Aktivism på arbetstid

När folk som är opolitiska tjänstemän använder sin arbetstid och arbetsgivare för att bedriva opinion alldeles oavsett skäl äventyras faktiskt de institutioner aktivisterna använder. UD-tjänstemännen som protesterade mot valresultatet är det mest graverande men det finns andra exempel. 

Som när demokratiminister i övergångsregeringen Alice Bah Kuhnke demonstrerade mot att inte hennes partis budget vann den demokratiskt fattade budgeten som ska styra riket nästa år. Helt enligt de demokratiska spelreglerna. Ändå ansåg demokratiminister Kuhnke, som tyvärr i en rad exempel uppvisat en högst tveksam inställning till såväl demokrati som yttrandefrihet, att en demonstration mot budgeten var på sin plats. 

Givetvis får folk praktisera sin yttrandefrihet men jag anser att man som demokratiminister har ett särskilt ansvar att respektera just demokratin. Vi har haft ett val som avgjort mandatfördelningen i riksdagen, och det var denna folkvilja som fattade beslutet om gällande budget. Punkt. Det är osnyggt av henne att strunta i att hon fortfarande är demokratiminister och uppträda som vanlig aktivist. 

Men det är klart, i det här antidemokratiska sällskapet är det lätt att bli fartblind. Jag menar, Vänsterpartiet et al är ju knappast några föredömen på den fronten. En gång kommunist alltid kommunist. Och de tror inte på demokratin. 

Några andra som vädrade morgonluft är ett gäng från Kulturskolorna i Sörmland.

2014 ville Fridolin och Löfven och gänget införa ett extra stöd de kallade kulturskolestödet, på 100 miljoner statligt extra bidrag till denna annars helt kommunalt finansierade verksamhet. Orsak? Det finns ”forskning” på att barn och ungdomar som engagerar sig kulturellt lyckas bättre. 

I vanlig ordning när politiker häver ur sig något om forskning står journalisten och gäspar, blinkar eller något annat för några följdfrågor kommer i alla fall inte på vilken studie då. Kan du hänvisa? Utan Fridolin får i vanlig ordning bara slänga ur sig vad som helst. 

Men lagom till att bidraget infördes så hade Aftonbladet en artikel på det temat – barn blir smartare om de håller på med kultur, särskilt instrument.

Att smarta barn med smarta föräldrar i mycket högre utsträckning håller på med instrument som barn är inget utbildningsministern reflekterade över dock utan han verkar tro att håller ungarna i en blockflöjt, ja då ökar betygen. Och tror man det är ju givetvis slutsatsen logiskt att fler barn behöver komma nära blockflöjter och tamburiner så att de också får bättre betyg. 

Nu vet vi ju att just denna budget föll den 3 december 2014 för att SD röstade på Alliansens gemensamma budget. Men 2015 fick så Kulturskolan bidraget, ett år för sent. 200 miljoner kronor har hittills spenderats på denna kommunala angelägenhet i grunden. 

Men när bidraget infördes av Lärarförbundet missnöjda för regeringen ville inte lagstadga att alla kommuner måste ha en kulturskola. 

Nu är givetvis de anställda i kommunerna som jobbar med kulturskola upprörda, som i Sörmland. Man undrar stilla om de varje gång den egna kommunen fattar beslut de inte gillar skriver protester offentligt och undertecknar i sina yrkesroller? För yttrandefrihet har alla men att använda arbetstid och yrkestitel betalat av skattepengar för att protestera mot demokratiskt fattade beslut känns däremot inte särskilt rimligt. 

Dessutom publicerade de protesten på en kommunalt ägd Facebook-sida. 

Vidare hänvisar de inte till någon egen utvärdering genom länk att satsningen gett goda resultat. Utan påstår bara att det inte stämmer.

Ska inte kommunalt anställda i skolverksamhet jobba med fakta och backa upp sina påståenden? Om resultaten är fantastiska måste det väl ändå vara lätt?

Återigen kritiserar jag inte att folk använder sin yttrandefrihet men jag tycker inte att kommunalt anställda i sina yrkesroller ska ägna arbetstid åt att bedriva opinion mot beslut som fattas i riksdagen faktiskt. Det får man göra på sin fritid. Och man ska inte använda opolitiska av kommunen ägda plattformar, som en Facebook-sida, åt privata protester. 

De ska, precis som UD-tjänstemännen, föreställa opolitiska tjänstemän. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Backa bokprojektet ”Pampens historia”

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!