Sockerdrycken Oatly


Jag är pro market, inte pro business. Därför kritiserar jag även företag och företagare ibland. Som Oatly, som väckte min uppmärksamhet när de lät palestinska aktivister vinna när de krävde bojkott av israeliska produkter.

Oatly har också drivit en ful kampanj mot mjölk, som de förlorade i Marknadsdomstolen för 2015.

De får inte påstå att de är bättre än mjölk längre. Jag har tidigare skrivit om dem och att de numera ägs av kinesiska staten. Och att deras motstånd mot kossor bara gäller mjölk och deras bajs, det vill säga gödsel. Inte gödsel bestående av döda kossor, vilket alltså används i produktionen av den havre som sedan blir läbbiga havredrycken Oatly.

Igår la en brittisk forskare i näringslära, Matthew Dalby, ut en rant om Oatly som jag genast kände att jag måste delge mina läsare. 

Han utgick från Oatlys näringsinnehåll. 

Som ni ser har Oatly 6,6 gram kolhydrater per 100 ml så i ett glas på 3 dl får du i dig 19,8 gram kolhydrater. Det naturliga sockret, som ni kan läsa under *-markeringen är maltos, som kommer från havret. Eftersom maltos direkt omvandlas till glykos får man i sig 12,3 gram socker per glas Oatly.

Hans rant på Twitter går igenom stegen för hur man gör Oatly. Först så lägger de havre i vatten för att skapa den vita vätskan som påminner om när man ska göra havregrynsgröt och blötlägger grynen. Sedan tillförs enzymer för att bryta ner stärkelsen i havren till sockerarten maltos, som är gjord av två glykosmolekyler som är förenade. Detta omvandlar stärkelsen i havren till socker.

Maltos är 30 % så sött som vanligt vitt socker men det är mycket sötare än stärkelsen och gör slutprodukten söt. Maltos har också ett högt glykokemiskt index på 105, vilket är betydligt mer än laktos och tas därför upp mycket snabbt av kroppen.

När de tillfört enzymerna tar de bort havren och allt annat som inte är upplöst i vattnet, vilket till exempel beta-glucan. Det är en vattenlöslig fiber. Slutligen adderar de ingredienser som rapsolja, kalcium, surhetsreglera, vitaminer (D2, riboflavin och B12) etc. För att havre inte innehåller detta själv. Allt i havredrycken förutom vattenlösliga fibrer och socker är alltså tillsatt.

Slutprodukten blir en havresmakande maltos-dryck med lite kvarvarande vattenlösliga beta-glucanfibrer och tillsatta vitaminer och kalcium. Fibrerna är för få för att sakta ner kroppens upptag av sockret nämnvärt.

Detta är varför maltos har ett glykokemiskt index på 105 medan mjölk har ett värde på 27. Oatly höjer alltså blodsockret betydligt fortare än vanlig mjölk, som innehåller mjölksockret laktos.

Hur mycket är egentligen 12,3 gram socker då?

Vitamin Well marknadsförs som en produkt med lägre sockerinnehåll och innehåller som Oatly 4,2 gram socker per deciliter.

Så ett stort glas Oatly på tre deciliter motsvarar sex rena sockerbitar. Varje glas. 

Som att dricka en halv flaska vanlig läsk till frukost.

Det finns ingen som helst anledning att av hälsoskäl byta ut mjölken, som är en ren naturprodukt utan en massa tillsatser förutom D-vitamin som tillsätts för att framför allt barn ska få i sig vitaminen vi i norr i mörkret saknar delar av året.

Oatly är inte nyttigare, det är faktiskt inte särskilt nyttigt alls. En söt dryck med massa tillsatser och försumbar mängd fibrer. 

Vill du få i dig havre är det mycket bättre att äta en skål filmjölk med havrefras eller en tallrik gröt. Med mjölk på. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

0 kommentarer till Sockerdrycken Oatly

 1. Med riktig mjölk får man en komplett trerätters måltid. Dryck, fett, protein, kolhydrater (lactos) och alla “småämnen” i väl avvägda proportioner. Att jämföras med en efterrättsliknande industriell produkt. Huva!

 2. ”Det finns ingen som helst anledning att av hälsoskäl byta ut mjölken”

  Många dricker havredryck eller motsvarande för att de har komjölksproteinallergi. Så det finns verkligen skäl att byta ut mjölken. Sen behöver den då inte vara oatly som ersätter. I övrigt intressant läsning.

 3. Bra kundupplysning Rebecca. När det gäller mat verkar folk otroligt lättlurade. Gäller även ursprungsland, produktionsland o liknande. Den som väljer att bojkotta Israel måste i rimlighetens namn bojkotta i stort sätt alla länder utanför Europa, allt annat är hyckleri. Själv väljer jag produkter från Israel innan de från Kina, om jag har råd. Taskig ekonomi ger tyvärr ofta taskiga val.
  Jag började med LCHF för några år sen och den största behållningen (förutom att jag mår bra) är att man blir uppmärksam och lär sig vad innehållsförteckningarna betyder. Plötsligt har kemi blivit intressant, -trodde jag aldrig skulle få nytta av det när jag gick i åttan…

 4. Mjölk kommer från en gravid ko och är ämnad för en kalv – inte människor. Förklara gärna varför vi ska stoppa i oss detta. Inga andra djur på planeten konsumerar en annan djurarts mjölk.

  Kolla gärna upp forskning kring mjölk och bröst- och prostatacancer.

 5. Tror ingen dricker Oatly för att dom “vill få i sig havre”, det är väl att man fattar hur oetiskt det är att utnyttja djur för att deras mjölk. Men skönt att slippa bry sig om djuren när man kan säga “drick komjölk för det är nyttigare än havredryck” som att det inte finns några andra alternativ

 6. Det är bra att du tar upp enzymerna som används för att omvandla stärkelse till socker då det är något folk bör veta, men tänk även på att dessa processer sker naturligt även i frukt när de mognas och de flesta äter frukt endast när de mognat och blivit tillräckligt söta.
  En banan (medium, 105 kalorier) ger 12.4 gram socker och endast 3.1 g fibrer. Ett glas på 3dl oatly ger 12.3 gram socker och 2.4 gram fibrer. Skillnaden mellan 3 dl oatly och frukten som äts allra mest i Sverige är inte så stor när det gäller socker och fibrer, så påståendet att sockret i oatly är farligt pga sockret i förhållande till fiber-innehållet stämmer inte. Däremot får man i sig mer vitaminer genom att äta frukt istället.

  Min fråga är, varför blir du så triggad av ett företag som erbjuder ett alternativ till mjölk? Att kalla ett företag för “läbbiga” utan att de gjort något särskilt dåligt här (deras produkt skadar inga djur, inte miljön och egentligen inte människors hälsa heller i jämförelse med mjölk) är lite konstigt bara.
  Och ditt påstående “Det finns ingen som helst anledning att av hälsoskäl byta ut mjölken” är bara helt absurt. Det finns hundratals studier som länkar mjölkkonsumptionen till diabetes, fetma, cancer (framförallt bröstcancer), hormonstörningar, osteoporos, hjärt-och kärl sjukdomar mm och många av dessa är inte bara observationsstudier. Ska vi inte prata om mättat fett, högt östrogeninnehåll, antibiotika, blodceller, bakterier mm som finns i mjölk? Eller att kossor har blivit gen-manipulerade, tvingas till graviditet, får sina kalvar stulna och därefter blir slaktade? Eller vilken påverkan mjölkkonsumptionen har på miljön? Du kan påstå att du endast dricker svensk mjölk men precis som de flesta äter du säkert även skräpmat och processerade mjölkprodukter och jag kan garantera dig att djuren inte blir behandlade rättvist. Nackdelarna överväger helt enkelt fördelarna för många människor, därför finns företag som Oatly.
  (Förresten, vitamin A och D är något som tillförs till mjölken).

  Du får gärna kritisera ett företag men att ljuga så öppet om hälsofördelarna med mjölk för människor är inte okej.

 7. Hej Rebecca
  Trist läsning men företaget behöver verkligen synas i sömmarna för det är inte ok med så vilseledande reklam. Men jag vill även informera dig om ett annat perspektiv. Mina två grabbar är båda allergiska mot mjölkprotein och det är en evig kamp att hitta något alternativ. I Sverige är nästan all havredryck utom den ekologiska (förtjänar kanske en egen artikel) berikad med kalcium och vitaminer. Men här i Tyskland är det ovanligt och oatley är faktiskt den mest pålitliga källan.

  Jag gillar det du gör, fortsätt så

  Vänliga hälsningar
  Anton Drott

 8. Jag får inte ihop det riktigt. Mjölk innehåller 5 gram kolhydrater/ per 100 gram (enligt omvandlingstabell motsvarar 100 gram 1 dl mjölk). Då är det ju ingen större skillnad på mjölk och havremjölk när det gäller kolhydrater? Och 1 glas mjölk motsvara cirka 3 sockerbitar, hur kan då havremjölk motsvara 19?!

 9. Bra att ni granskar detta oärliga skurkföretag. Det är sådana här konstgjorda produkter som konsumenter borde välja bort. Inte mjölk.

