Sockerdrycken Oatly

Jag är pro market, inte pro business. Därför kritiserar jag även företag och företagare ibland. Som Oatly, som väckte min uppmärksamhet när de lät palestinska aktivister vinna när de krävde bojkott av israeliska produkter.

Oatly har också drivit en ful kampanj mot mjölk, som de förlorade i Marknadsdomstolen för 2015.

De får inte påstå att de är bättre än mjölk längre. Jag har tidigare skrivit om dem och att de numera ägs av kinesiska staten. Och att deras motstånd mot kossor bara gäller mjölk och deras bajs, det vill säga gödsel. Inte gödsel bestående av döda kossor, vilket alltså används i produktionen av den havre som sedan blir läbbiga havredrycken Oatly.

Igår la en brittisk forskare i näringslära, Matthew Dalby, ut en rant om Oatly som jag genast kände att jag måste delge mina läsare. 

Han utgick från Oatlys näringsinnehåll. 

Som ni ser har Oatly 6,6 gram kolhydrater per 100 ml så i ett glas på 3 dl får du i dig 19,8 gram kolhydrater. Det naturliga sockret, som ni kan läsa under *-markeringen är maltos, som kommer från havret. Eftersom maltos direkt omvandlas till glykos får man i sig 12,3 gram socker per glas Oatly.

Hans rant på Twitter går igenom stegen för hur man gör Oatly. Först så lägger de havre i vatten för att skapa den vita vätskan som påminner om när man ska göra havregrynsgröt och blötlägger grynen. Sedan tillförs enzymer för att bryta ner stärkelsen i havren till sockerarten maltos, som är gjord av två glykosmolekyler som är förenade. Detta omvandlar stärkelsen i havren till socker.

Maltos är 30 % så sött som vanligt vitt socker men det är mycket sötare än stärkelsen och gör slutprodukten söt. Maltos har också ett högt glykokemiskt index på 105, vilket är betydligt mer än laktos och tas därför upp mycket snabbt av kroppen.

När de tillfört enzymerna tar de bort havren och allt annat som inte är upplöst i vattnet, vilket till exempel beta-glucan. Det är en vattenlöslig fiber. Slutligen adderar de ingredienser som rapsolja, kalcium, surhetsreglera, vitaminer (D2, riboflavin och B12) etc. För att havre inte innehåller detta själv. Allt i havredrycken förutom vattenlösliga fibrer och socker är alltså tillsatt.

Slutprodukten blir en havresmakande maltos-dryck med lite kvarvarande vattenlösliga beta-glucanfibrer och tillsatta vitaminer och kalcium. Fibrerna är för få för att sakta ner kroppens upptag av sockret nämnvärt.

Detta är varför maltos har ett glykokemiskt index på 105 medan mjölk har ett värde på 27. Oatly höjer alltså blodsockret betydligt fortare än vanlig mjölk, som innehåller mjölksockret laktos.

Hur mycket är egentligen 12,3 gram socker då?

Vitamin Well marknadsförs som en produkt med lägre sockerinnehåll och innehåller som Oatly 4,2 gram socker per deciliter.

Så ett stort glas Oatly på tre deciliter motsvarar sex rena sockerbitar. Varje glas. 

Som att dricka en halv flaska vanlig läsk till frukost.

Det finns ingen som helst anledning att av hälsoskäl byta ut mjölken, som är en ren naturprodukt utan en massa tillsatser förutom D-vitamin som tillsätts för att framför allt barn ska få i sig vitaminen vi i norr i mörkret saknar delar av året.

Oatly är inte nyttigare, det är faktiskt inte särskilt nyttigt alls. En söt dryck med massa tillsatser och försumbar mängd fibrer. 

Vill du få i dig havre är det mycket bättre att äta en skål filmjölk med havrefras eller en tallrik gröt. Med mjölk på. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!