En grön extremist

Miljöpartiet har en tradition av att plocka in politiska amatörer till toppskikten. Isabella Lövin fick vara toppkandidat till EP för att hon som journalist skrivit en bok om fiskar, Alice Banh Kunhke blev kulturminister och nu har meterologen Pär Holmgren blivit toppkandidat till EP i kommande valet 2019.

Det är en lågoddsare att de ber Greta Thunberg toppa riksdagslistan 2022 när hon precis fyllt 18 år men det får vi återkomma om.

Det är i hård konkurrens med resten av de i varierande grad extrema olika sorters ”unika” personer som Holmgren ändå kvalar in som den värsta extremisten åtminstone jag sett och jag har granskat MP länge.

Han slår till och med hon som tror att CIA avlyssnar oss via molnen flygplanen lämnar efter sig och de som tror att healing och kolodialt silver botar cancer. Och hon som visade brösten på Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen 2014.

Flera har lyft fram hans demokratikritik. Där han på riktigt luftar tankar om att en klimatdiktatur är tänkbart, så tidigt som 2010 och även nyligen när han tyckte Torbjörn Tännsjös galna idé var ”intressant”.

Smaka på det ordet. Global despoti.

Nej, Holmgren. Diktatur har aldrig lett till en enda bra sak i världshistorien.

Detta är alltså personen som MP tycker ska representera Sverige i Bryssel. Man baxnar faktiskt. Men i MP är den här sortens uttalanden, som går helt i linje med andra antidemokraters åsikter såsom islamisters, nazisters och kommunisters, är tyvärr snarare en merit i det partiet.

Problemet när kändisar ska byta karriär och plötsligt bli politiker är flera men ett graverande dilemma är – vad tycker människan då? För är man politiker ska man ha åsikter om många saker och kunna hantera även det som ligger utanför ens omedelbara passion.

Eftersom man inte vet något om Holmgren utöver klimatet och det heller inte finns några debattartiklar eller intervjuer nästan som avslöjar det har jag scrollat hans Twitterflöde.

Fram växer bilden av någon åtminstone jag känner stort obehag ska sitta med fingret på lagstiftningsknappen i EU.

För han representerar inte bara MP i Bryssel, han representerar även Sverige. Det är lätt att glömma. Medan nationella val bara handlar om representation från partier blir det ofrånkomligen så att nationalitet spelar en kommunikativ roll där.

Till exempel stödjer han att strunta i lagar man inte gillar. Man undrar stilla om han även tycker att företag borde strunta i de miljölagar de inte gillar i så fall.

Antidemokrat och förespråkar anarki alltså. Men det kommer mer.

Han verkar också haka på konspirationsteorier om att det är någon annan som styr SvD Ledares texter, antar att det är ett företag de tänker sig ha betalat texten.

Han stödjer också avgångskrav mot flygbranschens internationella ordförande för att han inte gillar hans åsikter.

Alla svenska skolbarn i alla kommuner ska tvingas äta enbart vegetarisk mat i skolan.

Fast varför ens vara i skolan? Den känns helt onödig när man skolka och prata om klimatet istället.

Mot bakgrund av anitdemokrati- och anarki-vurm är det enkelt att dra slutsatser om andra ”lösningar” på problemet.

Skogen privata skogsägare äger är till exempel inte deras egen. Den är allas.

Eller jo, det är den faktiskt, Pär. Den är deras. Äganderätt är en mänsklig rättighet för övrigt.

Men så verkar han över huvudtaget inte gilla skogsbruk heller utan verkar anse att avverkning borde förbjudas. Och lantbruk. Sverige ska växa igen.

Han anser heller inte att man ska stödköpa svenskt kött utan istället tvinga alla köttbönder att ”ställa om” till att odla grönsaker istället. Under hot om näringsförbud. Precis som det funkar i diktaturer faktiskt.

Via lag förbjuda flygande helt är också något han föreslår och som jag antar att han nu tänker driva i Bryssel. Om detta inte går tänker han sig så höga straffskatter att ingen har råd att flyga.

Antar att plan C om inget av alternativen går är att då införa en motbok för flyg.

Han tänker sig också ransonering av bensin, bilfria städer och inledningsvis förbud mot all trafik på söndagar. Jag antar att de tänker sig lite som det var förr, när man skulle sitta hemma och tänka på Gud varje söndag.

Pär Holmgren säger att han själv slutat flyga. Jag ser verkligen fram emot att granska hans resvanor om han börjar pendla Sverige – Bryssel kommande fem år. Spara den här tweeten, gott folk. Så kan ni ju påminna Pär och media om det visar sig att det blev pyttelite för jobbigt att åka tåg fram och tillbaka varje vecka. Året om. I fem år.

Önskar honom också all lycka till i Bryssel med inställningen att man ska kalla bensinbolag för knarklangare. Det kommer säkert underlätta för dig enormt i kontakt med företag och få dem att medverka till omställning.

Fast i och för sig verkar han tycka att alla industrier som ens handlar om fossila bränslen, vet inte om det inkluderar fabriker som nyttjar dem för energi, borde bli olagliga så då är knarklangare naturligt som retorik.

I en intervju återkommer han till svårigheterna med demokratin, som kräver att ”folk är medvetna och allmänbildade”. Och tycker därför att media ska uppfostra folk i att tänka rätt. Alla journalister borde jobba så.

Han har också slutat köpa annat än mat.

Inga kläder, inget SL-kort, inga glödlampor. Jag vet inte om han har barn men har han det har jag mycket svårt att tro att det stämmer. Men okej, Pär tror inte på marknadsekonomi. Något annat kan man inte se. Och anser på riktigt att lösningen är att alla ska sluta köpa annat än mat.

Konsumtionskritik, tillväxtkritik och slutligen ett totalt avskaffande av marknadsekonomin går igen i hans politiska åsikter, bland annat i den här artikel som han delade. Där vänsteraktivisten, som ju alltid hatat företag eftersom hon är socialist, tycker att avancerad teknik ska göra att vi kan låta bli att konsumera.

Detta påstående är ju så makalöst dumt att jag kippar efter andan. Hur har hon tänkt att denna teknik ska uppfinnas då om vi inte har privata företag och kapital som möjliggörs av att folk just konsumerar? Varifrån kommer pengarna ifrån? Gud?

Men att prata ekonomi ens grundläggande kunskaper med en socialist har jag testat så många gånger att jag lagt ner det. Som att prata med en vägg. Eller ett litet barn.

De KAN inte förstå att alternativet till anti tillväxt och anti konsumtion är att vi lever som fattiga människor i u-länder igen, som vi gjorde för 200 år sedan. Alla odlar sina egna rovor och svälter på vintern. Se på Venezuela hur det går när man avskaffar marknadsekonomi. Från rikaste landet i Sydamerika till 2 miljoner flyktingar, barn som dör av svält och total misär.

Jag vill bara gråta när jag tänker på att man inget kan göra för att rädda dem undan den socialistiska undergången.

Men eftersom Holmgren inte fattar detta att om alla gjorde som Holmgren gör skulle verkligen jorden gå under innan de tror det. Av ekonomisk kris. Som skulle skapa inte bara enorma förluster för människor som skulle förlora allt de äger och har utan dessutom skapa väpnade konflikter överallt. För det är ju så att när resurserna är så knappa att man måste slåss om dem – då slåss man om dem.


Efter denna kavalkad i ”Vad tycker Pär Holmgren?”, snart i en lagstiftande församling nära dig, avslutar jag med ett julklappstips direkt från Pär själv:

Varsågoda.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!