är van med, och skickar sedan notan till landets skattebetalare. Gång på gång. 

Jag har tidigare berättat att han hastigt och lustigt bytt namn från ETC Förlag till Ikaros. Ju mer man tänker på namnet desto bättre blir det – han flög för nära solen och brände sina vingar, störtade mot marken. Ikaros handlar om övermod och hybris. Bättre än så kan väl inte socialistlekstugan ETC beskrivas. 

Hela hösten har ETC Förlag vecka efter vecka fått nya betalningsanmärkningar, ofta för distributionen av tidningen bland annat. I november fick han två nya. 

Nu har han slutat betala sociala avgifter och arbetsgivareavgifter i bolaget, efter namnbytet från Etc Förlag till Ikaros. Att byta namn och sedan antingen säga upp eller flytta folk till andra bolag är vanligt om man förbereder för konkurs.

Även om Ehrenberg inte brukar försitta möjligheten att få staten att rycka in med statlig insättningsgaranti så är ju tyvärr Ikaros skyldig Presstödsnämnden över 8 miljoner kronor i felaktigt presstöd. 

Han amorterar ner skulden med drygt 300 000 kronor per månad men försätts bolaget i konkurs brinner ju den fordran inne. Om han flyttat alla anställda till andra bolag så kan han, än så länge, fortsätta driva sin skräptidning. 

Om han inte betalar sociala avgifter sedan tre månader betyder det bara en sak: han har flyttat samtliga anställda till ett annat bolag och betalar deras löner därifrån. 

Varför gör man så?

Tja, om man tänkt att sätta bolaget i konkurs utan att lägga ner kanske?

Om Ikaros/ETC Förlag går i konkurs kommer de nämligen inte behöva betala tillbaka presstödet till Presstödsnämnden för då blir staten en av alla andra fordringsägare som inte får betalt. 

Men om alla anställda och verksamheten för att ge ut ETC numera ligger i ett annat bolag så kan han alltså fortsätta att driva verksamheten. Och söka presstöd nästa år, men från ett nytt organisationsnummer. 

Notan?

Den skickar Ehrenberg som vanligt till oss skattebetalare. Våra 8 miljoner kronor han lurat till sig kommer tvingas skrivas av. 

……………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

5 kommentarer till ETC fortsätter neråt mot avgrunden

  1. Ja tyvärr är ju detta en följetång som politiker (S) och tjänstemän slukar med till och hår!
    Någon annan betalar ju!

  2. Enl. Skatteverkets tidigare bedömning beräknas Sverige förlora 130 miljarder i skatteintäkter varje år och en stor del går till skatteparadis. Du silar mygg och sväljer kameler. Att en socialistiskt tidning kämpar för sin överlevnad i en marknad där borgarpressen har en total dominans är tydligen en före mycket för dig. ETC är nästan ensam om att avslöja kapitalismens avigsidor. Det du är inne på är början på strypningen av media som kritiserar den förhärskande makten som vi nu ser lite varstans i världen.

  3. Fru Uvell blandar ihop begreppen lite, “statlig insättningsgaranti” syftar nog på statlig lönegaranti. Annars väl rutet!

  4. Inte nog med det. ETC anordnar “seminarier” hur man monterar egna solpaneler och blir elproducent. Bra tanke kanske man skulle tänka med tanke på att jag själv har solpaneler på taket? Inte direkt med tanke på att de i reportage och annonser berättar att de hjälper till att sätta ihop ett paket och “utbilda” hur man själv sätter upp utrustningen på taket.
    När jag fick uppsatt mina paneler fick jag tydliga instruktioner om vad man SKA UNDVIKA. Fel hanterat eller kopplat kan det här bli en dödsfälla då det är högspänning vi pratar om. Temperaturerna kan soliga dagar bli höga med risk för brännskador. I ETC värld är det dock tänkt att medelsvensson, med bristfälliga kunskaper, ska installera varefter elektriker avslutar arbetet. Hur mycket som helst kan gå fel här och jag väntar bara på den dag någon dör p.g.a. Ehrenbergs brist för respekt för människors liv och pengar… Fast det är klart, villaägare, det är väl kapitalister i vänsterns ögon…

    För den som har appen Readly och är nyfiken står det fritt att själv kolla i tidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap