Äntligen mindre miljöbudget

Eftersom vänstern alltid tycker att alla andra vid makten är illegitimt, något odemokratiskt, har vi redan sett en rad protester mot att folkviljan, det vill säga minst 50 % av rösterna i riksdagen, klubbat igenom hur landet ska styras. Hela 2019 styrs Sverige äntligen av en borgerlig budget igen. Aktivisterna i media är inte sena med att haka på. Istället för att lyfta fram alla extra miljarder till kommuner och polis har man nästan uteslutande fokuserat på det vänstern vill – minskningen av miljöbudgeten. Inte att förväxla med minskning av miljö. Det är nämligen inte alls samma sak, det som står i en budget och hur det går med miljön och det ska jag bevisa i det här inlägget. Även om det borde vara logiskt för alla som kan tänka själva. 2014 var budgeten för miljö 5,1 miljarder kronor. Den budgeten styrde landet valåret. 
Året efter vann inte den rödgröna budgeten omröstningen och Alliansens regerade även året efter. Centern drev på för ökningarna med 1,5 miljard extra mellan 2014 och 2015.
2018 var alltså den sista sosse/MP-budgeten. Här ser man tydligt hur bidragen bara ökat explosionsartat. Från Alliansens 6,8 miljarder till, vad de hade planerat, 14,7 miljarder år 2020. De hann ”bara” med att spendera 10,7 miljarder.
Kollar man på Naturvårdsverkets budget börjar man fatta vad syftet är. De fick i Alliansens sista budget 414 miljoner i anslag.
I 2018 års budget har deras budget svällt till hisnande  591 miljoner kronor, med en plan att öka till 621 miljoner kronor. Per år. Det handlar om 2,5 miljarder över en mandatperiod. Bara på Naturvårdsverket. Kostnaden för verket ökade med 43 % mellan 2015 och 2018, med en plan på en total ökning om 50 % fram till 2020.
Tittar man på Naturvårdsverkets årsredovisning för 2015 kan man se att då hade man 509 i antal anställda. 2018 har verket svällt till 600 anställda.
Så här har alltid sossarna gjort. Ökat på myndigheter och startat nya för att de och deras kompisar, när makten i Rosenbad försvinner, ska ha någonstans att jobba. Och miljönissar vill allra helst jobba på Naturvårdsverket, eller någon semistatlig NGO som de också sett till får evighetsfinansiering av statliga pengar. Som Chemsec. Eller Agenda 2030. Eller Fossilfritt Sverige. Men trots att det är sedan länge känt att landets internationellt sett små klimatutsläpp varken kommer från de man förföljer mest – flyg, bilar och bönder – utan av industrin valde regeringen att inte satsa på industrin när de fick makten. Störst bov i landet är dessutom statligt delägda SSAB. De heläger i och för sig inte utan äger en mindre del men ändå. De tre värsta industrierna har på 10 år släppt ut lika mycket som samtliga inrikestransporter i Sverige under tre år. Eller hela 2016 års utsläpp. Att göra insatser på dessa tre ställen skulle alltså ge betydligt större effekt. Men nej. Det är roligare att finansiera lådcyklar på el.
MP valde istället symbolsaker som att ge rika människor 10 000 kronor i bidrag till elcykel och elmotorer till motorbåten. Industriklivet, satsningen på att minska utsläppen från industrin, fattades först valåret. För att kunna säga något i valrörelsen antar jag. Det ser alltid bättre ut då när man ska försöka lura väljarna ännu ett val.
Så har då alla dessa miljarder lett till minskade utsläpp? Nej, såklart inte. För att de inte är effektiva. Utan bara handlar om att Miljöpartiet ska kunna basunera ut att de spenderar mest. Som om den som bränner mest av våra pengar vinner. Vem hittade på den tävlingen? Vi vet redan svaret. Utsläppen har ökat perioden Miljöpartiet har sysslat med sina Clownen Manne-stunts i Rosenbad. 
Alltså är det något bra, inte något dåligt, att nuvarande budget nu satsar dyrbara skattekronor på saker som fungerar istället för att skapa reservjobb till fd regeringsanställda miljöpartister eller gödsla med pengar på meningslösa bidrag till rika människors motorbåtar. Om antal satsade kronor per år var samma sak som bästa möjliga resultat hade landet, som har en av världens högsta skattetryck, redan haft världens bästa vård. Det har vi inte. …………………….. Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid Swish: 0762096244
Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!