Klimatklivet är inget kliv

Jättebra döpt, det där projektet Miljöpartiet hittade på. Klimatklivet. Visst får man intrycket om ett jätteviktigt projekt som kommer rädda klimatet? Ett stort kliv. Imponerande. 

Men som allt Miljöpartiet gör är det inget kliv utan en liten vinkning. Se på mig. Som i Miljöpartiet alltså. 

Naturvårdsverket, deras favoritmyndighet fick i uppdrag att administrera alla bidraget som nu skulle strös över landet. För det är ju så de jobbar. De kräver statliga bidrag av andra människors pengar (skatt) för att sedan säga ”kolla hur mycket vi satsar!”. 

Totalt har de sprätt iväg 4,7 miljarder skattekronor, pengar väljarna med hårt arbete jobbat ihop och tvingats ge till staten. 

Vad har de då spenderat pengarna på?

1,5 miljarder har gått till energikonvertering, 1 miljard på biogasproduktion och 1 miljard på transport. Huvudfokus verkar vara biobränslen av olika slag på totalt 3,5 miljarder inklusive biogas och transport. 

Energikonverteringar handlar om ställa om värmesystem från fossilt som ved eller olja till biobränsle (390 Mkr), bygga ut fjärrvärme (266 Mkr) eller bergvärme (42 Mkr).

Ett företag som verkar dragit vinstlotten är Holmsund Biocarbon Plant AB. De fick hela 104 miljoner kronor i bidrag. Men bolaget hade 2016 i princip ingen verksamhet och noll anställda. Som suppleant sitter Johan Berggren, som i sin tur är VD för bolaget Bioendev vilket ägs av Umeå Energi. 

Det verkar hur man än vänder och vrider på det inte finnas någon fabrik. Bioendev är en startup byggt på forskningsresultat med pengar från Umeå Energi och en japansk bank, gissningsvis är det detta bolag som har patenten på innovationen för produktionen av biokol. Så skattepengarna har alltså gått till att finansiera ett bolag som inte har någon verksamhet för att tillverka biokol i en fabrik som inte finns. 

Timo Koljonen heter ägaren, som listas på Alla bolag att bo utomlands. Kanske Finland. Han verkar vara chef över det finska bolaget Advens geoenergiavdelning. 

Att Naturvårdsverket beviljar 104 miljoner kronor i bidrag till en startup som inte kan bevisa något som helst resultat ännu är inte bara konstigt, det är oansvarigt. Och riskkapital är inte det Naturvårdsverket ska pyssla med heller.

Över lag ska inte staten gå in och stödja vissa utvalda privata företag eftersom det sätter konkurrensen ur spel när vissa bolag får konstgjord andning av skattepengar medan resten måste betala sina egna kostnader men en satsning på miljö kan inte vara en riskkapitalsatsning. 

Sannolikheten att skattebetalarna ska få valuta för sina 104 miljoner kronor i Holmsund känns mycket låg givet hur riskabelt det är att satsa på nystartade bolag men också en helt oprövad marknad. 

Skattebetalarna har via Naturvårdsverket också köpt laddstationer för bilar för nästan en halv miljard kronor.

Totalt har 56 miljoner kronor av dessa gått till privatägda bostadsrättsföreningar. 

Jättekul att så många föreningar har egna garage men det är inte statens uppgift att betala laddstolpar till privatägda garage tycker jag. Där bara de som äger bostäder där kan ladda. 

Även bolaget Gasum AB är vinnare på det så kallade klivet. De kunde kvittera ut hela 470 miljoner kronor i bidrag till tankstationer för biogas för tunga fordon.

Men bolaget är ett helägt finskt bolag, som alltså fått svenska skattebetalares pengar att investera i något de har som hela verksamhet – sälja biogas till tunga transporter. Så de stationer vi byggt åt dem kommer de nu alltså använda att sälja från utan att ha behövt betala investeringen själva. Grattis. 

Inte ett ord i företagets pressrelease om investeringarna att de betalats med skattebetalarnas pengar. Såklart. De låtas som att hela investeringen är deras trots att nästan en halv miljard kommer från staten. 

Men vi har inte bara betalat finska företags jätteexpansion i Sverige eller en fabrik som inte finns utan också en järnvägssnutt i Dalarna. Man skulle kunna tro att det är Trafikverket och Banverket som betalar vägar och tågräls men icke. Det gör tydligen även Naturvårdsverket. 


Även privata företag vars verksamhet till exempel är att sälja cykelställ till företag och kommuner har fått tälja guld med Naturvårdsverkets kniv och har i flera år kunnat marknadsföra sig just med att man som kund kan få bidrag om man beställer cykelgarage. Inte bara bidrag, halva kostnaden. 

En av mina personliga favoriter utöver de jag räknat upp är också att jag som skattebetalare fått möjlighet att betala för den privata hotellkedjan Scandics laddstolpar.

Som de sedan låter sina betalande gäster få använda, och betala för givetvis. 2,6 miljoner kronor har hotellkedjan fått i bidrag. För något de borde tillhandahålla själva. 

Min sista favorit, förutom klimatångestterapin som media redan skrivit om, är att vi också fått hosta upp 1,5 miljoner kronor till McDonalds parkeringsplatser. 

Det mest tragiska är egentligen inte ens det enorma slöseriet på att skänka bort pengar till privata företag, bostadsrättsföreningar eller fabriker som inte finns ännu. Utan att regeringen beräknar resultaten på gissningar. 

De hävdar på allvar att ansökningarna, där företagen själva ju fått uppskatta hur mycket just deras projekt kommer reducera något miljömål, är lika med uppnådd minskning hela projektets livslängd. När inget kan ge ett faktiskt resultat förrän efter man tagit något i bruk och kunnat utvärdera efter ett år. 

Vi har alltså fått 4,5 miljarder för gissningar om eventuella utsläppsreduceringar. 

Det hindrar givetvis inte partiet som inte jobbar med verkligheten utan luft och drömmar att skryta om projektet. 

Den här på-låtsas-miljö-satsningen hör hemma i papperskorgen där den nu snart finns. 

Istället ska vi satsa på saker som fungerar. Utan att betala en massa gratisgrejer åt privata bolag som har råd att finansiera sin egen affärsutveckling. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!