Pampar

Jag håller på med en ny bok som ni kanske vet – Pampens historia. För att pampbeteendet, framför allt inom arbetarrörelsen, är en sådan lång och idag grundmurad företeelse. Det slutar aldrig.

Att samla alla de stora pamparna sedan 1970-talet till nutid i en bok är ett sätt att placera pampen i sin rätta kontext – att aldrig glömmas. Ett samlingsdokument. 

Jag har skrivit mer än halva boken nu. Idag kom ett rykande färskt exempel som ska in under 2010-talets pampar:

Detta blir den tredje skandalen i just Transport som kvalat in till boken. Man ska också komma ihåg att det enda som går att skriva om är det som blivit känt. Det finns garanterat betydligt många fler historier som aldrig berättats om detta idag institutionaliserade beteende av just sossar och facktoppar. Det finns enstaka exempel på borgerliga, jag har hittills hittat två.

Ni som vill stödja projektet kan fortfarande göra det.

Så för att visa vad som kommer publicerar jag innehållsförteckningen som den ser ut när mer än halva är skriven:

Vill ni backa projektet?

Gå in på Go Fund me här. Eller Swish nr 0762096244. Skriv då ”pamp” i meddelanderaden. 

Jag kommer att samla in alla adresser och skicka ut bok till er som backat med 250 kr eller uppåt när boken är tryckt. 

…………………..

Jag vill också ge er ett smakprov på bokens innehåll.

 

Löspenisar och horor

 IF Metall avdelning 121 i Trollhättan med 23 300 medlemmar och därmed en av de största avdelningarna i landet saknade i oktober 2004 styrelse.

Skälet var att ledningen under ordförande Kenneth Freiholtz, vice ordförande Bengt-Göran Clementsson och kassören Tommy Larsson använt medlemmarnas pengar vid flera tillfällen för att gå på porrklubbar och stora spritnotor. Avslöjandet kom den 14 oktober 2004.

Tommy Larsson sparkades i augusti 2004, innan skandalen briserade. De andra två tvingades bort när allt blev känt i media. Ledningen försökte först att mörklägga sin egen roll och skylla allt på Larsson men skandalen drogs upp i ljuset när en ny kassör från Metalls centrala revisionsenhet gjorde en genomgång av räkenskaperna för avdelning 112. Revisorerna hittade då kvitton på stora inköp av sprit, och inköp av två löspenisar för totalt 600 kronor styck. De inhandlades på Istedgade i Köpenhamn. De åkte i en minibuss och gubbarna satt och skröt om alla porrklubbsbesök de gjort tidigare. De kvinnor som var med från avdelningen tyckte att det var orättvist att bara killarna fick göra sådant så de köpte två dildosar, som ett skämt.

När avdelning 112 var nybildad 1995 åkte styrelsen till Bryssel och besökte bland annat en sexklubb. Med på resan var, förutom nämnda tre personer även fackbasen på Saab i Trollhättan Paul Åkerlund, ombudsmannen Kjell Hultgren samt dåvarande föreståndaren för semesteranläggningen Ulvön Jan Pettersson. Notan gick på 40 000 kronor. Den senare meddelade sedan att han betalat besöket ur egen ficka. Åkerlund var även socialdemokratisk kommunpolitiker i Trollhättan.

Själva sexköpen betalade dock samtliga deltagare ur egen ficka.

Men detta var alltså inte ett enstaka tillfälle utan porrklubbsbesöken fortsatte under 1990-talet. Strippklubbarna Kakadu och Maxim i Köpenhamn besöktes vid minst fyra tillfällen och så sent som i april 2004, året då skandalen briserade. Totalt kostade dessa besök medlemmarna 75 000 kronor. Vid ett tillfälle beställdes en magnumflaska champagne in för 16 000 kronor.

De var även på porrklubben Tabu i Stockholm 1993.

Den interna spritrepresentationen var också hög varje år, i snitt låg den på ca 40 000 kronor per år och den externa på 2 000 – 3 000 kronor per år enligt kassören Tommy Larsson som var den som avslöjade skandalen.

Den 19 april 2005 tvingades Metall backa om uppsägningen av Larsson eftersom det inte fanns någon grund och köpte istället ut honom för två årslöner, totalt en miljon kronor. Dessutom skars återbetalningskravet på 60 0000 kronor ner till 8 000 kronor. Liknande uppgörelser träffades med ombudsmännen Kjell Hultgren och Bert-Åke Qvillberg.

Totalt beräknades 370 000 kronor genom åren gått till privata kostnader för ledningen.

Den 21 oktober polisanmäldes avdelningen och ledningen anonymt men det ledde inte till åtal.

År 2005 försvann avdelning 112. De ersattes av avdelning 29 Norra Älvsborg och avdelning 30 Bohuslän.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!