 10. Appropå sockret i oatly resp mellanmjölk. Vad innebär 6% socker per 100ml för mig som diabetiker och ett intag i cappucinon 2ggr/dag. Din artikel kan ju skrämma vem som helst men mjölken har också socker, visserligen bara 3% / 100 ml! Du nämner att det handlar om sockerbitar men vad krävs då för ett intag?

 11. För mig med typ 1 Diabetes är havredryck helt förkastligt. Provade en gång men mitt blodsocker steg så kraftigt att denna produkt försvann snabbt ur mitt eget skafferi. Tack för intressant produktinformation

 12. Det hade varit schysst med en länk till författarens twitterprofil samt tweets istället för skärmdumpar av desamma.

 13. Detta var en genomgång som är viktig.

  Men det betyder inte att mjölk från ko är lämpligt för människa. Som exempel kan nämnas att till ett föl (hästens avkomma) där stoet (fölet moder) av ngn anledning har otillräckligt med mjölk så är det direkt olämpligt att i stället ge komjölk, pga skillnad i sammansättningen hos de skilda djurslagen.

  Mjölken från däggdjur är en koncentrerad närings/energidryck som är lämplig under uppväxten, innan djuret själv kan tillgodogöra sig födan genom att tugga själv. Den kräver såklart mycket av moderdjuret som då kontinuerligt måste äta för både sig och sin avkomma. Mjölkkor avlivas oftast innan de är 5 år eftersom de då gjort “sitt”.

  När det gäller kor så är mjölkproduktionen helt avhängig att moderdjuret blir dräktigt och genomgår förlossning. Korna är hårt pressade produktionsenheter och det är mycket vanligt att de förlamas av kalkbrist när mjölkproduktionen startar. Därefter avskiljs moder och avkomma från varandra och människan tar över drickandet av komjölken medan kalven ges mjölkersättning.

  Mjölkproduktionen är begriplig innan vår tid med moderna kemiska möjligheter att producera en dryck med det innehåll vi önskar. Mjölkproduktion är knappast lämpligt eller effektivt med dagens mått mätt.

  Så genom att urskilja vårt exakta behov av näring/energi kan en lämpligare dryck tillverkas samtidigt som djuren skonas från denna idag hårt exploaterade produktionsmetod. För den intresserade finns åtskilliga forskning att ta del av vad avser t ex mjölkkornas patologi.

 14. Oatly: 4,4g socker per dl.
  Mjölk: 5g socker per dl.
  Sojadryck: <2g socker per dl.
  Mandeldryck: 2,5g socker per dl.

  Helt klart rimligt att ranta på oatly för att höja komjölk.

 15. Vänta nu.. Vem har hävdat att Oatly är “nyttigt”? Majoriteten av veganer (inklusive jag själv) som vill ha en ersättningsprodukt för den oetiska mjölkprodukten väljer inte en oatly-produkt av hälsoskäl. Att vara vegan har ingenting med hälsa att göra, det är av etiska skäl en person lägger om hela sin livsstil – för djurens skull. Jag äter hellre 50g socker till frukost (även om jag nu likt många övriga veganer väldigt sällan dricker just havredryck i mängder) än att direkt bidra till djurens lidande och slutliga död.

  Den andra saken jag vill kommentera är: “…Inte gödsel bestående av döda kossor, vilket alltså används i produktionen av den havre som sedan blir läbbiga havredrycken Oatly.” Detta är helt befängt. Det är _ekologiska_ produkter, som alltså av skälet att den ska kunna bli just ekologisk, måste gödslas med benmjöl. Men detta gäller ju inte för alla av Oatlys produkter, då majoriteten ej är ekologiska. Detta är heller inget som de sticker under stolen med. En person som vill kalla sig vegan köper heller inte den ekologiska havredrycken utan den konventionella havredrycken. Detta är ett mycket bättre val då den också är berikad, som du själv poängterar. Tokigt att fara med osanningar. Tycker du borde korrigera detta om “läbbiga havredrycken” där kornas kroppsdelar blandas in. Men gällande det du anser är en bättre lösning – komjölken – där kan vi prata kroppsdelar! Sanningen är den att ca 60% av köttprodukterna kommer från de avtjänta mjölkkorna som mjölkats till döds. Men men – så länge det glykemiska indexet inte når för höga höjder så är ju livet på topp! Dock inte för de stackars mjölkkorna som får offra sina liv för vårt tillfälliga “välmående”.

 16. men… hur är det med faktumet att mjölk faktiskt innehåller lika mycket socker per 100g gram som tex coca cola, det glömde du prata om.

 17. Eller så kan man göra havredrycken själv, det är väldigt enkelt och blir enormt mycket billigare och naturligare.

 18. Hahaha havrefras!? Så mycket visste du om mat. Det innehåller ganska mycket tillsatt socker. Pinsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap